Top News
2869 prikaza

Bivši šef FBI-a: Trump mi je prijetio na bizarnim večerama

James Comey FBI
1/5
Reuters/Pixsell
Pažljive bilješke nastale nakon razgovora s Trumpom mogle bi pokopati američkog predsjednika

James Comey, nedavno smijenjen šef američkog FBI-a danas će svjedočiti pred Kongresom u najiščekivanijem gostovanju nekog agenta u posljednjih nekoliko desetljeća. Ispričat će što mu je sve Donald Trump i kako je pokušavao utjecati na njega osobno, ali i na istragu u rusko uplitanje u američkim izborima.

Comey je iznenadio sviju kada je medijima poslao uvodnu izjavu sa svjedočenja koju će pročitati pred američkim parlamentarcima.

"Prvi put sam sreo predsjednika Trumpa 6. siječnja u konferencijskoj sobi u Trumpovom tornju u New Yorku. Zajedno s ostalim šefovima obavještajnih službi sam došao kako bismo obavijestili budućeg predsjednika o našim istragama o ruskom uplitanju u izbore. Nakon sastanka sam ostao sam u prostoriji s predsjednikom", piše Comey u unaprijed pripremljenoj izjavi.

Posebno su razgovarali o otkrivenom dosjeu u kojem se tvrdi da su ruske prostitutke urinirale pred Trumpom tijekom jednog njegovog odsjedanja u moskovskom hotelu. Zbog osjetljivosti teme, ali i činjenice da bi FBI mogao istraživati određene osobe bliske Trumpu, Comey je sam sjeo s Trumpom i ispričao mu sve što rade. Rekao mu je i da ne istražuju Trumpa osobno, ali je odlučio detaljno bilježiti sve o čemu su njih dvojica razgovarali.

"Otada sam stalno bilježio sve naše razgovore u četiri oka, ali to nisam radio prije. S Barackom Obamom razgovarao sam nasamo samo dva puta, jednom 2015. godine kad smo raspravljali o policiji, a drugi put kad je odlazio sa dužnosti", piše Comey.

Donald Trump You're fired! Top News Gotov si! Pismo kojim je Trump smijenio šefa FBI-ja

"Predsjednik i ja smo imali večeru krajem siječnja u Bijeloj kući. Nazvao me ranije tog dana i pozvao na večeru. Nije bilo jasno tko će sve biti na večeri, ali sam pretpostavio da će biti još pozvanih", piše bivši šef FBI-ja.

Na kraju se ispostavilo da su bila njih dvojica i da Trump želi razgovarati o neobičnim stvarima. Razgovarali su o Comeyevu poslu i želi li on ostati na svojoj dužnosti ili želi otići:

"Uvjeren sam da je večera, barem djelomično, bila osmišljena s ciljem da molim za svoj posao što bi stvorilo nekakav patronažni odnos između nas dvojice. Jako me to zabrinulo zato što smo obično neovisni od izvršnih vlasti".

Robert Mueller i James Comey | Author: JASON REED/REUTERS/PIXSELL JASON REED/REUTERS/PIXSELL

Nekoliko trenutaka kasnije došlo je do najneugodnijih razgovora između njih dvojice. Trump je uporno govorio da traži odanost i da očekuje odanost.

"Nisam se pomaknuo, nisam govorio, a nisam promijenio ni izraz na lica. Jednostavno smo se gledali u tišini", prisjeća se Comey tog neugodnog događaja.

Cijelo vrijeme Comey je pokušavao objasniti Trumpu da ne može očekivati tradicionalno političku odanost. Kad je jednom Comey priznao da će uvijek biti pošteno odan, razgovor je krenuo u drugom smjeru. Naravno, postoji mogućnost da su njih dvojica potpuno različito shvatili taj pojam.

Donald Trump Dugi proces Top News Trumpov opoziv: Ovako bi izgledala njegova smjena

Treći sastanak bio je možda i najneugodniji. U uredu predsjednika raspravljali su o Mikeu Flynnu, bivšem savjetniku koji je morao odstupiti zbog kontroverzi povezanih s njegovim lobističkim djelovanjem.

"Mike Flynn je dobar čovjek i nadam se da ćeš pustiti ga na miru", govorio je Trump Comeyu.

Pričao je Trump i o zabrinutosti zbog curenja informacija, zabrinutost koju je dijelio Comey, ali bivšeg šefa FBI-ja najviše je brinulo što su njih dvojica izravno razgovarali.

"Preklinjao sam glavnog tužitelja Jeffa Sessionsa da se takve situacije ne ponove, da ne dođemo opet u situaciju gdje predsjednik razgovara sa šefom FBI-a dok službeno nadređeni FBI-u, glavni tužitelj, mora izići iz prostorije", prenosi Comey događaje od 14. veljače.

Posljednji razgovor dogodio se 11. travnja kada je Trump nazvao Comeya da bi ga priupitao što je FBI uradio kako bi u javnost izišla informacija o činjenici da Trump nije pod istragom. Kad je Comey pojasnio da on nije pravi čovjek za takve upite već da se treba javiti u ministarstvo pravosuđa, Trump mu je rekao: "Bio sam ti jako odan, jako odan. Imali smo one stvari, znaš".

"Nisam mu odgovorio, a nisam ni pitao na što točno misli pod 'one stvari', ali sam ponovio da netko iz Bijele kuće treba zvati u ministarstvo pravosuđa". To je bio posljednji razgovor kad su njih dvojica razgovarali, a Comey je dobio otkaz manje od mjesec dana kasnije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.