Top News
16731 prikaza

Bivša zvijezda Mosta: 'U Saboru sam bila najnesretnija žena'

Ružica Vukovac
1/3
Marko Mrkonjić/PIXSELL
Nakon skandala s traženjem 6+6 naknada za plaću z a 15 dana rada, vratila se roditeljima na farmu, među krave

Puno se bolje osjećam doma, na selu. U Saboru sam bila najnesretnija žena.Kući sam vikendom odlazila plačući, i to zbog očaja što sam govorila i upozoravala, a nisam mogla ništa učiniti. Govorila sam o podacima u stočarstvu, nepravilnostima u podjeli zemljišta, ali o tome nitko nije poveo brigu. Dolazila bih pred svoje mještane i susjede koji su od mene očekivali da ću nešto promijeniti, a priznajem, nisam uspjela, iskreno nam govori mostovka Ružica Vukovac.

Žena koja cijeli život živi i zagovara poljoprivredu u političku se orbitu vinula 2015. godine, kad je Most nezavisnih lista briljirao na parlamentarnim izborima, doživjela je svoj politički krah. U neslavnoj prvoj koaliciji Mosta i HDZ-a izvisila je s mjesta ministrice poljoprivrede, no postala je saborska zastupnica u 8. sazivu Sabora.

Nakon ponovljenih izbora u travnju je postavljena na mjesto državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede, no njezina je funkcija trajala samo 15 dana. Točnije, smijenjena je 28. travnja, nakon što je premijer Andrej Plenković naprasno smijenio prvo tri Mostova ministra, a potom i Mostove kadrove u ministarstvima.

Ružica Vukovac | Author: Marko Mrkonjić/PIXSELL Marko Mrkonjić/PIXSELL
Žestoka paljba po Ružici uslijedila je kad je u javnost procurilo kako je za 15 dana rada na poziciji državne tajnice tražila iznimno nepopularnu 6+6 naknadu (šest mjeseci puna plaća, a drugih šest mjeseci dio plaće). To više što je upravo Most, kojem pripada, progurao zakonske izmjene da oni koji obavljaju dužnost manje od tri mjeseca nemaju pravo na naknadu. Oni koji je obavljaju dulje od tri mjeseca imaju nakon smjene pravo na plaću tri mjeseca i pola plaće još tri mjeseca.

Samo dužnosnici koji su na funkciji bili dulje od godinu dana imaju pravo na “6+6”.Vukovac je svoj postupak opravdavala riječima kako treba, a ne dobiva medijski prostor te da se mora služiti spinovima da bi ga dobila, te da je potrošila ušteđevinu i nema od čega živjeti.

"Iako sam navikla, nije lako nositi se s tim napadima medija, koji me nimalo nisu mazili. Nazivali su me 'Ružica iz štalice', 'Iz štale u fotelju', a provokacija 6+6 dovela me u prilično nezgodnu situaciju. Vjerujte mi, ni kad su mi kao načelnici općine srušili proračun, ni nakon saborskog mandata, nisam tražila 6+6 iako sam na tu naknadu imala pravo. To što sam sad zatražila 6+6 bila je čista provokacija. Vratila sam se roditeljima, radimo dan i noć, i to ne da zaradimo nego da podmirimo obaveze. Moja se obitelj stočarstvom bavi već 50 godina i, nažalost, ostali smo jedini u selu", govori Ružica.

Od tih Ružičinih izjava Most se ogradio. U priopćenju su napisali kako razumiju financijsku situaciju u kojoj se nalazi, no da se i dalje zalažu za smanjivanje privilegija političarima. Ne podupiru ni medijski linč usmjeren prema Ružici, a o eventualnoj kazni raspravljat će nadzorni odbor Mosta nakon lokalnih izbora. A Ružica se i dalje bavi selom i seljacima, koji su joj oduvijek bili i bit će u njenom fokusu.

"Već godinama upozoravam da selo izumire. Moji desni susjedi odselili su se u Švicarsku, lijevi u Njemačku, a susjedi preko puta sad žive u Italiji. I sad ću ponoviti da je selo uništila isključivo politika. Mnogi su uzeli potpore i izgradili vikendice, a ostali su zbog javnog pogodovanja i lobija morali napustiti poljoprivredu", kaže Vukovac.

Bivši ministri Mosta Lokalni izbori Top News Mostovi ministri bez rezultata žele osvojiti županije

Iako je počela kao načelnica općine Velika Kopanica, nastavila u Saboru i Ministarstvu poljoprivrede, Ružica ni danas sebe ne doživljava kao političarku. Iznova će reći da je silom prilika preuzela sve te političke uloge i počela raditi. Na to su je, kaže, natjerali tortura i poniženje koje poljoprivrednici godinama doživljavaju.

