Top News
474 prikaza

Cambridge Analytica: Dilali podatke 87 milijuna ljudi i propali

Ilustracija o povezanosti Cambridge Analytice i Facebooka
Davor Puklavec/PIXSELL
Manipulirali su izborima pomoću informacija o korisnicima Facebooka, sve dok ih nisu razotkrili

Grupa SCL i njezina konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koje su bile u središtu nedavno otkrivenog Facebookovog skandala s privatnim podacima, zatvaraju poslovanje i odlaze u stečaj. Zatvaranje tvrtke potvrdio je Nigel Oakes, osnivač britanske SCL grupe, vlasnika Cambridge Analytice.

Donald Trump i Steve Bannon Ubojice demokracije Top News Hakiranje Facebooka pokrenulo je epidemiju desničara

Odluka je, piše Wall Street Journal, donesena jer tvrtka gubi klijente i suočava se s golemim sudskim troškovima u istrazi Facebooka. Tvrtka se našla u vrlogu skandala nakon što su mediji objavili da su podaci najmanje 50 milijuna Amerikanaca i milijun Britanaca nepropisno podijeljeni s Cambridge Analyticom.

Tvrtka opovrgava bilo kakvu zloporabu podataka, no kažu kako je negativna medijska slika o njima dovela do zatvaranja. U priopćenju su istaknuli kako su u Velikoj Britaniji i SAD-u zatražili pokretanje postupka stečaja. Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 milijuna korisnika Facebooka.

To je britanskoj tvrtki omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa. Osobni podaci su u središtu gospodarskog modela Facebooka i drugih tehnoloških skupina poput Twittera i Googlea jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.

Alexander Nix, Christian Wylie SVEMOĆNI? Top News Afera Facebook: 'Koristili smo iste metode kao i Hitler'

"SCL Elections Ltd., kao i neki njezini partneri i podružnice Cambridge Analytice iz Velike Britanije, podnijeli su zahtjeve za pokretanje stečaja. Tvrtka je odmah prestala s radom te za svoje neovisne upravitelje imenovala tvrtku Crowe Clark Whitehill", prenio je Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.