Top News
2138 prikaza

Bero ili Zoki: Usporedili smo tko je bolje vodio SDP

Zoran Milanović i Davor Bernardić
Davor Puklavec/PIXSELL
Brojke su jednostavne, neumoljive i, što je najvažnije, izravno usporedive

Socijaldemokratska partija Hrvatske pod vodstvom Davora Bernardića proživljava najteže dane od prijelaza tisućljeća. Posljednje istraživanje Crodemoskop pokazuje da trenutačno ta stranka može računati na potporu samo 14,6 posto birača i to je drugi najlošiji rezultat SDP-a otkad se sustavno provode ovakva istraživanja, odnosno od 2000. godine. Lošiji su bili samo u siječnju 2004. godine, kada su uživali potporu od 13 posto. No, u rastu je zato Živi zid. Malo po malo dosegnuli su SDP s trenutačnom potporom od 13,5 posto.

Mihael Zmajlović, istaknuti SDP-ovac i bivši ministar, komentirao je preko svog Facebooka nove, još gore brojke. "14,6%...Je li sada jasnije što smo odavno trebali učiniti? Ili idemo dalje - ravno do dna!", napisao je Zmajlović. 

Politički analitičar Žarko Puhovski kazao je u razgovoru za Express da se trend ponavlja: "SDP pada i HDZ raste što god da se dogodilo na tzv. gro-planu, a Živi zid je dosegnuo svoj plafon, može rasti za 1-2 postotka i jedino je pitanje do kuda može SDP padati, a oni zdušno rade na tome da padaju sve dublje i dublje, no oni imaju jednu otpornu biračku jezgru koja je fanatično uz tu stranku što god da se dogodilo. Slično kao što je HDZ imao svoju biračku jezgru kad je bio kao stranka suđen zbog ekonomskog kriminaliteta."

Vatreno u Saboru Potresi Top News Besmrtni Bero: Nikako ga ne mogu maknuti

Ovih dana bit će točno dvije godine otkako je Bernardić izabran za novog šefa SDP-a. U te dvije godine SDP manje-više stalno pada u popularnosti, a Bero se povremeno počne opravdavati da rješava naslijeđeno stanje. "Zbog mojih navodno teških političkih grijeha sljedeći će biti zahtjev za izgonom iz Hrvatske. A kako i ne bi: umiješan sam u teške korupcijske afere, sudjelovao sam u privatizacijskoj pljački, u ratu sam činio zločine, izgubio sam kao predsjednik SDP-a pet izbora za redom, potpisao sam koaliciju sa HDZ-om, vrijeđao sam Srbe, ulagivao se šatorašima, bio sam neuspješan ministar u Vladi, …", opisao je Bernardić svoje grijehe u jednom razgovoru za Novi list.

Za neuspjeh SDP-a na prethodnim lokalnim izborima Bernardić još uvijek nije preuzeo odgovornost, za pad popularnosti također. Spomenimo ovdje samo da je Zoran Milanović, toliko prozivan kao neuspješan lider, Bernardiću "u amanet" ostavio rejting od 24,2% što se tada smatralo oporbenom katastrofom.

Vatreno u Saboru Put u anarhiju Top News HDZ-ovci mole za spas SDP-a, bez njega sve ide kvragu

Spomenimo i da je isti taj Milanović naslijedio SDP nakon smrti Ivice Račana, ali se u prve dvije godine njegovog upravljanja SDP redovito vrtio oko 30% popularnosti prema istraživanju Crodemoskop. Lipanj 2007. godine, kada je Milanović izabran za predsjednika SDP-a, donio je njegovoj stranci podršku okruglih 30% glasača. Dvije godine kasnije je SDP uživao popularnost 28% hrvatskih birača. Uskoro će Ivo Sanader počiniti političko samoubojstvo odlaskom s premijerske pozicije, pa pokušajem puča i to će odvesti vodu na mlin Zoranu Milanoviću koji će ušetati u Banske dvore s nevjerojatnom većinom u Saboru i neviđenom podrškom glasača.

Što je on s tim mandatom uradio, ipak je tema za neki drugi tekst.

Milanoviću se redovito predbacivalo da je neuspješan šef, ali brojke su neumoljive. Ni u najgorim danima pod Milanovićem SDP nije bio ovako nepopularan kao pod Bernardićem. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.