Top News
1685 prikaza

Boras: Svjetovniji od Košića, napredniji od inkvizicije

Damir Boras
Borna Filic (PIXSELL)
Ne vole ga studenti, profesori, novinari, pučka pravobraniteljica... za dva dana doznat će koliko ga voli Senat

Rektor Sveučilišta u Zagrebu nije uspio obraniti titulu antikomunikatora godine. Unatoč tome što se do posljednjeg trenutka držao jako čvrsto, Damira Borasa pretekao je biskup sisački Vlado Košić. Čak niti Boras nije mogao protiv neslavnog niza civilizacijskih skandala Košića. Za dva dana, u petak 23. veljače, Boras će, međutim, krenuti u još jedan mandat rektora zagrebačkog sveučilišta.

Damir Boras A on je i biskup! Top News Rektor - biblijske vrijednosti, tuži novinare, sam si isplaćuje novac

Birati će imati pravo samo nekoliko desetaka članova Senata sveučilišta, pa ako Borasa opet izaberu, čovjek će imati razloga da na još jedno inauguracijsko slavlje sebi u čast potroši 20.000 kuna kao što je učinio i prije četiri godine. Ne vlastitog novca, naravno, jer ipak je postao rektor. A i transparentno je ulupao svaku od tih 20.000 kuna, kao što je transparentno tijekom mandata u svojstvu rektora odobrio 68.500 kuna potpore za znanstveni projekt profesoru Damiru Borasu.

Nakon četiri godine vođenja sveučilišta koje se danas ponosi nekakvim 500 i nekim mjestom na svjetskoj akademskoj rang listi, Boras će se moći pohvaliti i time da je svim silama branio autonomiju sveučilišta. Kao s one tri ustavne tužbe kojima se svim silama trudio othrvati se zahtjevima da odgovori na pitanja o trošenju novca, za što je pravednički ustrajao da on to nije dužan objaviti.

Ili kao onomad kad je studenta Hrvatskih studija Luku Kovača krenuo tjerati na sud zbog izjave Hini u vezi provale u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima. Rekao je da "ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak uprave studija na studentske udruge". I što je rektor mogao nego studenta kazneno progoniti i pokušati utjerati odštetni novčani zahtjev?

Damir Boras | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

To je bio povod da Borasa oni isti mediji koje je biskup Košić uspješno prokazao kao "sotonske", prisile da ustukne. OK, prvo je tužbu zamijenio javnom ucjenom – neka se student javno ispriča, pa će Boras odustati od scenarija studenta pred sudom, što je izazvao cirkus posebne vrste, da bi na kraju konačno sasvim odustao, što je povijesna sramota, reći će netko, jer ipak postoji neka razlika između studenta sitnog zuba i rektora.

Nije isto, naime, da student javno proziva rektora ili da rektor javno proziva studenticu na sjednici Senata, što je Hrvatska također doživjela u četiri godine Borasa na Sveučilištu. No, studenticu barem nije inkvizitorski tjerao na kotač.

Hrvatska je Borasa upamtila i po ukidanju novčanih naknada za dobitnike Rektorove nagrade, valjda kako bi bilo više novca za znanstvene projekte poput onog profesora Borasa ili inauguracijska rektorska slavlja, zatim po raspuštanju "nepodobnog" Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, kao i po tome što je, nakon što je prvi put izabran za rektora, obećao da će promicati „one osnovne biblijske vrijednosti“ i tako neke stvari.

Novinari Borasa nisu voljeli, tvrdili su da je rektor transparentan poput zidina zgrade Sveučilišta na Trgu RH 14. No, znamo već kakvi su novinari. Nisu ga očito voljeli ni studenti. Ali, znamo i kakvi su studenti. Navodno nije bio niti pučkoj pravobraniteljici nije bio među 4,2 milijuna najomiljenijih osoba, i to zato što joj nije odgovorio na nekih 20 upućenih upita. Boras cugu u bircu vjerojatno ne bi bio u stanju užicati niti od nešto puno profesora Sveučilišta.

Željko Glasnović Saborski zastupnik Top News 'Studente Filozofskog treba pendrekom, razmažena derišta'

Svakako ne od onih s Filozofskog fakulteta u Zagrebu s kojima je kao dekan zaratio onomad kad je pokušao fuzionirati Bogosloviju i Filozofski, a kako je uslijed mučeničke sudbine, odlaska u Rektorat, dekansko mjesto na Filozofskom morao prenijeti u nasljedstvo novom dekanu Vlatku Previšiću, onom koji je 1988. predlagao radne akcije za djecu gastarbajtera, Boras je Previšiću u amanet ostavio i sveti cilj pretvaranja zagrebačkog Filozofskog fakulteta u depadansu Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Hoće li takvu verziju svojih "biblijskih vrijednosti" Boras nastaviti utjerivati na sveučilištu akademskim pendrekom još četiri godine, na kraju – na njegovu sreću – neće ovisiti o nikome od onih koji ga dokazano ne vole. Ljude koji ga vole, ma dostajat će i natpolovičnom većinom, za dva dana potražit će u Senatu Sveučilišta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 21:00 21.Veljača 2018.

    čekamo reakciju studenata ff :-)