Top News
6911 prikaza

Cijela obitelj je izbrisana u godinu dana

Alisa Mahmutović
Screenshot Youtube
Dječak je počinio samoubojstvo, a majka i očuh su do smrti govorili da je to bilo zbog zlostavljanja u školi

Alisa Mahmutović, majka dječaka Mahira Rakovca, čije je samoubojstvo u prosincu 2015. godine potreslo čitavu regiju, preminula je nakon teške bolesti na Sveučilišnom kliničkom centru Tuzla.

Alisa je, kao i njen suprug Dubravko Lovrenović, bolovala od raka. Dubravko je preminuo u siječnju ove godine, također od raka.

"Tri života u godinu dana. Jedan dom i jedna obitelj izbrisana. Da ste u spokoju i miru gdje god sad jeste, presahli od borbe za pravdu, od tuge nepreživljive. Da vaša lica budu vječna opomena ovoj šugavoj zemlji, bezakonju i sustavnom maltretiranju. I nama svima!", napisala je u utorak spisateljica Martina Mlinarević Sopta.

Iako je istraga Tužiteljstva Kantona Sarajeva pokazala da na Mahirovu tijelu nije bilo tragova nasilja, Mahmutović i Lovrenović su do posljednjeg dana tvrdili da je počinio samoubojstvo zbog nasilja koje je doživio u školi. I to Internacionalnoj školi na Ilidži.

Alisa i Dubravko su govorili da su promjene u Mahirovom ponašanju zamijetili na drugoj godini školovanja, negdje u jesen 2014. godine. "Dobivali smo informacije da određena grupa dječaka u školi Mahiru govori razne neprimjerene riječi, da su ga izolirali, da mu upućuje razne pogrdne riječi, a jedna od njih je bila: 'Dubravko Lovrenović je lažov'. On je potom pitao majku zašto svi u školi mrze tatu. Alisa mu je onda objašnjavala što se nalazi u pozadini svega. Učinilo nam se da je to prihvatio onako kako je trebalo. On je bio ponosan na mene, a ja sam bio ponosan na njega. Njegovi zlostavljači su mu zavidjeli na tome, to tek sad vidim", govorio je Lovrenović.

Tvrdio je da su kasnije saznali za druge oblike zlostavljanja koje je Mahir svakodnevno trpio. "Javio mi se Mahirov prijatelj koji je, da se tako izrazim, prošao školski program zlostavljanja. Bili su dobri prijatelji, majka tog dječaka i Mahirova majka su se družile. One su zaključile da će djecu obavezno ispisati iz škole, jer su shvatile da nije dobra za njihovu djecu. Mahira smo ispisali u lipnju 2015. godine. Taj dječak je rekao mojoj Alisi o stvarima koje su prošli. Jedna od takvih je bila da su Mahira vezali za radijator, tukli ga i pri tome ga tjerali da kaže: 'Ja sam gej, ja sam gej'. Njih dvojicu su natjerali da se ljube, a tom prilikom jedn od tih dječaka je sve snimao telefonom. Ostale detalje zaista ne bih iznosio jer za to imama razlog", izjavio je Mahirov očuh.

Za šokantne detalje o Mahirovom zlostavljanju saznali su nekoliko dana nakon Mahirovog pogreba, a doznali su i da je zlostavljan oklagijom iz školske kuhinje. Nakon ovog slučaja koji je potresao regiju, organizirane su skupine podrške preko društvenih mreža, a u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine organizirane su prosvjedne šetnje. 

(Tekst je preuzet s portala Blic.rs)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.