Top News
9288 prikaza

Bolnica u Mostaru kojoj plaćamo dugove od 40 milijuna kuna

Klinička bolnica u Mostaru
1/9
Zoran Cubela (PIXSELL)
Hrvatski zdravstveni sustav opterećen je milijardama kuna neplaćenih potraživanja, a ipak ima milijuna za poklone u Bosnu i Hercegovinu

Upravo šokantno zvuči da je Hrvatska odlučila izdvojiti 40 milijuna kuna ove godine za jednu bolnicu u inozemstvu. Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Ako vam ime te ustanove zvuči poznato, riječ je o nekadašnjem radnom mjestu Bože Petrova.

Vlada je dodijelila taj novac mostarskoj bolnici kako bi podmirili dugove koje imaju prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. 

Podsjetimo sad na ovo. Matteo Ružić (22) preminuo je prošle godine na rukama prolaznika. Prva Hitna pomoć koja je stigla na intervenciju došla je bez liječnika, a kad je stiglo drugo vozilo iz Jastrebarskog već je bilo prekasno. I to su neosporne činjenice. Tko je kriv? Je li kriv lokalni HDZ, jesu li krivi ministri, je li kriv Andrej Plenković? 

Teško je decidirano reći tko je kriv za apsolutni nedostatak timova za hitnu pomoć. Hrvatski zdravstveni sustav grca pod milijardama dugova, a upućeni će reći da je problem viška birokrata i manjka medicinara i zbog svega toga vlasti na svim razinama trebale bi tri puta okrenuti svaku kunu prije nego je potroše.

Milan Kujundžić Nema pomoći Top News Uništio je Hitnu, 20 puta više cijeni svećenike nego liječnike

"Ova potpora koju dajemo samo je jedan dio širih aktivnosti koje Hrvatska radi na planu pomoći Hrvatima izvan domovine, a sve u kontekstu osiguranja jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH sa druga dva konstitutivna naroda. Hrvatska se zalaže da ta prava koja proizlaze iz Daytonskog sporazuma iz Ustava BiH budu očuvana" istaknula je u četvrtak ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je nakon sjednice Vlade u četvrtak kako je 40 milijuna kuna koje je Vlada dodijelila za pomoć zdravstvenom sustavu Bosne i Hercegovine pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, to jest pomoć mostarskoj bolnici kojoj prijeti blokada isporuke lijekova i ugradbenoga medicinskog materijala.

"To je pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, pomoć bolnici u Mostaru, koja je u situaciji da joj prijeti blokada isporuke lijekova i potrošnog ugradbenog materijala", objasnio je Kujundžić.

Pacijenticu odvoze na nosilima Povod Metković Top News Djeca vam umiru zato što šefove Hitne bira politika

Novčana pomoć od 40 milijuna kuna na godišnjoj razini isplaćivat će se sukcesivno, na mjesec, a strogo će se kontrolirati da se novac uplaćuje za dugove dobavljačima lijekova i ugradbenoga medicinskog materijala, rekao je Kujundžić.

I u hrvatskom zdravstvu imamo problema, ali - ako okrenemo glavu od svog naroda - mislim da je to nehumano i dugoročno nije održivo ako želimo gledati interes hrvatskog naroda u cjelini, odgovorio je ministar na primjedbu da i u hrvatskome zdravstvenom sustavu ima takvih problema, to jest dugova ustanova dobavljačima lijekova i medicinskog materijala. 

Grubom računicom možemo vidjeti koliko timova hitne pomoći ovih 40 milijuna kuna može financirati godinu dana. Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, nadležni za Zaprešić, a time i za Mattea, ima osam ispostava. Ukupni rashodi su im iznosili oko 54 milijuna kuna za 2017. godinu, što nam daje okvirnu brojku od 6,75 milijuna kuna po ispostavi godišnje.

Milan Kujundžić To vam ne govore Top News Imamo 2000 liječnika više nego prije EU i nikad duže liste

Iz toga nam je jako teško izračunati koliko koštaju pojedini timovi pa smo se okrenuli financijskom izvješću njihovih kolega Koprivničko-križevačke županije. U prva tri mjeseca prošle godine su ukupno potrošili nešto malo više od 4,5 milijuna kuna, što na godišnjoj razini daje trošak od oko 18 milijuna kuna. U samom izvještaju stoji da je ovo pomalo atipična godina jer su preuzeli neke usluge prijevoza pacijenata pa su samim time više novca potrošili na plaćanje prekovremenih sati osoblju, krenulo se u nabavku vozila, ali za potrebe grube računice ćemo uzeti da troše 18 milijuna kuna godišnje. 

Tih 18 milijuna na godišnjoj razini znači da financirate sve potrebe triju ispostava, što se uklapa u računicu od šest do sedam milijuna po ispostavi koju smo dobili na primjeru Zagrebačke županije, te ukupno 15 liječnika, 50 medicinskih sestara/tehničara i 15 vozača hitne medicinske službe. 

Spomenuto osoblje raspoređeno je u 15 T1 timova, 10 T2 timova i 5 dispečerskih timova.

S tih 40 milijuna kuna "Božinoj bolnici" može se financirati nekoliko ispostava hitne pomoći i to kroz nekoliko godina. Jedna ispostava se može, okvirno, više od pet godina financirati iz tih 40 milijuna kuna. A jedna ispostava znači nekoliko timova hitne pomoći i to onih famoznih T1 s liječnikom. Nekoliko dodatnih liječnika hitne pomoći moglo je Matteu značiti razliku između života i smrti. I to ne samo njemu već i jednoj osobi koja je preminula u Jastrebarskom dok se njihova T1 ekipa borila da spasi Matteu život u Zaprešiću.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar kvasac40
    kvasac40 11:21 15.Veljača 2019.

    U Bosni je još uvijek rat??

  • BESTpartizan 09:56 15.Veljača 2019.

    naši novci idu u bosnu i herc egovinu