Top News
8881 prikaza

Bio je omiljeni Mesićev alkar, a sad ide iza rešetaka

Ognjen Preost
1/4
Dalibor Urukalović/PIXSELL
Predviđala mu se blistava karijera u vojsci, a neki su govorili da bi mogao dogurati i do samog vrha

Zagrebački Županijski sud u srijedu je proglasio krivima bivšeg ravnatelja Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darka Grdića, njegova zamjenika Ognjena Preosta i još trojicu djelatnika koje tereti da su od 2009. do 2012. godine otuđili najmanje pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima. 

Darko Grdić nepravomoćno je osuđen na 3 godine, Ognjen Preost također na 3 godine, Zdeslav Ivanković na 10 mjeseci uvjetno uz rok kušnje od 3 godine, Denis Lukinić na 11 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od 4 godine. Tibor - Mijo Kuljanić je oslobođen krivnje.

Također, moraju vratiti 4,973.000 kuna. Grdić mora vratiti 1,5 milijuna kuna, Preost 3,32 milijuna kuna, a ostatak moraju vratiti Ivanković i Lukinić.

Na izricanje presude došli su samo Preost i Lukinić.

Samra Kešinović u odori Islamske države Najveća tajna Top News Povjerljivi dokumenti otkrivaju: Popis Hrvata u ISIL-u

Zbog zaštite nacionalnih interesa čitanje obrazloženja presude zatvoreno je za javnost.

Ognjen Preost osvajač je sinjske alke, uzgajao je konje, ali njegov strmoglavi pad gotovo nitko nije mogao predvidjeti. 

Kako je Slobodna Dalmacija svojedobno pisala, Preostovoj pobjedi na alci 1992. godine svjedočio je ministar obrane Gojko Šušak što je mladom Sinjaninu omogućilo i početak rasta u vojnoj hijerarhiji. Naime, te godine je Preost bio tek dočasnik na poslovima pirotehničara da bi preko noći dobio uglednu poziciju predavača na vojnom učilištu Petar Zrinski u Zagrebu. Odlazak u najveći hrvatski grad nije ga spriječio u sudjelovanju u alci pa je još četiri puta pobijedio tijekom devedesetih godina. 

Kraj milenija je dočekao kao alkarski pobjednik, i to čak treći put u nizu. Naime, osvajao je sinjsku alku od 1997. do 1999. godine. Ali kraj milenija označio je i prve probleme u njegovoj blistavoj karijeri. Trebao je upaliti plamen Svjetskih sportskih vojnih igara, ali mu je posljednji trenutak mu oduzeta ta čast pa je umjesto njega vatru upalio Ivan Zorica, tadašnji alaj-čauš koji je kasnije završio na sudu zbog optužbi da je oštetio Viteško alkarsko društvo za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Stipe Mesić Mesić na Youtubeu Top News "Tko je došao u Jasenovac, bio je spašen"

Preost je postao miljenik novog predsjednika Stipe Mesića nakon smjene vlasti, a posljednji nastup na sinjskoj alci je Ognjen zabilježio 2000. godine. Negdje u to vrijeme počeli su prosvjedi podrške Mirku Norcu, a protiv državnog vrha. "Svi smo mi Mirko Norac", uzvikivali su prosvjednici, ali Preost nije htio stati iza alkarskog vojvode optuženog, a kasnije i osuđenog, za ratni zločin. 

Uz Mesićevu potporu je Preost napredovao nezamislivom brzinom ,a pretpostavljalo se da će dogurati i do samog vrha vojne hijerarhije zato što je redom dobivao promaknuća i stjecao diplome. Oženio se po drugi put i bilo je teško čak i za zamisliti što će mu se dogoditi nekoliko godina kasnije. U međuvremenu je njegova supruga Ana Preost zaposlena kao šefica Zagrebparkinga, osnovao je Konjički klub Karoca koji je vlasnik nekad najvrjednijeg grla u Hrvatskoj, kobile Davite. Naime, Slobodna je iznijela podatak da Davita vrijedi više od 200.000 eura čime bi nadmašila cijenu nekadašnje miljenice Ante Todorića Diamond Jana Water iz KK Jarun.

Usprkos dobroj povezanosti s političkim vrhom, Preost je ipak osuđen zbog krađe više od tri milijuna kuna namijenjenih isplati doušnicima. 

"Mi smo u dokaznom postupku s dokaznim radnjama i svjedocima pokrili kompletno naš rad. Međutim na sudskom vijeću je izricanje presude i to je prvi stupanj", kazao je Preost najavljujući žalbu.

Josip Buljević Mobing u SOA-i Top News Buljević prijetio agentu: "Odustani ili te neće biti"

Na pitanje jesu li uzeli novac Preost je odgovorio: "Naravno da nismo. Inače, vama za informaciju je da se radi mistifikacija oko tih sredstava. To su sredstva crnog fonda koja se koriste u svakoj tajnoj službi pa i VSOA-i i to su sredstva specifična koja nemaju mogućnost pokrivanja na način kao u trgovačkim društvima...", rekao je Preost.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković kazao je da je tužiteljstvo zadovoljno osuđujućim presudama u odnosu na četvoricu okrivljenika, ali ne i oslobađajućom za petookrivljenog.

"Što se tiče sankcija za Grdića i Preosta smatramo da su preniske za ovo kazneno djelo i pretpostavljam da će biti žalbe nakon pismenog otpravka presude", kazao je Petković.

Na Preostovu tvrdnju da nije uzeo novac i da mu smještaju Petković je rekao da ne može govoriti o konkretnim stvarima jer je postupak bio zatvoren za javnost. "Sudsko vijeće je donijelo odluku nakon čitavog niza izvedenih dokaza i pomnog razmatranja utvrđenog činjeničnog stanja. To je sve što vam mogu kazati", dodao je Petković.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 20:51 24.Siječanj 2018.

    neki ocigledno nikada nisu naucili znacenje rijeci cast i postenje a nazivaju se casnicima

  • Avatar Gubec Okuje
    Gubec 18:30 24.Siječanj 2018.

    Ako su alkari skloni muljanju to je tužno i tragično!