Top News
17246 prikaza

Bizarni detalji sa suđenja - Rojs je bio svjedok Koradeu

Ivan Korade
Siniša Hančić (PIXSELL)
Sumanuti pohod umirovljenog generala ugasio je pet života, a najmlađa žrtva je imala tek 15 godina

Na desetu obljetnicu smrti Ivana Koradea, Hrvatski generalski zbor odlučio mu je odati počast podizanjem nadgrobnog spomenika na istom groblju na kojem su i njegove žrtve. 

Obitelji nekih od njih, koji nisu dobili ni kune odštete za svoj gubitak, ponovno proživljavaju tragične trenutke. 

- Šokiralo me, a poslije sam još više rastresena. Samo bol i nepravda. Kak mogu jednog ubojicu tako veličati... Znam da je bio u ratu, ali su ga također mogli na drugo mjesto preseliti pa neka ga uzdižu među generalima - rekla je Ivanka Hudić za RTL. Njen petnaestogodišnji sin Goran bio je najmlađa žrtva Koradeova sumanutog pohoda. 

Kako kaže Hudić, spomenik je niknuo prije mjesec dana. Najveći je na groblju, s uklesanim hrvatskim grbom, grbom Generalskog zbora te sedme gardijske brigade "Pume", koje je nazvala odmah kad je vidjela spomenik. 

Dario Kordić Ministarstvo financija Top News Trumpova crna lista: Četnici, teroristi, Kordić i - Rojs

- Ne možemo to zaboraviti, to nas je obilježilo i promijenilo. U Veterničkoj se više ne živi kao nekad. Nesvjesno i dalje živimo u strahu, kao da duh Korade lebdi nad nama i prijeti nam - govorili su tiho tamošnji mještani oko sedme obljetnice stravičnog zločina. 

Pričaju, s obitelji Korade, sinom Marijem i udovicom Ljiljanom, ne komuniciraju mnogo. Ne mogu im oprostiti, posebno udovici, što i danas brane zločin.

U tom tjednu, od 26. ožujka do 3. travnja 2008. godine Koradeovo selo Velika Veternička bilo je prepuno policije. Tražili su odbjeglog generala koji je nakon što je u jednoj vikendici propucao glavu Davora Petriša, oteo Zlatu Rabuzin, majku svog poznanika. 

Nesretna žena iskočila je iz njegovog auta u pokretu i uspjela pobjeći. Iste večeri 27. ožujka stradale su dvije nove žrtve, Franjo Kos u kojeg je ispucao 20 metaka te Vlado Knok koji je nekim čudom preživio, praveći se mrtav. 

- On je došao, pokucao je unutra, brat se probudio, upalio svjetla, otključao je vrata, kako je on otvorio, tako ga je Korade lupio s pištoljem i odmah s vrata pucao tri puta - ispričao je Nikola Hudić, brat stradalog Gorana. 

Izlazak Kruljca iz pritvora Visoki časnici Top News Generali iza rešetaka: Nakon rata "upali" u kriminal

Goran je tek navršio 15 godina, a te večeri je ostao spavati kod bake koju je Korade ubio odmah nakon dječaka. U nju je ispucao četiri metka. 

Lov na Koradea potrajao je još tri dana, a život je izgubio i 32-godišnji policajac Marko Kusanić, policajac iz Karlovca, koji je sudjelovao u njegovom hvatanju. 

Hudići nikada nisu dobili odštetu. 

- Trebali smo dovesti tri svjedoka koji bi svjedočili o njemu i njegovom životu. Ali, onda je njihova odvjetnica rekla da moramo imati više od tri svjedoka koji će to potvrditi. Oni su imali Rojsa... - kazao je Nikola. 

- Ljiljana mi se nikad nije ispričala. Iskreno, ne znam ni kako bih reagirala. Njezine me riječi možda više bole od svega kaj se dogodilo. Nikad neću preboljeti kad je govorila da njezin muž nije kokošar da ubija ljude. Znači, moje dijete je bilo kokoš? - i nakon toliko godina majka ubijenog Gorana nije mogla preboljeti uvrede. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 04:00 25.Svibanj 2018.

    Obitelji žrtava bar znaju gdje je sada WC 😂