Top News
6619 prikaza

Bio kod Putina na 'ribanju', pa umro kad je došao kući

Igor Korobov
Reuters/Pixsell
Igor Korobov, čelni čovjek Glavne obavještajne kontrole umro je od neobjašnjive bolesti u 62. godini života

Šef ruske vojne obavještajne agencije, GRU - Glavne obavještajna kontrole, umro je zbog bolesti, javili su dužnosnici u Moskvi. prema riječima dužnosnika u Moskvi.

Razbolio se nakon što ga je predsjednik Vladimir Putin optužio za ubojstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Razbolio se ubrzo nakon što ga je predsjednik Vladimir Putin pozvao u ured i opomenuo ga za niz neugodnih pogrešaka koje su kompromitirale GRU-ove špijune u inozemstvu, piše Businessinsider.

Igor Korobov umro je zbog 'ozbiljne bolesti' u srijedu, priopćilo je rusko ministarstvo obrane ruskoj državnoj tiskovnoj agenciji TASS u četvrtak. 

Aleksandar Vučić I TO SE DOGODILO Top News Putinova odbijenica Vučiću: Nećeš tako riješiti Kosovo

Korobov koji je umro u 62. godini života, pridružio se GRU-u 1985. godine i služio je na raznim pozicijama, uključujući i nadzor stranih agenata. Godine 2016. postao je čelni čovjek. Dobio je za svoj rad i najvišu državnu nagradu - Junak Rusije. Nije jasno navedeno od koje bolesti je bolovao Korobov.

Ruski portal MBK objavio je da je Putin Korobova pozvao u svoj ured sredinom rujna, a čelni čovjek GRU-a razbolio se nakon povratka kući u elitnom rezidencijalnom dijelu Moskve. MBK je utemeljio Mihail Hodorkovsky, inače jedan od najglasnijih kritičara Kremlja. 

Igor Korobov | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Ruski vojni čelnici navodno su nazvali GRU ocijenili "duboko nesposobnim moronima" nakon što su zapadni istražitelji optužili njihove agente da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćer Julije u Salisburyju u Engleskoj, prošle godine. 

Agenti su također optuženi da su pokušali hakirati Organizaciju za zabranu kemijskog oružja - međunarodnu organizaciju sa sjedištem u Haagu u Nizozemskoj, kojoj je zadaća kontrolirati proizvodnju i uporabu kemijskog oružja u svijetu. 

Obje njihove misije su propale. Skripal i njegova kćer Julija, koja je također otrovana, preživjeli su pokušaj ubojstva. Umrla je jedna britanska žena koja je slučajno došla u kontakt s agensom nevezano uz slučaj. Velika Britanija je u rujnu optužila dvojicu ruskih muškaraca da su odgovorni za trovanje oca i kćeri Skripal, a premijerka Theresa May rekla je da su agenti bili časnici GRU-a.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin SAVEZNIŠTVO Top News Rusi: Srpski prijatelji, a Hrvatsku su naoružali

Osumnjičeni dvojac kasnije je dao intervju ruskoj državnoj televiziji u kojoj su tvrdili da su u Engleskoj boravili kao turisti, no istraživački internetski portal Bellingcat imenovao je dvojicu kao pukovnika Anatolija Chepiga i dr. Aleksandra Jevgenjeviča Miškina

Navodni agenti GRU-a koji su pokušali hakirati Organizaciju za zabranu kemijskog oružja također su uhvaćeni na djelu, te su u konačnici poslani u Rusiju.

Putin će sada morati imenovati Korobovog nasljednika, dok se napetost i dalje povećava između njega i zapadnih zemalja, naročito kad je riječ o odnosima s SAD-om i Velikom Britanijom. 

Korobovljev prethodnik Igor Sergun također je iznenada umro 3. siječnja 2016. godine. Ruska vlada priopćila je da je u Moskvi doživio srčani udar, no istražitelji u Stratforu otkrili su da nije umro na taj datum u Moskvi, nego neki drugi dan i to u Libanonu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.