Top News
419 prikaza

Brutalni diktator Trumpu pjevao: "Ti si moje sunce"

Susret Rodriga Dutertea i Donalda Trumpa
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Dvojica populista odlično se slažu i izvan političke arene

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da ima "sjajan odnos" s filipinskim kolegom Rodrigom Duterteom, a dužnosnica Bijele kuće kazala je da su u susretu dvojice predsjednika na marginama azijskoga summita kratko spomenuta ljudska prava.

Taj je sastanak bio jedan od najiščekivanijih na summitu čelnika zemalja istočne i jugoistočne Azije (ASEAN), a skupine za ljudska prava ustrajale su na tome da Trump zauzme čvrst stav prema Duterteu zbog njegova krvavog rata protiv droge u kojemu su ubijene tisuće ljudi.

"Mi smo vaš saveznik. Mi smo važan saveznik", rekao je Duterte Trumpu na početku razgovora, prema navodima novinara kojima je bio dopušten ulazak u dvoranu za sastanke.

Vladimir Putin, Donald Trump Oni se vole Top News Trump i Putin: Jedan o drugom mislimo sve najbolje

Trump je na to rekao: "Imamo sjajan odnos. Ovo je bilo vrlo uspješno. A konferenciju ASEAN-a predsjednik Filipina divno je vodio".

Kad je novinar upitao Trumpa hoće li prilikom njihova susreta biti govora o ljudskim pravima, Duterte je rekao: "Hej, samo polako! Ovo nije izjava za novinare. Ovo je bilateralni sastanak!".

Glasnogovornik filipinske vlade kasnije je rekao da se o ljudskim pravima nije govorilo.

Međutim glasnogovornica Bijele kuće rekla je da se to pitanje samo kratko spomenulo.

"U središtu razgovora bio je IS, droge i trgovina. Ljudska prava kratko su spomenuta u kontekstu filipinske borbe protiv droge".

Duterte je prošli tjedan rekao da će američkom predsjedniku, spomene li optužbe zbog kršenja ljudskih prava, reći neka prekine.

Jonathan Freedman, "To kill the president" Nuklearni rat Top News Knjigu nitko ne želi objaviti jer u njoj Trumpa ubiju

Filipinski predsjednik na glasu je kao "Trump s istoka" zbog svog drskog stila i provokativnog govora.

Trump je bio na meti kritika jer je u telefonskom razgovoru pohvalio Dutertea zbog "sjajnog posla" koji je obavio u borbi protiv droge.

Više od 3.900 ljudi ubijeno je u ratu protiv droge što ga je proglasio Duterte kad je preuzeo predsjedničku dužnost prošle godine.

Njegova vlada kaže da policija djeluje u samoobrani, ali kritičari tvrde da se egzekucije provode bez ikakve odgovornosti.

Tijekom sastanka je Duterte zapjevao čak i jednu filipinsku ljubavnu pjesmu: "Ti si svjetlost moga svijeta, polovica toga srca je moja". prenosi britanski Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.