Top News
4416 prikaza

Bero kontra Zokija: Naslijeđeni dugovi, rasulo u stranci...

Davor Bernardić i Ranko Ostojić
Jurica Galoic (PIXSELL)
Šef najveće oporbene stranke dosta kritično govori o neuspjesima prijašnjeg vrha stranke

Zajedno možemo mijenjati Hrvatsku naslov je pisma kojim se Davor Bernardić obratio članstvu Socijaldemokratske partije Hrvatske. Pismo je poslao uoči lokalnih izbora na kojima se stranci i ne piše dobro. Barem po anketama.  

Pismo počinje kritikama prethodnih vlada HDZ-a i Mosta gdje ih naziva neuspjelim eksperimentom, ali već nakon nekoliko redova počinje se s dosta oštrim kritikama na računa bivšeg šefa Zorana Milanovića. Istini za volju,bivšeg premijera i šefa SDP-a ne spominje se imenom i prezimenom, ali Bernardićeva kritika je više nego očita. Kao da je Milanović šef HDZ-a. 

Zoran Milanović | Author: Ivica Galović (PIXSELL) Ivica Galović (PIXSELL)
"Iako su iza nas u SDP-u dva uzastopna poraza na izborima, pred nama je izazovno vrijeme i imamo razloga za optimizam. Proteklih 5 mjeseci intenzivno smo radili na ujedinjenju naše stranke", stoji u pismu dostavljenom Expressu.

Ovo spominjanje dva uzastopna poraza malo je čudo jer je sam Bernardić, notorna je činjenica, rezultat Milanovićeva sraza s Karamarkom nije definirao kao poraz SDP-a. Konsolidacija stranke možda je malo prejaka riječ jer ankete pokazuju da je SDP u jako lošoj situaciji kod birača. Ni rejting šefa stranke nije bolji: njegov izbor za predsjednika prošao je sasvim nezapaženo kod lijevih birača. Ništa nije kapitalizirao.  

Spominju se i naslijeđeni dugovi te proces financijske konsolidacije. Popularni Bero, recimo i to, nije članstvu objasnio financijsku situaciju u gradskoj organizaciji koju je vdio godinama. Spominje se i reorganizacija tajništva stranke, spominje se obnova Savjeta SDP-a "kako bi sve članice i članovi kreirali javne politike za bolji život svih ljudi". 

Time se praktički sva problematika rada stranke prebacuje na prethodnu vladajuću garnituru, ali bez izravnog spominjanja imena. Istovremeno, Bernardić sipa pohvale na račun sadašnjih šefova. "Inicirali smo suradnju sa sindikatima u Hrvatskoj radi uspostave budućeg povjerenja te povratka dijaloga. Potpisali smo deklaraciju o dobrom društvu i krenuli raditi na takvom društvu u Hrvatskoj", piše Bernardić. Nije propustio spomenuti i da je osnovana politička akademija nazvana po Ivici Račanu. "Osnovali smo Političku akademiju koja će uključiti sve naše članice i članove te kojoj je Glavni odbor SDP-a dao ime po našem prvom predsjedniku Ivici Račanu u čast 10. godišnjice njegove smrti"

Pismo završava pozivom na još veći angažman svih članova: "Zajedno možemo mijenjati Hrvatsku i osigurati joj budućnost, a ne prošlost".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.