Top News
3661 prikaza

"Britanci 23. svibnja idu na drugi referendum"

Brexit Betrayal marš u organizaciji Ukip-a u centru Londona
Press Association/PIXSELL
Pro-Brexiteri se boje i protive jer je ovo, zapravo, prvi puta da su izbori baš oko Europe - biti ili ne biti

Za pet tjedana Velika Britanija će imati referendum o Brexitu. To će se održati u formi izbora za EU Parlament, no u stvarnosti to će biti proto-referendum ili "preferendum", igraju se riječima u Guardianu. Sada je, pišu, aktualan jedan jednostavan zadatak, maksimizirati broj glasova strankama koje podržavaju još jedan potvrđujući referendum o Brexitu, time dajući Britancima demokratski izbor između Brexita i ostanka u EU.

Ako Laburisti jasno i glasno ne pokazuju da su za to, onda im ne valja dati glas. Onda se treba okrenuti Liberalnim Demokratima, Change UK, Zelenima, Scottish National party itd... Na kraju dana od alokacije sjedala mnogo će važnije biti to da možemo reći "X milijuna ljudi glasalo je za pro-Europske, pro-referendum stranke, dok je samo Y milijuna glasalo za stranke tipa Ukip, Nigela Faragea i Konzervativce". Svaki, baš svaki glas će biti važan.

Šteta je velika što pro-Europske i pro-referendum stranke nisu imale vremena, ili zajedničke političke volje, da naprave zajedničku listu kao što je napravila Poljska primjerice, koja time pokazuje snagu pred populističkim silama unutar države.

Theresa May Q&A Top News Vodič za Brexit: Izlazi li Britanija na Noć vještica?

Nova Change UK stranka ima neke od najhrabrijih, samostalnih parlamentaraca u Britaniji (sada poznatih pod imenom Tiggers), i vjerojatno će iznjedriti neke od najzanimljivijih kandidata za EU Parlament. To će užgati medija i uzbuđenje glasača, te biti protuteža oko Farageove Brexit stranke. Ali Change UK nema tu vrstu elektorata iza sebe, kao što imaju recimo Liberalni Demokrati i to će dodatno fragmentirati pro-Europski glas.

Možda vam se čini da to nije važno, ali Britanija je podijeljena na izborne regije (elektorijate) za ove izbore, a što je regija manja, to jači učinak iskrivljavanja (važnosti). Oskudna utjeha je da će doći do slične podjele između tvrtke Ukip i stranke Brexit.

Prosvjed građana protiv Brexita ispred zgrade parlamenta | Author: Victoria Jones/Press Association/PIXSELL Victoria Jones/Press Association/PIXSELL

I dalje ima mjesta za taktiziranje, tako da se glasači okupe iza najjače pro-Europske stranke u toj elektorskoj jedinici. No, znamo kako je to malo funkcionalno u praksi. Tako da se možda ipak treba manje koncentrirati na stranke, a više na cilj koji dijelimo, pišu. Zaboravite sjedala i gledajte glasove. Broje se glasovi za, i glasovi protiv - ovo je efektivno referendum.

Najčešće (povijest nas je do sada učila) izlaznost za EU izbore je mala, prošli je puta bila 35.6 posto. Glasa oko 16.5 milijuna ljudi. Ove se godine ne podudara niti s jednim drugim izborima koji bi mogli privući pažnju. Umjereni pro-Brexiteri su OK s time da se izađe na izbore, a oni koji baš grizu protiv Europe se boje i protive jer je ovo, zapravo, prvi puta da su izbori baš oko Europe.

Guardian otvoreno poziva glasače da se registriraju. "Studenti i mladi ljudi, vaša budućnost je tu u igri, registrirajte se i glasajte".

Oko milijun Britanaca živi diljem EU. Ako niste "vani" dulje od 15 godina u komadu, možete se registrirati, kao i Britanci diljem svijeta. 

Theresa May T. May Top News Počeci Therese May: Bila je sramežljiva kći svećenika

Ima i tri milijuna građana drugih EU država koji žive Britaniji. Morate ispuniti papire koji kažu da želite glasati ovdje, a ne u zemlji "matici". 

Onda nam je potrebna masivna kampanja kako bi se izašlo na glasovanje. Europski parlament ima izvrsnu web stranicu na kojoj se možete registrirati, volontirati i pronaći događaje. Aktivisti u svim proeuropskim i pro-referendumskim pokretima, imaju važnu ulogu, kao i pro-europske stranke.

Protesti protiv Brexita | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
Uz svu fascinaciju Facebookom, ciljanim oglašavanjem i digitalnim utjecajem, iskusni aktivisti kažu da je najveći utjecaj u takvim izborima još uvijek kucanje na vrata i staromodni mailovi. To je skupo, tako da ako imate novaca na raspolaganju, dajte ga organizaciji ili stranci za koju mislite da će imati najveći utjecaj. Svi možemo dati svoje vrijeme.

BBC će morati učiniti mnogo bolje od toga da europske izbore tretira kao farsu. Ozbiljnost i dužna nepristranost britanskog javnog emitera je u pitanju. U međuvremenu, tisuće drugih novinara, ovdje i diljem Europe, samo čekaju da napišu priču o "trijumfu Farageove Brexit stranke". S našim radom, našim glasovima i vašim glasovima, možemo ispričati posve drugu priču.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 11:13 19.Travanj 2019.

    važno da izbori prođu mirno bez nasilja i sa stranim promatračima