Top News
11762 prikaza

CIA: "Prijetnje danas nisu kao što je bila Jugoslavija"

Tito i Che Guevara
Screenshot Youtube
Mike Pompeo, čelnik CIA-e, otvoreno je govorio o promjenema u sigurnosnom okruženju svijeta

Generalni direktor CIA-e Mike Pompeo, kao glavnu sigurnosnu prijetnju američkim državljanima iznio je nuklearni program Sjeverne Koreje i "sovjetski san" Vladimira Putina.

Pompeo, u jednom od rijetkih javnih nastupa, rekao je da današnje prijetnje ne dolaze samo od država, navodeći primjer bivše Jugoslavije, ali i iz "nedržavnih subjekata", organizacije koje nemaju istaknutu zastavu ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ilustracija tajni CIA-e Pravi posao Top News CIA nudi posao: Milijun kuna godišnje ako znate hrvatski!

"Vas su udžbenici povijesti učili da prijetnje sigurnosti SAD-u dolaze iz zemalja poput Jugoslavije ili neke druge države. Danas su te prijetnje puno raznovrsnije, bez obzira na to jesu li prijetnje od grupa poput Hezbolaha ili Al Qaede, ili prijetnjama našim informacijskim sustavima od strane skupina kao što su Wikileaks. Oni nemaju zastavu ispred UN-a, ali predstavljaju prave prijetnje Sjedinjenim Državama. Stoga moramo osigurati da naše obavještajno razmišljanje bude prikladno za tu situaciju", rekao je čelnik CIA-e Mike Pompeo u posjetu američkom institutu za poduzetništvo (AEI).

Kao glavni prijetnju sigurnosti američkih građana, Pompeo ipak kaže da je to nuklearni program Sjeverne Koreje i sovjetski san Vladimira Putina, planovi ruskog predsjednika da vrati staru slavu ruskog imperija, dodajući da će CIA nastaviti da se bore protiv Rusa, "gdje god ih pronađemo."

Vladimir Putin i Donald Trump CIA-ini špijuni Top News Putin: "Donalde, hvala ti! Spasio si nas od ISIL-a"

Rekao je i da u agenciji vlada mišljenje da će čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un koristiti nuklearno oružje ne samo da bi zaštitio svoj režim nego i za druge ciljeve.

"To uključuje i krajnji cilj, a to je ponovno ujedinjenje korejskog poluotoka", rekao je Pompeo.

Kim Jong Un neće se zadovoljiti jednim uspješnim testom koji pokazuje da ima sposobnost napada na američke gradove koristeći dalekometna nuklearna oružja, dodao je Pompeo.

Susan Cabot Susan Cabot Life CIA naredila glumici: "Kralja moraš odvesti u krevet!"

Njegov sljedeći potez bit će razvoj arsenala ili sposobnost da istovremeno isporučuje rakete iz više točaka paljenja, dodao je, ističući kako je "naša misija odgoditi, što je dalje moguće, dan kad će oni imati takve sposobnosti".

Pompeo je odbio odgovoriti hoće li SAD provesti ograničeni vojni napad na Sjevernu Koreju bez izazivanja sukoba u cijelosti, ali je rekao da američke obavještajne i vojne agencije i dalje pripremaju niz opcija za predsjednika Donalda Trumpa ako diplomacija ne uspije postići deklarirani cilj ukidanja nuklearnog oružja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 20:01 11.Svibanj 2018.

    CIA (amerika), kako to odvratno zvuci. da bog postoji i da radi svoj posao zemlja bi bila poprilicno samotno mjesto s obzirom da bi one njegove kriterije zadovoljavalo iznimno malo ljudi :-)

  • Jugoslav 15:16 26.Siječanj 2018.

    Ne osvjetljavaju li ovakve izjave misteriju i glavne aktere jugoslavenskog krvoprolića?

  • loriman 23:17 24.Siječanj 2018.

    Ne razumijem na koji nacin je Jugoslavija bila prijetnja Americkim drzavljanima. Je li moguce da zbog takvih debila u vrhu CIA i dolazi do svih ovih ratova? Da Jugoslavija nije geografski bila toliko blizu Europi mozda bi zavrsili kao Irak, ... prikaži još! ili Afganistan. Ko zna sta se tim kretenima mota po njihovim paranoicnim glavama...