Top News
7580 prikaza

Bosna tone u kaos, a SAD diže od nje ruke

Bakir Izetbegović, Kolinda Grabar Kitarović, Dragan Čović, Aleksandar Vučić i Dragan Ivanić
1/2
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
Strani analitičari smatraju da je Rusija, uz Tursku, ojačala utjecaj u BiH, a SAD imaju važnijeg posla u svijetu

Rusija bi mogla pogoršati napetosti između etničkih Srba i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je od početka provizorno održavana potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, kojim je završio rat u toj zemlji napaćenoj genocidima i ratnim zločinima koje su činile sve strane. 

Rusija je puno uložila u Bosnu, a američki dužnosnici rekli su da je Balkan područje na kojem su najviše zabrinuti zbog ruskog utjecaja. 

Više od dva desetljeća nakon što je Bosna i Hercegovina stekla svoju neovisnost nakon krvavog raspada Jugoslavije, vlada se suočava s još jednom političkom krizom, a Zapad ne radi ništa da ju zaustavi.

Vojni trening SPECIJALCI Top News Djeca iz Srbije na vojnim treninzima u Rusiji?

Riječ je o nedostatku izbornog zakona što je uzrokovano lošim Ustavom koji nikada nije vrijedio u zemlji na dulji vremenski rok. 

Godine 1995. Daytonski sporazum zaustavio je trogodišnji krvavi rat u BiH i na Balkanu, a zemlja i dalje koristi Aneks 4 sporazuma kao svoj Ustav.  

Dodik koketira s odcjepljenjem

Prema tom ustavu, sva mjesta na svim razinama vlasti raspoređena su po pripadnosti jednoj od tri skupine: Hrvat, Bošnjak i Srbin. Zemlja je od kraja rata podijeljena na dva savezna entiteta.

Jedan je Federacija Bosne i Hercegovine, naseljena prvenstveno Bošnjacima muslimanima i bosanskim Hrvatima. Druga je Republika Srpska, čiji je predsjednik trenutno bosanski Srbin Milorad Dodik, nekadašnji miljenik zapada koji danas flertuje s odcjepljenjem. 

Milorad Dodik | Author: Srdjan Ilic/PIXSELL Srdjan Ilic/PIXSELL

- Političke krize nisu novost na Balkanu, ali se sada kristalizira nova verzija stare krize jer neki Hrvati zagovaraju treći entitet u kojem dominira Republika Hrvatska i Federacija Bosne i Hercegovine, kaže Božo Ljubić, hrvatski političar.

Prije toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine bio je sastavljen od delegata koji odražavaju udio glavnih etničkih skupina koje žive u različitim kantonima, s barem jednim delegatom iz svake etničke skupine.

Ljubić je prigovorio da to nije u skladu s Daytonom jer imenovanje Hrvata iz većinskog bošnjačkog kantona povrijedilo prava Hrvata na legitimnu zastupljenost.

Država u državi

U prosincu 2016. Ustavni se sud složio se s njim, poništavajući nekoliko dijelova svog izbornog zakona i pozvao na pisanje novog.

Donošenje novog zakona na vrijeme, a prije općih izbora za tripartitno predsjedništvo i Zastupnički dom - nije tako lako. Neki bosanski Hrvati i Hrvati u Hrvatskoj žele da se zakon izmijeni tako da Bošnjaci ne mogu birati hrvatske predstavnike.

Tvrdili su da brojčano dominantni Bošnjaci ne bi smjeli birati vlastitog i hrvatskog člana tročlanog predsjedništva.

- Pred nama su ove godine novi izbori, a nema dogovora između tri stranke da promijene ovaj izborni zakon, upozorava Željana Zovko, savjetnica za vanjske poslove predsjednika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine a sada je članica za Europski parlament iz Hrvatske.

- Predloženi izborni zakon "gotovo isključivo je proizvod HDZ-ovih pregovaračkih pozicija, tvrdi Jasmin Mujanović, politički znanstvenik i autor  knjige 'Glad i bijes: Kriza demokracije na Balkanu'. 

Slobodan Milošević 21 dan Top News Slobo u Daytonu: “Ne jeb*** me s Kosovom”!

- To ima vrlo malo veze s nacionalnošću ili nacionalizmom. Kontinuirani pokušaj HDZ-a da stvori de facto jednostranačku državu u regijama gdje su izbori vrlo dobro uređeni, kaže Mujanović.

