Top News
560 prikaza

Britanska premijerka zaprijetila Rusiji zbog atentanta

Theresa May
Rebecca Naden/REUTERS/PIXSELL
Theresa May govorila je pred Donjim domom, a u srijedu je najavila da će pred Parlamentom najaviti akciju

Premijerka Theresa May je u ponedjeljak priopćila kako su britanski istražitelji zaključili da je "vrlo vjerojatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim otrovom kojim je prošlog tjedna otrovan ruski dvostruki agent Sergei Skripal i njegova kćer Julija dok su sjedili na klupi u parku. 

Britanska čelnica izjavila je da je policija identificirala otrov kao 'vojni nervni otrov kakvog razvija Rusija'.   

Upozorila je kako je Rusija ili sudjelovala u izravnom napadu protiv Britanije ili je izgubila kontrolu nad agensom koji je razvila. Britanija neće tolerirati takav "pokušaj ubojstva nedužnih civila na našem tlu", upozorila je.

Sergei Skripal | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Dok se obraćala Donjem domu, premijerka je rekla da će Rusiji pružiti priliku da odgovori na izvještaj njezine Vlade, te da će se u srijedu obratiti Parlamentu s planom za određenu akciju.  

U svojim primjedbama opisala je napad kao "nesmotren" i "neselektivan", te ne samo da ugrožava živote dviju žrtava, Sergeja Skripala 66 i njegove kćeri Julije 33, već potencijalno ugrožava i živote drugih ljudi koji su mogli biti izloženi agensu. 

Skripal je 2006. godine zatvoren u Rusiji zbog prodaje državnih tajni britanskim obavještajnim službama, ali je pušten 2010. godine kao dio visokoprofilne špijunske razmjene. Njegova kći nastavila je živjeti u Rusiji, ali je također dulje vrijeme boravila i u Engleskoj.

Prošli tjedan britanske su vlasti opkolile restoran i pub u blizini kojeg su otrovani otac i kćer Skripal u središtu Salisburyja, mirnog srednjovjekovnog grada u južnoj Engleskoj, najpoznatijeg po obližnjim ruševinama Stonehenge.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.