Top News
959 prikaza

"Bili smo spori u identifikaciji ruskih operacija"

Svjedočenje Marka Zuckerberga pred Kongresom
1/9
Aaron P. Bernstein/REUTERS/PIXSELL
Na svjedočenju je pokazao i spremnost na regulaciju Facebooka, koja bi mogla, kako misle mnogi, riješiti niz Facebookovih problema

Šef Facebooka Mark Zuckerberg svjedoči pred američkim Kongresom. Njegovo odgovaranje na pitanja, posebno oko afere Cambridge Analytica u kojoj su ukradeni podaci više od 50 milijuna korisnika Facebooka, čekali su mnogi. Prvi je to put da šef najveće društvene mreže odgovara na ovaj niz pitanja pred Kongresom, ne samo oko afera, već i općenito o funkcioniranju njegove tvrtke.

33-godišnjak nakon dugo vremena pojavio se u odijelu, iako smo ga navikli gledati u sivoj majici i trapericama. Svjedočio je pred 44 senatora, piše CNN. 

"Neobično je svjedočiti na zajedničkom svjedočenju. Još je neobičnije da jedan direktor tvrtke svjedoči pred gotovo polovicom američkog senata", rekao je senator John Thune, predsjednik odbora za trgovinu.

"No neobičan i poseban je i sam Facebook", dodao je Thune.

Svjedočenje Marka Zuckerberga pred Kongresom | Author: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL

Kako je društvena mreža, kreirana kako bi približila ljude, zapravo postala div, monopolistički tehnološki div koji gazi sve pred sobom, pitanje je koje postavljaju mnogi. U svojoj uvodnoj izjavi s kojom se obratio senatorima Zuckerberg je još jednom ponovio kako mu je žao i kako prostora za napredak Facebooka ima. 

"Facebook je idealistički projekt, čija je želja bila spojiti ljude. Ja sam pokrenuo Facebook i ja sam odgovoran za to što se dogodilo. Žao mi je. Moramo to ispraviti. Imamo odgovornost ne samo da napravimo alat, već da se on koristi za pozitivne stvari. Trebati će vremena da se stvari promijene, ali odlučan sam u tome da se to provede. Ovo ćemo napraviti - utvrdit ćemo što je točno Cambridge Analytica napravila i obavijestiti sve čiji su podaci zloupotrebljavani", naglašava Zuckerberg.

Mark Zuckerberg Sve gora otkrića Top News Špijuniranje korisnika Facebooka - žrtava je 87 milijuna

Naglašava kako će se truditi da iste greške više ne ponavljaju. Senatori su ga obasuli pitanjima, osim uloge u aferi krađe podataka, i oko pitanja vezanih uz privatnost i zaštitu iste na Facebooku. Tako je senatorica Maria Cantwell pitala šefa najpopularnije društvene mreže jesu li u aktivnosti Cambridge Analytice za vrijeme američkih predsjedničkih izbora 2016. godine bili uključeni i zaposlenici Facebooka. Zuckerberg joj u tom trenutku nije ponudio odgovor već je rekao kako se mora konzultirati sa svojim timom. 

Na pitanja oko monopola kojeg Facebook ima na području društvenih mreža, sam je Zuckerberg odgovorio kako se njemu ne čini da je riječ o monopolu. Na niz 'škakljivih' pitanja oko čuvanja poruka i slično, Zuckerberg je odgovarao kako se mora konzultirati sa svojim timom. 

Nastavio je braniti Facebook te napomenuo kako će i dalje ostati besplatan servis. Na pitanje senatora Billa Nelsona, demokrata s Floride, o tome planira li Facebook nametnuti svojim korisnicima plaćanje kako bi izbjegli i blokirali neželjene oglase, Zuckerberg je napomenuo kako nikakvog plaćanja neće biti.

Svjedočenje Marka Zuckerberga pred Kongresom | Author: Aaron P. Bernstein/REUTERS/PIXSELL Aaron P. Bernstein/REUTERS/PIXSELL

"Mi ne nudimo ljudima nikakvu mogućnost plaćanja kako bi izbjegli oglašavanje. Mislimo da je pružanje usluge koja je podržana oglasima usklađeno s našom misijom povezivanja svih na svijetu jer im želimo ponuditi besplatnu uslugu koju svatko može priuštiti", naglašava Zuckerberg.

Na pitanje senatorice Dianne Feinstein što Facebook radi po pitanju stranih uplitanja u američke izbore, Zuckerberg je odgovorio kako im je to trenutačno jedan od 'top prioriteta' i kako žali što se to dogodilo u 2016. godini.

"Jedan od mojih prioriteta je napraviti ovo dobro. Ono zbog čega najviše žalim je što smo bili spori u identificiranju ruskih operacija u 2016. godini", naglasio je Zuckerberg.

Dodao je i kako se istražuju sve aplikacije te ako "utvrdimo da zloupotrebljavaju podatke, poduzet ćemo sve što je potrebno kako bismo to zaustavili. Treće, kako se ovo ne bi ponovilo, ograničavamo pristup developerima", rekao je.

"Dok god vodim Facebook, oglašivači neće imati prednost pred korisnicima. Duboko vjerujem u to što radimo. Radili smo pogreške u vođenju kompanije. Nije moguće napraviti kompaniju i dovesti ju do ove veličine bez pogrešaka", naglašava.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 17:54 08.Svibanj 2018.

    GDJE JE MOJ KOMENTAR?????????????