Top News
1467 prikaza

Češka je novi front za i protiv EU, a duguje joj sve

Marine Le Pen u Pragu
1/3
DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL
Isključivo zbog EU imaju nezaposlenost samo 2,1 posto i gospodarski su procvjetali, pa zašto bi onda 50% glasalo za Czexit!?

Češka je prikladna arena za političku borbu između eurofila i euroskeptika, a prošlog tjedna postala je upravo to. Populistički političari iz pet zemalja, na čelu s francuskom Marine le Pen i nizozemskim Geertom Wildersom okupili su se u Pragu na skupu uoči europskih izbora u znak podrške češkom savezniku Tomiju Okamuri i njegovoj krajnje desnoj stranci Slobode i izravne demokracije (SPD).

Na povijesnom gradskom trgu Vaclavske Namesti Wilders je optužio EU da se desetljećima 'ulizuje islamu' i tako otvara vrata islamskim imigrantima. Rekao je da je 'Europa na rubu kulturnog samoubojstva, jer EU nikad

Istovremeno u gradu Olmoucu, oko 250 km istočno od Praga češki intelektualci zbrajali su benefite od članstva njihove zemlje u EU. Jedan od organizatora, Radek Špicar rekao je da je Češka od tog članstva profitirala i socijalno i ekonomski, te da je vrlo opasno protiviti se EU. Naglasio je da je upravo Češka uz Veliku Britaniju, poligon najvećih sukoba oko pitanja članstva u EU.

Marine Le Pen, Geert Wilders, Tomio Okamura | Author: DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL

Nedavna anketa Eurobarometra pokazala je porazne rezultate. Samo 47 posto Čeha glasalo bi na referendumu za ostanak zemlje u EU, unatoč tomu što čak 58 posto njih misli da je zemlja imala koristi od ulaska u ovu zajednicu. Ovog trenutka Češka ima vrlo nisku stopu nezaposlenih i ona iznosi 2,1 posto – najniža u EU, prenosi Politico.

Analitičari kažu da u Češkoj vlada euroskepticizam iz više razloga. Jedan je propast stranaka koje su bile vezane uz ideju EU. Osim toga na čelu zemlje su antiimigrantski raspoloženi premijer Andrej Babiš, i izrazito antimuslimanski nastrojeni predsjednik Miloš Zeman. Dominika Feria, proeuropskog zastupnika i jedinog člana češkog parlamenta porijeklom iz Afrike, napala su potkraj travnja dvojica muškaraca kad je bio na kušanju vina na jugu zemlje.

Protuorbanovski plakat u Bruxellesu Pogledajte Brexit Top News Izbori koji će promijeniti EU - 'popušit' će i Hrvatska

Francusku desničarku Marine Le Pen okupljeni su pozdravili mašući desecima čeških zastava, te antiimigrantskim i antiislamskim transparentima, a ona je upozorila okupljene da EU želi uništiti češku naciju.

"Danas Europska unija nema kapacitet za slanje tenkova u naše gradove ili pucanje u gomile", rekla je, aludiravši na 1968. godinu i okupaciju Čehoslovačke od strane tadašnjeg SSSR-a. A onda je dodala:

“Ali nemojmo se zavaravati… Kako bi proces nacionalnog uništenja bio nepovratan, EU je pokrenula potapanje Europe organiziranom migracijom. Moja zemlja je tužan primjer. Ako niste budni, to će biti vaša budućnost: cijele četvrti već su izvan svih zakonskih ovlasti i postale su zone nad kojima Francuska nema jurisdikciju."

U svom govoru, čelnik SPD-a Oka nazvao je predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera "alkoholičarom" i pozvao na referendum o članstvu Češke u EU.

Češka - Prag - demonstracije | Author: DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL

SPD trenutno nema predstavnika u Europskom parlamentu, budući da je osnovan 2015. i nije se formalno pridružio nijednoj europskoj političkoj obitelji. Već nekoliko godina, međutim, povezani su s grupom Europska nacija i sloboda (ENF), frakcijom u kojoj je i krajnja desničarska stranka Mattea Salvinija i francuske nacionalistkinje Le Pen.

