Top News
757 prikaza

Buntovnik s razlogom: "Revolucija je bolja od seksa"

Mihail Sakašvili
VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/PIXSELL
Nakon izgona iz Gruzije i Ukrajine Sakašvilija prima Europska unija

Od Ukrajine, preko Poljske pa sve do Nizozemske gdje gruzijsko-ukrajinski političar planira obitavati i gdje je aplicirao za sve potrebne dokumente put je u zadnjih nekoliko dana odveo Mikhaila Sakašvilija.

Rođeni Gruzijac nekada je bio 'lučonoša demokracije' u rodnoj zemlji, a onda i u Ukrajini, no za njega, čini se, vrijedi izreka 'tko visoko leti nisko pada'. Nekada najdraži štićenik zapadne Europe i SAD-a neslavno je propao nakon velikih prosvjeda tijekom njegovog drugog predsjedničkog mandata u Gruziji, a nakon toga se zaredao podeblji dosje optužbi i skandala. Sve je to rezultiralo uhićenjem u restoranu usred Kijeva prošlog ponedjeljka.

Sakašvili uhićenje | Author: Screenshot Screenshot
Uhićenje u Kijevu uslijedilo je nakon što je ukrajinski sud odlučio odbiti njegov zahtjev za izbjegličkim statusom pa je, doslovno, izbačen prvim letom iz Ukrajine. Bez ukrajinskog državljanstva Sakašvili je ostao 2017., a oduzeo mu ga je trenutačni ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, isti čovjek koji je Sakašvilija postavio na mjesto guvernera oblasti Odese, trećeg najvećeg grada Ukrajine i najveće luke te države.

Jedva je izbjegao i izručenje Gruziji gdje bi se onda morao suočiti s presudom od tri godine zatvora koja je donesena u njegovom odsustvu radi slučaja ubojstva bankara od strane ministarstva unutrašnjih poslova koje je Sakašvili pomagao zataškati. Tamo je optužen i za pronevjeru te korištenje nedemokratskih sredstava za utišavanje prosvjeda 2007. godine.

Mihail Sakašvili Traži smjene Top News Kako je u Kijevu počeo kaos zbog Sakašvilija

U Ukrajini mu je 'presudilo' prijateljstvo s pro-ruskim bivšim predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem s kojim Sakašvilija, kaže Porošenko, veže trag novca. U vjetar je otišao, kaže Politico u svojoj analizi, i njegov imidž nepotkupljivog političara kojeg nije nagrizla korupcija. U rodnoj Gruziji iz njegove su stranke na ovaj ili onaj način izbačeni svi lojalisti i stara garda nekada odana bivšem predsjedniku, a u Ukrajini samo 16 posto građana vjeruje Sakašviliju.

Viktor Janukovič | Author: Tobias Hase/DPA/PIXSELL Tobias Hase/DPA/PIXSELL
U prosvjedima koje on organizira, i dokazano je - plaća prosvjednicima da tamo dođu - jedva se pojavi tisuću ljudi što nije niti sjena u usporedbi s revolucijom ruža koju je mesijanski predvodio 2003. godine kada su na ulice Tbilisija izašle stotine tisuća prosvjednika, i kada je maknut predsjednik Eduard Ševarnadze.

 Njegov prvi predsjednički termin bio je zaista uspješan - uklonio je korumpiranu elitu, implementirao ekonomske reforme, smanjio birokraciju. No njegov drugi termin obilježen je tvrdnjama Transparency Internationala da daje sve više moći i novca krugovima bliskim vladajućoj stranci.

Vladimir Putin OKO DONBASA Top News Rusija bijesna na Hrvatsku zbog angažmana u Ukrajini

Nesreća ga je pratila i u Odesu gdje nije zadobio povjerenje građana te nije uspio realizirati većinu planova. Ujedno, njegov je diskurs već neko vrijeme bio ogorčen i napadački, a otvoreno je tvrdio i kako mu rad opstruira i centralna vlast. Nakon što mu je Porošenko oduzeo državljanstvo Sakašvili je sa svojim pristalicama prešao poljsko-ukrajinsku granicu te de-facto pokušao izazvati puč, međutim na prosvjedima se gotovo nitko nije pojavio. 

prosvjed | Author: GLEB GARANICH/REUTERS/PIXSELL GLEB GARANICH/REUTERS/PIXSELL
Nakon što su prosvjedi postali nasilni protiv bivšeg mentora okrenuli su se i liberalni te obrazovani Gruzijci i Ukrajinci, a Porošenko, nekadašnji veliki prijatelj i saveznik, je likovao.

Ponašanje Sakašvilijevih saveznika također nije pomoglo političaru - njagova je desna ruka u Kijevu, Severion Dangadze, snimljen kako prima stotine tisuća eura u kešu od najbližih suradnika izgnanog Janukoviča kojem je bilo i više nego u interesu financirati Sakašvilija koji bi time od nekada pro-zapadnog političara postao Putinov lutak na koncu.

Prosvjedi u Moskvi, 26. 03. 2017. Masovni prosvjedi Top News Rusija: U Moskvi uhitili jednog od vođa opozicije

Još uvijek nije do kraja jasno kako je političar kojem je većina računa zamrznuta i imovina konfiscirana pri bijegu iz Gruzije 2013. godine financirao nizove prosvjeda, kampanji i plaće zaposlenika. Netransparentno i ne-demokratski je kako čak i nekadašnji suradnici Sakašvilija opisuju njegov način rada, koji je cijeli politički profil temeljio upravo na suprotnim vrednotama.

Mihail Sakašvili | Author: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL
Sakašvili bi, kažu politolozi, politički možda i preživio da nije sa svojim prenapuhanim egom došao u mutne vode ukrajinske politike gdje ipak nije bio alfa i omega na način na koji je to jedno vrijeme bio u Gruziji.

- Seks se ne može usporediti s revolucionarnom pobjedom. Revolucija je nešto više od adrenalina - rekao je svojedobno političar čiji pad autor i analitičar Adrian Karatnycky opisuje kao najbolji mogući dokaz da je Sakašvili zaista napravio nešto korisno, te do neke mjere reformirao Gruziju, pa i Ukrajinu kojima su dojadili autoritarni režimi i u kojima, malo po malo, jača civilni sektor. 

Vladimir Putin Kraj ere Top News Putinov kraj - nakon 2024. više ništa neće biti isto

- Volim Poljsku, ali borim se za Ukrajinu i Gruziji - rekao je Sakašvili pri slijetanju u Poljsku time najavivši da ne planira političku mirovinu, niti u Poljskoj, a niti u Nizozemskoj gdje se za sada skrasio, te gdje je, barem na neki način, sada postao i problem EU.

Nizozemske vlasti dopustile su mu ostanak i prijavu za radnu dozvolu i dokumente na temelju toga što je Sakašvili u braku s Nizozemkom Sandrom Roelofs.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.