Top News
4777 prikaza

Buljević prijetio agentu: "Odustani ili te neće biti"

Josip Buljević
Patrik Macek (PIXSELL)
Nepravomoćno je naređena isplata značajnog novčanog iznosa zbog postupka tadašnjeg šefa SOA-e

Gotovo pet godina trebalo je Općinskom građanskom sudu u Zagrebu da riješi tužbu bivšeg agenta Sigurnosno obavještajne agencije zbog mobinga na radnom mjestu. Kako donosi Telegram, agent je tužio agenciju zbog mobinga nakon traženja isplate prekovremenih sat.

Nepravomoćnom presudom, Republika Hrvatska morat će platiti 28.000 kuna s kamatama zbog šikaniranja i zdravstvenih problema spomenutog agenta iako je on tražio čak 270.000 kuna odštete zbog incidenta iz veljače 2012. godine.

Naime, tada je skupina djelatnika tražila isplatu odrađenih prekovremenih sati, a navedeni agent podnio je zahtjev za isplatu duga u mirnom postupku. Samo dva nakon što je tadašnji vrh SOA-e, a šef državne obavještajne agencije bio je Josip Buljević, počelo je šikaniranje na poslu.

Zgrada SOA-e | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

"Na mene je vršen psihički pritisak, pretresli su me, oduzeli mi naoružanje, službenu značku, mobitel i novčanik, bez da sam za to dobio potvrdu. Nakon tog pretresa zajedno s četvoricom kolega prebačen sam u jednu prostoriju. Tamo su nas držali bez mogućnosti komunikacije i konzumacije hrane i pića, pod naoružanom pratnjom i bez ikakvih informacija zašto se tako prema nama postupa.

Nakon izolacije koja je trajala više od deset sati odveli su me na poligrafsko testiranje, također bez ikakvog obrazloženja, a onda sam dobio rješenje o premještaju na drugo radno mjesto. Dva dana kasnije svi smo ipak potpisali da odustajemo od zahtjeva za isplatom prekovremenih sati, pa sam vraćen na svoje radno mjesto" naveo je u tužbi djelatnik SOA-e.

Josip Buljević i Tihomir Orešković | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Buljević, koji je kratko vrijeme proveo kao ministar obrane u vladi Tihomira Oreškovića, na  sudu je rekao da u SOA-i nije bila praksa isplaćivati prekovremena, barem u to vrijeme. "Drugi djelatnici to nisu tražili i nije uopće bilo moguće utvrditi sve prekovremene sate i postoje li oni uopće. Nakon razgovora uputio sam ih na poligrafsko testiranje, jer je to uobičajena procedura kada se pojavi problem u Agenciji. Djelatnici koji su bili kod mene na razgovoru u to su vrijeme radili na osiguranju zgrade SOA-e, pa je njihova uloga bila vitalna. Dopuštam mogućnost da sam tražio da ih se rasporedi na druga radna mjesta, ali sam siguran da su od tada rukovoditelji morali voditi računa da ne bude prekovremenih sati", kazao je Buljević na zagrebačkom sudu.

Agenti su pak imali znatno drukčiju priču i na sudu su rekli da je Buljević bio neugodan tijekom tog razgovora te da ih je optužio da rade protiv svoje zemlje. "Ili ćete odustati od svog zahtjeva ili vas neće biti", navodno im je rekao Buljević.

Sud je zaključio da je Buljević vrijeđao agente, a agentu pripada i odšteta zbog zdravstvenih problema povezanih sa stresom nakon podnošenja zahtjeva. "Djelatnik SOA-e imao je pravo tražiti isplatu naknade za prekovremene sate i to ne može dovesti u pitanje njegovu lojalnost i profesionalnost. To ni prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu ne predstavlja povredu obveze iz radnog odnosa", zaključak je presude.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 13:30 25.Srpanj 2017.

    jebate led. zanaci ako trazis da ti se plati rad postajes neprijatelj domovine. kaj smo tek mi kaj nas placaju a nist ne delamo (penzioneri). nas buju valjda proglasili cetnicima i to resili po kratkom postupku. idem se mam odreci ... prikaži još!i pemzije, nije mi kaj me buju vubili nego nebi stel da me"isleduju". kad su ovakovi bili prema svojima ko zna kaj bi se mogli primeniti na nama. jos buju si kak devizu zeli onu poznatu krilaticu"sova nikoga ne pozna ali se dozna"(na ovaj ili onaj nacin) :-)