Top News
2861 prikaza

Bivši alkoholičar bez faksa želi pobijediti Merkel

Angela Merkel, Martin Schulz
Handout/REUTERS/PIXSELL
Martin Schulz igra na kartu autsajdera iz naroda koji napada mainstream i to mu je umalo uspjelo

Kako je sam priznao, on je liječeni alkoholičar, nesuđeni nogometaš i nema fakultetsku diplomu; znači nipošto prosječan kandidat za njemačkog kancelara. Unatoč tome, on će 24. rujna kao predsjednik SPD-a privući milijune glasova birača u Njemačkoj u pokušaju da s trona svrgne Angelu Merkel.

Prije samo pola godine, kako smo pisali, Martin Schulz je maestralno kapitalizirao svoje novo ime na čelu njemačkih socijaldemokrata kojima je očajnički trebao netko tko bi u stilu Jeremyja Corbina ili Bernieja Sandersa pokrenuo val s ljevice protiv konzervativne suparnice. Činilo se kao ZF kada je njegov SPD po prvi put u tko zna koliko godina u anketama pretekao CDU/CSU; 33 prema 32 posto.

Angela Merkel Stjerana u kut Top News 'G-đo Merkel, jeste li feministkinja?' - '... gulp ...'

No, kako sada primjećuje CNN, Schulz se ispuhao; SPD je na 24 posto, CDU na skoro 39, Zeleni na 8, koliko i liberali, ljevica Die Linke na 9, notorni desničarski AfD na 8. Drugim riječima, nema teoretske šanse da bi crveno-crveno-zelena koalicija mogla sastavljati vladu. A ne da je ishod izbora u Njemačkoj bitan samo za Njemačku, nego i za cijelu EU, posebno za Hrvatsku, ove godine izrazito i po cijeli svijet. Evo zašto je tome tako, što je Schulzu došlo glave, gdje su mu preostale šanse...

Njegov nedavni intervju na YouTubeu pokazuje na što je igrao i na što još igra. "Kad sam napustio školovanje, udario sam o samo dno. To je bio početak krize mog života", priznao je. Bilo je to još jedno priznanje da je upao u alkohol, da mu je propalo bavljenje nogometom zbog ozljede, a opet, nakon nekoliko godina se pribrao, punih 16 godina je bio europarlamentarac, a potom u još jednom mandatu predsjednik EU parlamenta.

Pritom nije slagao niti jednu riječ, ali je jasno što mu je namjera; predstaviti se autentičnom osobom, autsajderom koji namjerava preuzeti mainstream na vrlo sličan način na koji su to umalo uspjeli Corbyn u Velikoj Britaniji i Sanders u SAD-u. Igrao je i na kartu optimizma, na slogan "Učinimo Europu ponovo velikom", što je direktna aluzija na protutežu Trumpu i suverenitet EU-a.

Opet kao Sanders i Corbyn, njegova je kampanja prikupljanja donacija počivala na običnim građanima, umjesto na megakompanijama i financijskim divovima. Za to je dobio čistu peticu, ali i gorki zaključak da s novcem za kampanju ozbiljno visi. Ipak, do sada je "Čovjek iz naroda" požnjeo meteorski uspjeh. Meteorski zato što je doista uzletio jako visoko, ali i zato što je nakon početne panike u CDU-u Merkel krenula s taktikom izbjegavanja svih kontroverznih tema.

Čovjek iz naroda stoga je nije imao prilike razapeti u direktnom sučeljavanju, osim ako bi Merkel negdje napravila katastrofalan gaf. A najmoćnija žena svijeta to, povijest dokazuje, čini vrlo rijetko. U njihovom posljednjem sučeljavanju vidjelo se čak i to da u tri rijetke teme gdje bi nešto i mogao napraviti, da su mu uglavnom vezane ruke. Merkeličinu izbjegličku politiku nije smio napadati kako je inače mogao jer je njena vlada zapravo vlada velike CDU-SPD koalicije, pa bi napad na vladu značio i napad na SPD.

Angela Merkel Slobodni pad Top News Zapad za Merkeličin crveni karton SAD-u krivi Trumpa

U vezi dizel-skandala i kriminala nije se baš najbolje snašao i odjednom se pokazalo da Nijemci, koji još uvijek žive većinom relativno dobro, a koji su i tradicionalno skloni, barem starije generacije, privrženosti velikim strankama, jer svi još pamte glasačke eksperimente iz 1933., opet tavore u dva rova oko centra. SPD-u je već duži niz godina problem i to što u parlamentu ima ozbiljnu alternativu ljeviju od sebe, Die Linke, što nisu imali ni Sanders ni Corbyn.

Oni su bili ti čija je to bila pozicija. Tako da je sve izglednije da bi izbori za dva tjedna mogli značiti da će ili CDU biti taj koji će birati između Zelenih i liberala kao koalicijskog partnera ili će, kao i dosad, Merkel ostati vladarica situacije u crno-crvenoj velikoj koaliciji. Koliko god je Schulz pokazao da je doista materijal političara koji je kao nitko do sada priklještio Merkel o konopce.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zzzupcic 20:13 10.Rujan 2017.

    koliko znam u ovo stanje su nas i doveli zamo visokoobrazovani STRUČNJACI