Top News
169 prikaza

''Svi naši zastupnici trebaju glasovati za direktivu''

Sastanak o Direktivi o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu
1/5
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Glasanje o Direktivi o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu održat će se idućeg tjedna

"Što se tiče Vlade RH, smatramo da smo kroz rasprave došli do jednog teksta koji nikome ne može dati mogućnost da inzistira na strahovima. Stoga apeliram i pozivam sve naše europarlamentarce da se priključe onima koji će glasanjem dati podršku Direktivi o autorskom pravu", poručila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na sastanku s predstavnicima kulturnih i kreativnih industrija u resornom ministarstvu.

Cilj sastanka bio je još jednom sagledati sve dosad učinjeno po pitanju Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu te dogovoriti što se još eventualno mora napraviti. Uz ministricu, sastanku su prisustvovali Mladen Tarbuk iz Hrvatskog društva skladatelja, Nenad Marčec iz HDS-a ZAMP, Antun Tomislav Šaban iz Hrvatskog društva skladatelja, Valentina Wiesner iz Društva za zaštitu novinarskih i autorskih prava te drugi predstavnici hrvatskih kreativnih i kulturnih industrija.

Koncert Autorska prava Tehno Kontroverzna direktiva: "Zaštitimo male izvođače i izdavače"

"Ovo je Direktiva o kojoj je bilo jako puno konzultacija. Hrvatskim zastupnicima u europskom parlamentu iskomunicirat ću stav Vlade", rekla je ministrica i dodala da će poslati hrvatskim europarlamentarcima poslati sažetak svih argumenata koji objašnjavaju zašto je Direktiva dobra i kako kaže, prijeko potrebna. Ministrica smatra da će time otkloniti bezrazložne strahove koji koče izglasavanje ove direktive. S tim se slaže i Valentina Wiesner iz Društva za zaštitu novinarskih i autorskih prava. Smatra da su sumnje u direktivu danas potpuno ublažene. Napominje da bi svakako bilo lakše da su svi hrvatski europarlamentarci jednakog stava. S njom se slaže i Mladen Tarbuk iz Hrvatskog društva skladatelja.

"Pozdravljam inicijativu. Ipak, čini mi se razočaravajuće to što se jedan dio zastupnika ponaša kao da je riječ o unutarpolitičkoj sceni. Ovo je borba Davida i Golijata gdje Golijat predstavlja američku industriju", rekao je dirigent i skladatelj Tarbuk. Apelirao je na ministricu da hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu objasni da se radi o činjenici da trebaju reprezentirati Hrvatsku i svakako glasati za direktivu.

"Mi smo mali i teško nam se boriti protiv Googlea, YouTubea i ostalih giganta", dodao je Tarbuk.

Panel rasprava - Direktiva o autorskim pravima Zaštita prava Kultura "Autori imaju pravo na pravednu naknadu"

Antun Tomislav Šaban iz Hrvatskog društva skladatelja rekao je kako smatra da bi novi prijedlog direktive trebao prihvatiti još veći broj zastupnika jer je to, u odnosu na tekst od prije pola godine, puno uravnoteženiji i izbalansiraniji.

"Mislim da smo možda ponekad previše okrenuti prošlim strahovima i ne vidimo dobrobiti budućnosti. Iskreno se nadam da će idući tjedan sve proći u najboljem redu", napomenuo je Šaban.

Zdravko Milinović iz Hanza Medie istaknuo je kako su i novinari shvatili vrijednost direktive. U redakcijama, kaže, više nema dilema - Direktiva se mora usvojiti.

Glasanje o Direktivi o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu održat će se idući tjedan.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MayG 21:02 22.Ožujak 2019.

    Direktiva pogoršava poziciju autora u korist velikih udruga koje autore i fanove već sada tlače te otvara vrata cenzuri i ograničenju izražavanja na internetu! Informirajte se i potpišite peticije na: https://www.change.org/p/european-parliament-stop-the-censorship-machinery-save-the-internet https://www.tilt.green/save_the_internet Pišite europarlamentarcima preko https://saveyourinternet.eu/hr/ Zovite europarlamentarce besplatno preko ... prikaži još!eko https://pledge2019.eu/en