Predviđa se da će Okamurin SPD osvojiti jedno od ukupno 21 mjesta u Europskom parlamentu koja pripadaju Češkoj Republici i da će osvojiti na izborima oko 7 posto glasova. Na općim izborima u Češkoj 2017. oni su osvojili 10.64 posto glasova i dobili 22 od 200 mjesta u Zastupničkom domu. Ipak u toj zemlji ekstremističke stranke nikada nisu dobro prošle, ako ništa drugo, onda zbog iskustva s komunizmom.

Theresa May Q&A Top News Vodič za Brexit: Izlazi li Britanija na Noć vještica?

Unatoč tome , u Olomoucu su organizatori zabrinuti zbog porasta češkog euroskepticizma i sve više dezinformacija.

"Naše političke elite odbijaju obrazovati ljude i pošteno komunicirati o EU", kazao je Špicar. "Mi nemamo dovoljno hrabrih vođa da čak otvore tu raspravu."

Sastanak u Olomoucu, koji je održan u Gradskom povijesnom muzeju bio je dio inicijative koju su 2018. godine pokrenuli Špicar i Gradsko sveučilište Palacký. Redovito organiziraju slične debate diljem zemlje, često u malim gradovima koje političari često posjećuju, s deklariranim ciljem poticanja diskursa utemeljenog na činjenicama o članstvu Češke u EU.

Marine Le Pen, Geert Wilders, Tomio Okamura | Author: DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL
Jedan od panelista, David Navrátil, glavni ekonomist u najvećoj banci Česká spořitelna u zemlji, tvrdio je da bi napuštanje EU-a nazvano Czexit bilo katastrofalno jer je Češka vrlo ovisna o tržištima EU-a, koji kupuju 90 posto njihovog izvoza.

"Czexit bi bila ogromna tragedija za češko gospodarstvo. Vrlo brzo bismo postali mnogo siromašniji. To bi bila takva katastrofa da o tome nije moguće čak ni ozbiljno razmišljati."

Međutim, Libor Hrančik, 62-godišnji vlasnik malog poduzetništva, tvrdi da bi Česima bilo bolje. "Kada pogledate na koji način EU trenutačno tretira Veliku Britaniju, to je savršen primjer arogancije briselskih birokrata koji nikome nisu odgovorni", rekao je. "Želim da možemo sami odlučiti o našim političkim pitanjima, o imigraciji, o ekonomiji."

Roman Bek, 75-godišnji umirovljenik, uzvratio je: „Ja stojim iza Europe sa svom svojom snagom. Czexit je potpuna glupost. Naravno, zemlja će i dalje postojati, ali veliko je pitanje jesmo li uistinu sposobni sami opstati i politički i ekonomski.”

Luka Raša SKANDAL Voices U luci Raša se ne poštuju zakoni Europske unije

Na 15. godišnjicu pristupanja Češkoj - jer zemlja se pridružila bloku zajedno s devet drugih 1. svibnja 2004. - bivši predsjednik Václav Klaus izjavio je lokalnoj televiziji da se 1990-ih zalagao za članstvo kao premijer, jer nije vidio drugu alternativu za svoju zemlju, unatoč osobnim rezerviranjima o tome.

Klaus, koji je bio predsjednik kada se zemlja pridružila EU 2004. godine, rekao je da je danas situacija drugačija jer su se prednosti i nedostaci članstva u EU međusobno poništili.

"Rekao bih da je sada 50-50. Ne mislim da je to bila velika pobjeda jer smo ulaskom u EU i puno toga izgubili. No, bilo bi sasvim nerazumno da Češka slijedi Britance", zaključio je.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:37 04.Svibanj 2019.

    TO JE NEPOŠTENO OD ČEŠKE DRŽAVE. AKO MISLE IZAĆI, TREBALI BI VRATITI SVE ŠTO SU DOBILI OD EU. TO BI BILO POŠTENO.