Top News
32795 prikaza

Brutalna stvarnost: Silovane djevojčice zgrabile "oružje"

Prosvjedi u Indiji
ADNAN ABIDI/REUTERS/PIXSELL
Tragične sudbine silovanih i ubijenih došle su na naplatu političkom vrhu

Od Kašmira na sjeveru sve do Karale na jugu Indijom bijesne prosvjedi. U pitanju nije politika ili ekonomsko nezadovoljstvo već niz neriješenih silovanja koja često imaju smrtni ishod. 

Duboko ukorijenjeni patrijarhalni sindrom, vjerske razlike i netrpeljivost te kastinski sustav u Indiji su čest izvor sukoba a oružje koje se koristi, i lomi preko leđa žena i djevojčica, jest silovanje.

U siječnju ove godine u pet je dana silovano pet djevojaka samo u državi Haryana. Tijelo 15-godišnje djevojke pronađeno je kako pluta kanalom u distriktu Jind, 100 kilometara dalje od New Delhija. Po ozljedama i vrstama trauma jasno je kako je riječ o grupnom silovanju.

Dan kasnije pronađeno je golo tijelo 11-godišnjakinje čije ozljede također ukazuju na grupno iživljavanje, a 22-godišnjakinja je oteta, ubačena u crni auto i silovana od strane mnoštva muškaraca prije no što je izbačena iz auta. Jedan je pedesetogodišnjak napastovao 10-godišnju djevojčicu drvenim objektom, a trogodišnjakinju je silovao 15-godišnjak. Sve to unutar pet dana.

Slučajevi djeluju nepovezano. Zajedničko im je uvjerenje počinitelja da ih indijske vlasti i policija neće tražiti ili istinski kazniti, te da je ta vrsta iživljavanja na ženama i dalje nešto što "prolazi". 

Dva su slučaja posebno "upogonila" javnost koja sada maršira ulicama više od 12 velikih indijskih gradova. Jedan je odlaganje uhićenja silovatelja tinejdžerke zato jer je član vladajuće stranke u državi Uttar Pradesh, a drugi je silovanje i ubojstvo osmogodišnje djevojčice koja je oteta sa livade na koju je na ispašu dovela svoje konje.

Djevojčica je bila pripadnik muslimanskog nomadskog "plemena" koji živi na obroncima Himalaje u današnjem Kašmiru. Sa livade ju je na silu odvelo osmero muškaraca, svi odreda hindusi koji su tim postupkom htjeli pokazati da ne žele da se muslimani "spuštaju s brda među njih".

 

Indija prosvjedi | Author: MUNISH SHARMA/REUTERS/PIXSELL MUNISH SHARMA/REUTERS/PIXSELL
Djevojčicu su odveli u hinduistički hram, drogirali, pet dana silovali i mučili te na kraju i ubili te njezino tijelo odbacili u šumu.

Tinejdžerku je prošle godine silovao i Kuldeep Singh Sengar, član vladajuće nacionalističke hindu stranke iz koje je i premijer Narendra Modi. Ne samo da ju je silovao on već je tjedan kasnije oteta od strane Sengarovih poznanika i prijatelja te grupno napastovana. Nakon pritiska javnosti i prvih prosvjeda Sengar je napokon priveden.

Njegov slučaj kao i slučaj osmorice hindusa koji su oteli osmogodišnjakinje više su ili manje direktno vezani uz Modija pa čak i njegovu političku budućnost. Hindu nacionalisti organizirali su protuprosvjede istog dana kada su muškarci uhićeni. U njihovim su očima žene bezvrijedna roba, a posebno ako ne pripadaju istoj kasti ili ako su druge vjere ili etniciteta.

Djevojka koju je silovao Sengar pokušala se zapaliti jer je bila uvjerena da nema šanse za pravdu, samo za nastavak sramoćenja. Dan nakon pokušaja samoubojstva preminuo joj je otac. Ona je danas jedan od simbola protesta.

"Dopuštam si a da vjerujem da će za mene ipak biti neke pravde", kaže djevojka čiji identitet država ne želi razotkriti.

Indija prosvjedi | Author: MUNISH SHARMA/REUTERS/PIXSELL MUNISH SHARMA/REUTERS/PIXSELL
U Indiji se na dnevnoj bazi prijavi barem sto slučajeva silovanja, i taj broj raste iz godine u godinu. Stručnjaci kažu da nije da je sve više silovanja već ih se sve više prijavljuje no da je to i dalje "samo vrh ledene sante". Manje od 10 posto prijavljenih slučajeva uopće dođe do suda, a policajci i suci su gotovo uvijek iz viših kasta.

Stotine tisuća građana koji prosvjeduju ulicama indijskih gradova na plakatima sve više pozivaju i na ostavku Narendre Modija, koji je, kažu oni, zemlju modernizirao na mnoštvo načina ali kastinski sustav i endemski problem silovanja i zlostavljanja nije se, čini se, pomaknuo s mjesta.

"Nemojte nas učiti da se drugačije odijevamo ili da se skrivamo, nego njih učite da nas drugačije gledaju i da nas poštuju", jedna je od parola.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Snowman 14:41 24.Travanj 2018.

    zato im die kak im die. Od tog svijeta (nacije) nikad nista.

  • Avatar hircus
    hircus 05:57 24.Travanj 2018.

    Gdje je sada "svjetski djeljitelj pravde"Trump.Što ne predloži da se uvedu sankcije Indiji? Zar tamo ne postoji ničeg, što bi pobudilo njegov "pravednički"interes.?

  • budalavstina10 15:06 23.Travanj 2018.

    Ekipica vrsi masovne abortuse zenskih fetusa pa im nedostaju milijuni cura za udaju pa tako divljaju. To je pravi okidac porasta stope nasilja nad zenama i brojna silovanja i napastvovanja. Ta ekipa svojim prapecinskim obicajima da ocekuju musko potomstvo radi ... prikaži još! nepopravljivu stetu cijeloj planeti. ***