Top News
36236 prikaza

Bolnica u Mostaru kojoj smo platili dugove od 39 milijuna

Klinička bolnica u Mostaru
1/10
Zoran Cubela (PIXSELL)
Hrvatski zdravstveni sustav opterećen je milijardama kuna neplaćenih potraživanja, a ipak ima milijuna za poklone u Bosnu i Hercegovinu

Matteo Ružić (22) preminuo je na rukama prolaznika u nedjelju poslijepodne. Prva Hitna pomoć koja je stigla na intervenciju došla je bez liječnika, a kad je stiglo drugo vozilo iz Jastrebarskog već je bilo prekasno. I to su neosporne činjenice. Tko je kriv? Je li kriv lokalni HDZ, jesu li krivi ministri, je li kriv Andrej Plenković? 

Teško je decidirano reći tko je kriv za apsolutni nedostatak timova za hitnu pomoć. Hrvatski zdravstveni sustav grca pod milijardama dugova, a upućeni će reći da je problem viška birokrata i manjka medicinara, vlasti na svim razinama bi trebali tri puta okrenuti svaku kunu prije nego je potroše.

Kad sve tako postavimo na jednu gomilu, upravo šokantno zvuči da je Hrvatska odlučila izdvojiti 39 milijuna kuna ove godine za jednu bolnicu u inozemstvu. Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Ako vam ime te ustanove zvuči poznato, riječ je o nekadašnjem radnom mjestu Bože Petrova.

Plenković i spomenik u Kanadi Gradi se u Kanadi Top News Kome Hrvatska plaća za spomenik žrtvama komunizma?

21. lipnja ove godine je na sjednici Vlade raspravljano o otpisu dugova fizičkim osobama, ovrhama, osobnom stečaju, a među mnogim temama se našla i rasprava o Prijedlogu odluke o dodjeli sredstava za poticaj za zdravstvo u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu. Upravo u toj odluci je zakopana ova priča o 39 milijuna kuna za bolnicu u Mostaru i to za "podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala".

Za sve je zaduženo ministarstvo zdravstva, od potpisivanja ugovora s mostarskom bolnicom do praćenja potrošnje.

Grubom računicom možemo vidjeti koliko timova hitne pomoći tih 39 milijuna kuna može financirati godinu dana. Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, nadležni za Zaprešić, a time i za Mattea, ima osam ispostava. Ukupni rashodi su im iznosili oko 54 milijuna kuna za 2017. godinu, što nam daje okvirnu brojku od 6,75 milijuna kuna po ispostavi godišnje.

Iz toga nam je jako teško izračunati koliko koštaju pojedini timovi pa smo se okrenuli financijskom izvješću njihovim kolegama Koprivničko-križevačke županije. U prva tri mjeseca ove godine su ukupno potrošili nešto malo više od 4,5 milijuna kuna, što na godišnjoj razini daje trošak od oko 18 milijuna kuna. U samom izvještaju stoji da je ovo pomalo atipična godina jer su preuzeli neke usluge prijevoza pacijenata pa su samim time više novca potrošili na plaćanje prekovremenih sati osoblju, krenulo se u nabavku vozila, ali za potrebe grube računice ćemo uzeti da troše 18 milijuna kuna godišnje. 

Papa Franjo i Andrej Plenković Nikad, pa ni tad Top News Kad će Plenki pitati papu da makne pedofile iz crkve?

Tih 18 milijuna kuna na godišnjoj razini znači da financirate sve potrebe triju ispostava, što se uklapa u računicu od šest do sedam milijuna po ispostavi koju smo dobili na primjeru Zagrebačke županije, te ukupno 15 liječnika, 50 medicinskih sestara/tehničara i 15 vozača hitne medicinske službe. 

Spomenuto osoblje raspoređeno je u 15 T1 timova, 10 T2 timova i 5 dispečerskih timova.

S tih 39 milijuna kuna "Božinoj bolnici" može se financirati nekoliko ispostava hitne pomoći i to kroz nekoliko godina. Jedna ispostava se može, okvirno, više od pet godina financirati iz tih 39 milijuna kuna. A jedna ispostava znači nekoliko timova hitne pomoći i to onih famoznih T1 s liječnikom. Nekoliko dodatnih liječnika hitne pomoći moglo je Matteu značiti razliku između života i smrti. I to ne samo njemu već i jednoj osobi koja je preminula u Jastrebarskom dok se njihova T1 ekipa borila da spasi Matteu život u Zaprešiću.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jlee 11:46 15.Veljača 2019.

    Kad će članak o Buskom jezeru, krađi hep-a koja traje već 30g.,koliko je milijardi kuna u struji izvučeno bez ikakve naknade, smeće jedno novinarsko eto ti teme pa istraži tko je oštećen više!!!!

  • drazs 12:38 17.Kolovoz 2018.

    Sramota!! U Hrvatski su ljudi smjesteni gorje od svinja u bolnicama ! U zivotu to nisam vidjela. Kakvo jesti se dobije ! Kucni Ljubimci imaju lijepso posudo iz koje jedeju . Idi u bolnicu i crkni nitko te ne pita ... prikaži još!a . Moj otac je umor u hrvatski bolnici gorje nego zivotinja . Sramota vas bila sta radite s ljudima!!!?

  • pop84 17:11 16.Kolovoz 2018.

    stoka bosanska....bježat će ko srbi ...na traktorima nazad u svoj kamenjar