Top News
616 prikaza

"Bljutav i beskoristan" sporazum obilježio je tjedan

Sastanak Trumpa i Kima
pool/REUTERS/PIXSELL
Sastanak u Singapuru nudi ogromnu nadu za bolju budućnost, ali to je tek daleka budućnost

Donald Trump gotovo je dvije godine predsjednik najmoćnije države svijeta i praktički svaki tjedan je upravo on obilježio. 

Ovaj tjedan je posebno važan zato što smo svjedočili povijesnom sastanku Kim Jong-Una i Trumpa. Po prvi put su se susreli šefovi tih dviju država i čitav svijet poprilično doslovno drži dah u nadi da će napokon doći do mira na Korejskom poluotoku. 

Sjedinjene Države i međunarodna zajednica pokušali su nekoliko puta obuzdati Sjevernu Koreju. Tri američka predsjednika sudjelovali su u sporazumima u kojima je Sjeverna Koreja obećala zaustaviti nuklearnu aktivnost. Svakog puta su se njihova obećanja pokazala ispraznima, a Sjeverna Koreja nastavila je svoj stalni marš prema proizvodnji nuklearnih bojevih glava i raketama za isporuku preko Tihog oceana. Trump i Kim odlučili su se na dramatično drugačiji pristup okrenuvši se izravnim pregovorima dvojice šefova. Međutim, sastanak u Singapuru je samo početak, prvi korak u tome što bi moglo biti dugotrajne i teške pregovore između dviju država.

Sastanci na vrhu su kombinacija simbolizma i konkretnih dogovora. Da je predsjednik najmoćnije države svijet letio na drugu stranu svijeta svijeta kako bi se susreo s nemilosrdnim diktatorom nuklearne naoružane nacije, jako puno govori sa simbolične strane. Kimov zaokret, nakon oštrih prijetnji uništenjem s početka Trumpovog mandata, sa svoje strane također govori jako puno. "Imat ćemo sjajan odnos", rekao je Trump novinarima nakon prvog susreta. Klasična Trumpovska izjava, ali ne smijemo zaboraviti da ovih dana Trump radi ono što najviše voli. Uživa u medijskoj pažnji.

Pročitajte više na: Trump je opet ispisao povijest, ali kakvu?

Kako bi riješili 27 staru debatu i problem Makedonija je pristala promijeniti ime u Sjeverna Makedonija. Grčka tvrdi kako će se prestati protiviti tome da susjedna država uđe u EU i NATO ako se promjene formalno prihvate. Grčki premijer Alexis Cipras tvrdi da će se država zvati Sjeverna Makedonija kako njezino "ime više ne bi impliciralo teritorijalne aspiracije nad regijom u sjevernoj Grčkoj koja nosi isto ime". Dok je Cipras uvjeren kako je riječ o "diplomatskom uspjehu i povijesnom događaju" Grci s jedne strane, kao niti Makedonci s druge strane, nisu zadovoljni ishodom.

"Rekli smo da budućnosti Makedonije koja leži unutar EU i NATO-a. Napokon smo riješili svađu koja je trajala 25 godina i držala nas u izolaciji", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev u govoru iako na tu temu prvo mora organizirati referendum, a odluku moraju podržati i parlamenti obje države.

Pročitajte više na: Državi će promijeniti ime zbog mira sa susjedima

Saddam Omar Hussein al-Jamal očito se nije dobro proveo u zarobljeništvu u Iraku otkako su ga prije mjesec dana snage vlade Iraka živoga uhvatile na svom teritoriju. Jako se nije dobro proveo, što je bilo jasno već time što je riječ o krajnje ozloglašenom ISIL-ovom izvršitelju nekih od najbrutalnijih pogubljenja ovog militantnog kulta smrti. 

Na popis najgorih zločinaca 21. stoljeća ovaj ISIL-ovac došao je nakon snimke iz 2015. godine na kojoj se pohvalio time što je osobno živog spalio uhvaćenog jordanskog pilota, 26-godišnjeg Moaza Al-Kasasbeha, kojega je prethodno strpao u kavez odjevenog u narančasti kombinezon i polio desecima litara benzina. Al-Kasasbeh je 24. prosinca 2014. pilotirao jordanskim F-16 iznad sirijskog grada Raqqa, u to vrijeme pod vlašću ISIL-a, kada se u toj misiji srušio.

Pročitajte više na: Uhićen krvolok ISIL-a: Rezao djeci glave, spaljivao ljude

Američko ministarstvo pravosuđa napokon je izdalo ekstenzivno izvješće o postupcima FBI-a tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine. Izvještaj na 500 stranica oštro kritizira ministarstvo pravosuđa i vrhušku FBI zbog njihovog ponašanja tijekom istrage u Hillaryjino korištenje privatnog e-mail servera.

Istražitelj Michael Horowitz opisao je neke odluke Jamesa Comeyja, bivšeg šefa FBI-a, kao nevjerojatne. Posebno ga je kritizirao zbog odluke da u lipnju javnosti ispriča da Hillary Clinton nije prekršila bilo kakav zakon, što je suprotno uvriježenoj politici FBI-a. Do sad je bio običaj da bilo kakve slične izjave i objave prvo prođu kroz ministarstvu pravosuđa, ali Comey se brinuo da bi mu zabranili takvo što.

Pročitajte više na: Eksplozivna istraga otkriva: FBI krive za Trumpovu pobjedu

Glavni dnevnik beogradskog Studija B u utorak je po stilu i sadržaju jako podsjetio na doba vladavine Slobodana Miloševića. Glavna tema bile su blokade gradskih prometnica po Beogradu, za što su organizatori tvrdili da su povod nepodnošljivo visoke cijene goriva. 

"Bahati i sramotni prosvjedi nekolicine propalih opozicijskih lidera ponovo su jutros nervirali građane", najavila je voditeljica prilog s pregledom blokada ulica tijekom dana. 

Potom je voditeljica prešla na tešku artiljeriju: "Jedan građanin pretučen je od strane prosvjednika samo zato što je Đilasove, Jeremovićeve, Jankovićeve i Obradovićeve prosvjednike pitao: 'Zašto to radite?'" Uz amatersku snimku iz daljine u kojoj trojica muškaraca kojima se ne razabire lice zadaju nekoliko udaraca muškarcu u crvenoj jakni kojem se također ne razabire lice, voditeljica je pričala da su mu napadači usput ukrali 300 eura.

Pročitajte više na: Vučićevi neprijatelji - ratuje i s vlasnikom N1 televizije

Da bi sjevernokorejski diktator Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump u Singapuru potpisali, što mediji opisuju kao "bljutav i relativno beskoristan" sporazum, ponuđene su im dvije skupocjene crne olovke. Stajale su na tamnosmeđem drvenom stolu ukrašenom cvijećem, gdje su trebali sjesti Trump i Kim te potpisati papire. 

Poznato je kako tajanstveni sjevernokorejski diktator ima osoblje koje prije njega iskuša svu hranu i piće kako ga nitko ne bi otrovao, kao i da je Kim, navodno, izrazito gadljiv. No, ipak je bilo ponešto neočekivano da će i njegovu kemijsku netko ići detaljno čistiti prije no što je Kim primi u ruke.  Član njegovog tima, odjeven u tamno odijelo i s bijelim pamučnim rukavicama na rukama bijelom je krpicom detaljno očistio crnu olovku te je onda pažljivo vratio na crnu podlogu. Kim želi biti apsolutno uvjeren u svoju sigurnost.

Pročitajte više na: Kako je Kim izbjegao Trumpovu kemijsku 'umočenu' u otrov

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.