Top News
1304 prikaza

Bivši prijatelj: Stier želi mjesto Andreja Plenkovića?

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković
Patrik Macek (PIXSELL)
Potrebno je ujediniti stranku i biračko tijelo. Ja ću to i napraviti, rekao je Stier komentirajući rezultate EU izbora

To je bio neuspjeh. Nismo ispunili cilj. Za nacionalnu politiku to nije dobar rezultat i traži promjene. Ne možemo ići s ovom potporom na parlamentarne izbore. Birači su nam poslali poruku da je borba protiv korupcije i klijentelizma važna. HDZ za jednu uvjerljivu pobjedu mora imati i glasove desnih birača. Naša je odgovornost da pokažemo kako smo dobro čuli tu poruku, rekao je u petak Davor Ivo Stier, komentirajući rezultate EU izbora i nastavio s puno konkretnijom izjavom:

"Nije moja uloga da upirem prstom. Dogodilo se da se naše biračko tijelo podijelilo. Potrebno je ujediniti stranku i biračko tijelo. Ja ću to i napraviti."

Je li ovime Stier najavio da želi na čelo HDZ-a?

"Prezirem praksu onih koji, kada je vođa moćan, plješću, a onda kada se posklizne, idu vaditi noževe. To nisam ja, to nije moja uloga. Moja uloga je bilo reći ono što je trebalo u tom trenutku, uvijek s namjerom da HDZ bude jak. Treba ujediniti stranku i naše biračko tijelo. Mi moramo to učiniti, ja ću na tome raditi i uspjeti', ponovio je Stier, a na pitanje je li on spreman preuzeti HDZ, kaže - zašto ne, ali na unutarstranačkim izborima, prenosi N1.

Već je par puta do sada Stier trebao biti "novi šef" ili barem povesti nekakvu revoluciju u stranci, a zadnji put je to napravio upravo kada je trebalo dovesti Plenkovića na čelo HDZ-a.

Milijan Brkić Pjesnički izraz Top News Vaso u škripcu afere SMS: Tko bi sve mogla biti "Jovanka"

Njihov se odnos učvrstio nakon što je Tomislavu Karamarku propala koalicija s Mostom. Ni jedan ni drugi nisu voljeli Karamarka, a ni on im nije bio sklon. Nisu mu se sviđali "dečki iz Bruxellesa", kao uostalom ni cijeloj njegovoj tvrdoj struji na čelu s Milijanom Brkićem. Kada je propala Karamarkova i Oreškovićeva Vlada, Plenković i Stier zajedničkim su snagama preuzeli stranku.

Stier je čuvao Plenkovića od ekstremnih desničara iz stranke na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, ali i bio tu kako bi Plenković održao ravnotežu između svojih uvjerenja i onoga što HDZ predstavlja.

Imao je Stier nekoliko svojih 'izleta' poput onoga kada je samoinicijativno u svoj ured za savjetnika postavio tvrdog konzervativca Ladislava Ilčića, ali unatoč tomu njegova suradnja s Plenkovićem u nijednom trenutku nije bila dovedena u pitanje.

Ana Maslać Plenković Lojalne suradnice Life Plenkijeve "željezne dame": One su ga dovele do vrha

Stier se primjerice uopće nije izjašnjavao oko krize u Agrokoru, kao ni oko nekih drugih važnih pitanja, a prvi put kada nas je Stier podsjetio da je živ iako cijelo vrijeme šuti bilo je nakon što Most i službeno više nije bio dio Plenkovićeve Vlade.

Za razliku od svog šefa, Stier je smatrao da su novi izbori najbolje rješenje i to je glasno i jasno istaknuo kada su ga mediji pitali da komentira odlazak Mosta iz Banskih dvora. Plenković je dosta mirno reagirao na Stierove izjave, iako je bilo jasno da mu nije drago da njegov bliski suradnik i desna ruka javno govori da je za opciju koju Plenković uporno želi izbjeći. I što je još gore, rekao je to uoči drugog kruga lokalnih izbora u kojem je HDZ-u 'visilo' nekoliko važnih gradova i županija, prvenstveno Split, Metković i Dubrovnik.

Kap koja je prelila času dogodila se nakon raspada koalicije HDZ - Most i kada je Plenković odlučio Vladu sastaviti s HNS-om. HNS je sve suprotno od onoga što Stier misli i zagovara, potpuno je suprotan svim njegovim stavovima i HNS je u konačnici oduvijek bio prirodni neprijatelj HDZ-a.

Plenković se navodno nije previše uzrujao kada je čuo da će Stier zbog HNS-a podnijeti ostavku, te da ga čak nije ni pokušao odgovoriti. Mnogi su mislili da će to biti Plenkovićev politički harakiri, jer mu je Stier bio zadnja brana od desnice u stranci, ali Plenković nije mislio tako.

Ivo Sanader Ćaćin uspon Top News Sanaderovi počeci: Htio se obogatiti na golišavim fotkama

Pokazalo se da je djelomično bio u pravu. Plenkoviću naime ekstremna struja u stranci svo ovo vrijeme nije mogla ništa, a Plenković je bio taj koji ih je jednog po jednog marginalizirao, dok su istovremeno o njima izlazile brojne afere. Plenković se nije riješio desničara samo iz Banskih dvora, nego i sa Pantovčaka, otkud je 'košaricu' dobio Mate Radeljić, bivši savjetnik Kolinde Grabar Kitarović, za kojeg se govorilo da je bio mastermind i kreator sukoba između predsjednice i premijera.

Kako je vrijeme odmicalo tako su o tvrdostrujašima iz stranke počele izlaziti brojne afere, prije svega je riječ o Milijanu Brkiću, ali primjerice i Tomislavu Tolušiću, koji po svjetonazoru također pripada više desnici. Miro Kovač je u stranci ostao bez neke važnije uloge, kao i još neki iz tog kružoka, koji su u vrijeme Tomislava Karamarka bili glavne zvijezde HDZ-a.

Plenkoviću nije naštetila ni Stierova borba da se ne izglasa Istanbulska konvencija i u vrijeme te rasprave prvi put se pojavila teza da Stier želi preuzeti stranku, a za to nisu navijali samo desničari u stranci, već i oni izvan stranke, kojima je Plenković svojim odlukama i potezima pio krv na slamku, poput ekipe okupljene oko Željke Markić, pa i ekstremnijih likova kao što je Velimir Bujanec.

Zagreb: Karlo Ressler predstavljen kao kandidat HDZ-a za EU izbore Vođa je jedan Top News Partija se skrivala iza Tita, a HDZ-ovci iza Tuđmana

Desnica je prvi put ozbiljno uzdrmala Plenkovića na EU izborima. Ovih dana razni iz izvori iz HDZ-a za medije su izjavili da su HDZ-ovci bojkotirali izbore, pa i nagovarali članove da glasaju za druge desne stranke. Plenković, gledano u brojkama, nije izgubio izbore, ali je ostvario niži rezultat od očekivanog i što je za HDZ još gore, barem kada je o imidžu riječ - osvojili su jednak broj mandata kao i SDP i to Berin SDP, koji nikada nije stajao lošije nego danas.

Tu situaciju sada očito želi iskoristiti Davor Ivo Stier i progurati se prema vrhu stranke, ali poznavajući Plenkovićev stil vođenja stranke, Stier će se morati jako potruditi da dođe u vrh stranke. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:28 02.Lipanj 2019.

    GOSPODINE STIER, PRST GORE, IMAT ĆEŠ VELIKU PODRŠKU.