Top News
2451 prikaza

Bin Ladenov sin prijeti Zapadu - al Kaida se vraća

Osama Bin Laden
DPA/PIXSELL
Sin najzloglasnijeg terorista u povijesti najavio je veliki povratak okrutne al Kaide

U audio snimci koja se nedavno pojavila na internetu čuje se glas za kojeg se pretpostavlja da je najmlađi sin Osame bin Ladena. U toj snimci može se čuti da Al Kaida planira povratak čelo džihadističkog svijeta, uslijed velikih gubitaka koje Islamska država trpi u Iraku i Siriji.

Snimka Hamze bin Ladena koji sada ima 28 godina našao se na brojnim stranicama ekstremističkih organizacija u kojima se poziva na terorističke napade na zapadu. "Spremite se da, poput vaših prethodnika, nanesete teške gubitke onima koji ne vjeruju", čuje se u snimku.

Neimenovani sigurnosni službenik s Bliskog istoka tvrdi da korištenje Osaminog sina za vrbovanje članova, osim što ima simbolično značenje, može biti i pravi adut. "Al Kaida koristi trenutak da ponudi džihadistima novu alternativu", kaže izvor, a prenosi srpski Newsweek.

Islamska država gubi već dvije godine i sada se smatra da kontroliraju manje od sedam posto Iraka u odnosu na 40 posto koliko su držali 2014. godine. Zahvaljujući iračkim snagama, sada samo 10 posto zapadnog Mosula je pod kontrolom džihadista. U međuvremenu, u Siriji, kurdske snage oslobađaju Rakku. 

Nakon proučavanja dokumenata zaplijenjenih 2011. iz pakistanskog utočišta Osame bin Ladena, utemeljitelja terorističke organizacije al Kaida, bivši FBI-ov agent Ali Soufan javno je kazao da se bin Ladenov sin zakleo da će osvetiti očevu smrt. Osamu bin Ladena ekipa američkih SEAL-ovaca ubila je u munjevitoj akciji prije šest godina. Ali Soufan izjavio je za CBS da je Hamza bin Laden izgledan globalni vođa terorističkog pokreta njegovog oca, potomka moćne i bogate obitelji iz Saudijske Arabije. 

Soufan je nakon napada na SAD iz 2001. bio glavni istražitelj al Kaide, a sada upozorava da je bin Ladenov sin, danas 28-godišnjak, naumio osvetiti se Zapadu. "Smatram se iskovan u čeliku... Put džihada za ljubav Božju je ono za što mi živimo", napisao je svojedobno Hamza bin Laden. Kad su Osamu bin Ladena ubili u vili u predgrađu pakistanskog velegrada Abbottabada, tamo su pronašli i pisma tada 22-godišnjeg sina ocu. "Pamtim svaki tvoj pogled, svaki tvoj osmijeh meni, svaku riječ koju si mi rekao", otkrio je sada bivši agent FBI-a da je otac pisao sinu nakon što se nisu vidjeli nekoliko godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.