"Stalno proživljavam razočaranje. Dok su kolege u Saboru planirali wellness ili odmor vikendom, ja sam se vraćala roditeljima na farmu i dijelila njihovu muku. Vjerovali smo da će se barem nešto promijeniti, ali selo tone sve dublje. Ja radim cijeli život i cijeli sam život provela na farmi. Otac Jakob meni i mojim sestrama uvijek je govori: 'Ako budete radile i pomagale, moći ćete se same školovati'. Tako je i bilo. Sve smo radile na imanju, na kombajnu, traktoru, uz stoku, a radimo i danas. Čak i moja starija seka, koja je anesteziolog po struci", govori Ružica.

Živjele su drukčijim životom od vršnjaka i s predavanja u Osijeku trčale su kući pomoći roditeljima. "Sve te politike koje su vođene u Hrvatskoj prešle su preko mojih leđa. Točno znam kako je počela propast sela, gdje je država pogriješila i što nije smjela učiniti. Ovisimo o uvozu stare i nekvalitetne hrane. Prepustili smo se uvozničkim lobijima i pogoduje se interesnim skupinama, a selo se zanemarilo i propada. Umre li Slavonija, umrijet će Hrvatska", kaže Ružica.

Dodaje da je prioritet u njenom životu poljoprivreda, a ne politička funkcija. Žalosti je što njezini kolege s kojima je dijelila saborske klupe uopće ne razumiju i ne vide što se zbiva i kamo to sve ide.

"U Europi se seljacima isplate sve obećane potpore, a imaju još i one skrivene. Hrvatskim seljacima se ni obećano ne ispuni. Operativni program za razvoj stočarstva koji je proizvođačima omogućavao gradnju modernih farmi bio je fantastično zamišljen. Prije deset godina nagovorila sam oca da digne kredit i sagradi novu farmu jer je država obećavala 50 posto kapitalnih ulaganja. Ministarstvo poljoprivrede tražilo je da potpišemo ugovor na 12 godina o otkupu svježeg mlijeka s Dukatom.

Ružica Vukovac | Author: Marko Mrkonjić/PIXSELL Marko Mrkonjić/PIXSELL
Bio je to trostrani ugovor, jer je potpisala i Vlada, a obvezali smo se na ozbiljnu proizvodnju uz penale ako je smanjimo. Još smo pod tim ugovorom. Nedugo zatim Vlada je prodala Dukat, ali i sve nas. I nakon toga se povukla iz tog ugovora, a mi smo ostali potpuno nezaštićeni i prepušteni otkupljivačkoj industriji koja ruši cijenu i gazi nas. Mi si ne možemo kupiti cipele, garderobu ni automobile, mi radimo da otplatimo obaveze. I to je bolesno", objašnjava Vukovac.

Ističe da joj otac nikad nije patio za novim i skupim traktorima i strojevima. No od 200 farmi koje su iz spomenutog programa sagrađene, danas radi njih 35. Ružičina obitelj ubrzo se suočila s gubitkom zakupa nad 65 hektara državnog zemljišta.

"Mom je ocu otvoreno rečeno da će dobiti zemlju ako se učlani u HDZ. Oduzeli su mu zemlju i dali je srednjoškolskom profesoru. I tako se stvorilo 10 posto moćnih i bogatih. Ja nisam političarka koja će se prodati za fotelju. Ja imam obavezu prema ljudima. Bojim se da će se novim zakonom legalizirati 'Tko je jamio, jamio je'. Četiri tisuće hektara državne zemlje u našem kraju u rukama je deset najodanijih HDZ-ovaca.

Ja ne mogu biti član HDZ-a jer mi je to neprirodno, iako su mi 2013., kad sam postala načelnica, HDZ-ovci nudili članstvo i doživotno mjesto načelnice. Ali ja nisam takva. Ja ne trgujem. I to vam najbolje govori činjenica da sam mogla trgovati kad su mi rušili proračun. Ali nisam htjela jer bih bila ista kao druge stranke", kaže Vukovac. Na pitanje nedostaje li joj visoka politika zastaje i razmišlja. Potom polako odgovara:

"I da i ne. Nedostaje mi jer nemam gdje reći ono što mislim. A to sam mogla u Saboru, gdje su bili svi mediji. A s druge strane ne, jer vidite što se sprema, znate da to neće izaći na dobro, javno se trudite upozoravati na ono što se događa selu, a nitko ne sluša i ostajete usamljeni i bespomoćni. Nažalost, i na ovim se lokalnim izborima pokazalo kako bolje prolaze kriminalci nego pošteni ljudi", kaže Vukovac.

Budući da nije uspjela ući u drugi krug u utrci za mjesto županice, Vukovac nade polaže u pobjedu nezavisnoga kandidata kojeg je predložila za načelnika Velike Kopanice. "On i protukandidat iz HDZ-a idu u drugi krug i očekujemo pobjedu", zaključuje Ružica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.