Mujanović je dodao da će Europski sud za ljudska prava odmah odbaciti  HDZ-ov izborni zakon.

Florian Bieber, profesor povijesti i politike jugoistočne Europe na Sveučilištu u Grazu u Austriji, kaže kako HDZ, pored osiguravanja glasačkog bloka, pokušava mobilizirati svoje glasače..

- Ono što Bosna treba je ustav, kaže Bieber. 

Kuća od karata

- Politika naše Vlade ostaje posvećena pružanju podrške u održavanju Daytonskog mirovnog sporazuma, održavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje i promicanju kontinuirane europske integracije, odgovorio je dužnosnik State Departmenta na pitanje o BiH.

Državni je dužnosnik također primijetio da bilo koji izborni zakon ne može biti u sukobu s Daytonskim sporazumom.

Otpor prema promjeni Daytona ne dolazi samo od međunarodnih čimbenika, nego se za njega zalažu i lideri unutar BiH jer, kako kažu stručnjaci, imaju koristi od etnonacionalnih podjela.

- Ima previše ljudi koji koriste sustav kakav jest, kaže Eric Gordy, profesor na Sveučilištu College u Londonu za Slavenske i istočnoeuropske studije.

 

Pripadnici Srbske časti Velika Srbija Top News Rusi na hrvatskoj granici treniraju Dodikovu gardu Dodik je jedan od takvih. U posljednje dvije godine pod njegovom vladavinom, Republika Srpska je dobila tisuće pušaka, a trenutno je u regiji 78 ruskih nacionalističkih organizacija.

"Nisam uopće uvjeren da Dodik iduće godine neće pokušati kopirati scenarij Transnistrije, kaže Mujanović podsjećajući na rusku potporu autonomnosti moldavske regije. 

Bieber kaže kako Dodikova strategija nije odcjepljenje nego postupno slabljenje i propast cijele države.

- To je zapravo sve kuća od karata i dovoljan je mali vjetrić da se sve uruši, kaže Bieber. 

Bosanski premijer Bakir Izetbegović | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Dok Washington i Bruxelles vode križarske ratove, Beograd i Zagreb u ovoj borbi imaju svoje igrače, a Moskva i Ankara su sve utjecajniji. 

- Rusija je bila vrlo, vrlo aktivna u Republici Srpskoj, kaže Valentino Grbavac, suradnik Instituta za društvena i politička istraživanja u Mostaru, Bosna.

- Drže kompletnu industriju nafte i plina a obučavali su i policiju. Oni doista imaju interes. 

No Rusija nije jedina zainteresirana. To je i Turska koja ima slične odnose sa Bošnjacima jer pomaže njihovim političkim kandidatima i financira ih, kaže Grbavac

- Ne mislim da će doći do sukoba većih razmjera, nego je riječ o značajnom stupnju nestabilnosti koji može dovesti do sukoba nižeg intenziteta, smatra on. 

- S dovoljno zapadne pozornosti, politička situacija u Bosni mogla bi izbjeći potpunu krizu, kaže bivši američki visoki dužnosnik. 

Mujanović ističe da je sankcioniranje Dodika u siječnju 2017. u posljednjim danima administracije predsjednika Baracka Obame, koji je u velikoj mjeri bio odsutan s Balkana, "napravilo veliku razliku".

Ipak, malo je vjerojatno da će Sjedinjene Države pod predsjedanjem Donalda Trumpa, biti usmjerene na Balkan dok ima užarene točke poput Irana i Sjeverne Koreje.

Arhivska snimka Kolinda Grabar Kitarović u posjeti Sarajevu BiH Top News Kolinda u Sarajevu: Tema izbori ili Dodikova garda

Bieber priznaje da Sjedinjene Države imaju utjecaj i vjerodostojnost u zemlji, ali tvrdi da su slab igrač u regiji. Obama je u velikoj mjeri bio odsutan, a Trumpovom upravom "čak je i takva podrška nejasna".

To ostavlja Bosnu gdje je je i bila - u stanju političke paralize, jer se politički problemi zemlje i dalje i pogoršavaju, a bez pozornosti velikog dijela zapadnog svijeta.

Balkan, bivši visoki američki dužnosnik kaže, "ispao je s karte tijekom Obamine administracije, i još uvijek se nije tamo vratio!", prenosi Business Insider. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.