Top News
3203 prikaza

Bivši SDP-ovci: "Evo zašto smo podržali Plenkija"

Plenković, Ronko, Varga
PIXSELL
Politička stabilnost i protivljenje prijevremenim izborima bili su im nit vodilja

Nakon što je troje bivših članova SDP-a glasovalo u petak za novu Vladu Andreja Plenkovića, pokušali smo ih kontaktirati i saznati što je motiviralo bivše pripadnike najjače oporbene stranke u Saboru da ovaj put budu benevolentni prema hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a. Kao što je poznato, ruke za nove ministre i potpredsjednike Vlade glasali su Zdravko Ronko, Milanka Opačić i Siniša Varga, koji još zvanično nije član u klubu Milana Bandića.

Iako smo pokušali razgovarati sa svoj troje saborskih zastupnika, do objave teksta nismo uspjeli dobiti Milanku Opačić usprkos pozivima i porukama tijekom čitavog dana. 

Svoj stav nam je objasnio Siniša Varga. Na pitanje je li to bio dogovor između troje bivših SDP-ovaca, bivši ministar zdravstva u vladi Zorana Milanovića kaže:

Goran Marić Brojne afere Top News Prije tri godine je bilo jasno da će Marić biti problem

"Ne, nisam koordinirao s kolegama saborskim zastupnicima g. Ronkom i gđom. Opačić, niti s nekim drugim zastupnicima, glasao sa prema vlastitoj savjesti. Glasao sam kao i većina saborskih zastupnika za nastavak rada postojeće Vlade, jer je Andrej Plenović legitimno dobio na prošlim izborima mandat za vođenje Vlade. Ovo je druga promjena u sastavu njegova kabineta, prva je bila zamjena ministara iz Mosta. Premijer Plenković bira svoje ministre i neka mandat ove Vlade odvede do sljedećih parlamentarnih izbora."

Na pitanje je li se na ovaj način osvetio bivšoj stranci, Varga kaže da nije riječ ni o kakvoj osveti:

"Sa SDPom djelim deset godinšnju prošlost, ali smo se razišli i budućnost nosi nove izazove. Kad sam postao nezavisni zastupnik rekao sam da ću ubuduće glasovati i djelovati u skladu s interesima građana koji su me izabrali, da ću dati svoj glas svakoj dobroj ideji, zakonskom prijedlogu i odluci koja ide u korist građana ove zemlje bez obzira iz koje stranke dolazio prijedlog. Osvete dakle nema, samo interesi građana, a to su politička stabilnost, gospodarski rast i provedba reformi."

Zdravko Ronko svoje je motive potanko objasnio. Na pitanje zašto je glasao 'za' i je li to bilo dogovora s dvoje kolega, Ronko je također rekao da među njima nije bilo nikakvog dogovora:

"Glasao sam po svojoj savjesti i političkoj kulturi, a onda i u skladu s našim stavom - odnosno sa stavom nas 12 iz vrha požeško-slavonskog SDP-a. Stav sam iznio 15. svibnja prošle godine kad sam odlazio iz te stranke. No, krenimo redom: To što sam rekao da sam glasao po savjesti znači da doista mislim da su ministri koji su izašli iz Vlade bili opterećeni medijskim pritiskom zbog afera, ne ulazeći u to jesu li one bile napuhane, manje napuhane ili istinite. To ih je u svakom slučaju onemogućavalo u radu. 

Drugo - kad kažem da sam glasao po kulturi - znači da sam glasao za njihov odlazak ne zato jer si je to zamislio premijer Plenković, nego zato jer mi kultura nalaže da kad dolaze novi ministri, kad ih predlaže bilo koji mandatar, pristojno je da dignete ruku – tim više što su to sve mladi ljudi.

I treće - to je u skladu s onim što sam rekao kad smo prije godinu i više dana izlazili iz SDP-a. A iz SDP-a smo i izašli kako bi spriječili koaliciju SDP-HDZ. Podsjetit ću da je u to vrijeme već Bernardić slao 'ljubavna pisma' Andreju Plenkoviću, a kad mu nije uspjelo dodvoriti se, svaki tjedan je tražio nove izbore, nakon kojih bi, da mu je uspjelo, slijedila opet velika koalicija.

Vatreno u Saboru Kakvi savjeti Top News Bero ni Senat ne uspijeva osnovati, a vodio bi državu

U nju je Bernardić htio samo smjestiti svoje 'doglavnike', uski krug koji je uz njega, a koji su razarali SDP jer im je bilo svejedno koliko mandata će dobiti, bitno je da se smjeste. Njima SDP i socijaldemokracija nije pri srcu, nego ih vode isključivo vlastiti i grupni interesi. Na kraju bojim se da nećemo to uspjeti spriječiti", rekao je Ronko i naglasio kako Davor Bernardić ima 39 godina života, a nema ni dana radnog staža, osim što je 'glancao' klupe u Saboru.

"A ima s 37 godina ostvareno pravo na mirovinu, koju - ako bi ju i sutra aktivirao - ona bi iznosila više od 7.500 kuna. Koliko tu ima brige za umirovljenike i radnike, i njegova prodaja magle, više je nego razvidno." 

Kako kaže Ronko, u klub Milana Bandića prešao je samo zato jer, nakon izlaska iz SDP-a nije imao sve što nosi klub, a pristao je prijeći samo pod uvjetom da ostane nezavisan:

"Mene je vodila samo ideja da ova Vlada ne padne kako ne bi došlo do 'vazelinske' koalicije. Prelazak u klub Milana Bandića i moja samostalnost i nezavisnost vidljiva je i kroz moje glasovanje u Saboru koje je do sada uvijek bilo po savjesti." 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:53 20.Srpanj 2019.

    izdajice sdpa nek hdz gledaju onda još 4 godine narodu sve gore