Top News
9888 prikaza

BiH ne poštuju: Zanima ih samo Islamska država

Gornja Maoča
Reuters
Nedavno održani izbori u susjednoj Bosni i Hercegovini su izazvali mnoštvo reakcija

87 registriranih birača, a 0 ispunjenih glasačkih listića. U svakoj drugoj situaciji bi to bio razlog za šalu da je to najlakše zarađen novac izbornoj komisiji, ali budući da je riječ o biračkom mjestu u Gornjoj Maoči, treba malo ozbiljnije proanalizirati što se događa.

Gornja Maoča je već godinama proglašavana kao središte vehabijskog pokreta u Bosni i Hercegovini, a njihovi vođe su redovito završavali u bh zatvorima. Još 2010. godine je vođa vehabija u Gornjoj Maoči Nusret Imamović završio u pritvoru.

Imamović je poznat i po tome što je svojedobno svojedobno na svom internetskom portalu putvjernika.com propovijedao kako samoubilački napadi nisu zabranjeni, te kako ih treba koristiti "u izuzetnim prilikama i situacijama". U Gornjoj Maoči vehabijska zajednica proteklih godina provodi vlastite zakone i ignorira Ustav BiH, organizirali su školu po jordanskom planu i programu u koju dječaci i djevojčice idu u odvojene razrede, zabranjivali su pristup novinarima i svima drugima, a čak je i policija nerado išla u to selo.

Predstavnik nekih 200 stanovnika sela je Edis Bosnić. Ovaj čovjek u svojim tridesetima se u razgovoru za Deutsche Welle pokazao miroljubivim, ali je istodobno fasciniran idejom Islamske države o utemeljenju svjetskog kalifata: 

"Je li to naša želja? Naravno", kazao je on prije nekoliko godina. "Naravno da želimo da svi muslimani žive u jednoj državi, u kojoj više ne bi imali problema. U kojoj svi muslimani posjeduju jedne te iste putovnice. Gdje stoji da vjerujem u Alaha. I u našeg proroka Muhameda."

Migranti u domu kraj Bihaća Velika Kladuša Top News Zatvorio je svoj restoran kako bi nahranio migrante

Bosnić nosi dugu bradu i tradicionalno pokrivalo za glavu. Na Twitteru je pratio radikalne selefije, recimo Abu Muthanna koji regrutira borce za ISIL, ali i Frontu Al-Nusra čiji se pripadnici bore u Siriji. 

U selu se povremeno vijore ISIL-ove zastave. Policija je ovdje više puta obavila raciju. Jedan stanovnik sela je prije nekoliko godina izvršio napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu. Uslijedila su uhićenja. I Bosnić je kraće vrijeme bio u zatvoru.

"Mi ne priznajemo zakone, ne poštujemo ih", ispričao je Bosnić. "U srcu pogotovo." "Zašto?" "Zato jer nije bilo pravedno staviti nas u zatvor."

Iz Bosne i Hercegovine je u rat u Siriji i Iraku otišlo više od 200 osoba. I iz Gornje Maoče. 

Tragovi iz ovog brdskog sela vode i do selefijske scene u Beču, recimo do radikalnog propovjednika Ebua Tejme, protiv kojeg se u Grazu vodio sudski postupak. Mijo Krešić, tadašnji zamjenik ministra sigurnosti BiH, priznao je: 

"Očito nekim stvarima nismo poklonili dovoljnu pozornost. Jer u međuvremenu se multiplicirao broj onih koji su protivnici Ustava. Koji umjesto demokracije žele život isključivo u skladu sa šerijatskim pravom."

Panonsko jezero u Tuzli Grad soli Life Pokradeni grad: Od raspada Juge dobili su samo plažu

Selefije iz Njemačke hvale pobožnost stanovnika Gornje Maoče i pozivaju na prikupljanje dobrovoljnih priloga za to selo. Edis Bosnić je oduševljen time što BiH želi podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. On već sanja o islamskoj misiji bez granica: 

"Ako BiH jednoga dana uđe u EU, to će nam otvoriti mnoga vrata. Tada možemo biti aktivni i drugdje. To bi bilo puno lakše s otvorenim granicama. Tada bismo naš prekrasni islam mogli dati i Nijemcima."

I u drugim dijelovima BiH je vidljiva polagana islamizacija, pa i u Sarajevu. To omogućuju dolari Saudijske Arabije. Novcem iz te države nije sagrađena samo najveća džamija, nego i dva ogromna trgovačka centra. 

U njima postoji i prostor za molitvu - što nije uobičajeno za Bosnu i Hercegovinu. A u supermarketima u tim centrima zabranjena je prodaja alkohola.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.