Top News
60998 prikaza

Bernardica: Živjela na visokoj nozi, ali s čijim novcem

Bernardica Juretić
Marko Prpić (PIXSELL)
Odradila je kratki i neslavni mandat na čelu ministarstva u vladi Tihomira Oreškovića, a od odlaska iz te Vlade o njoj se nije puno čulo

"Ne pada mi na pamet razmišljati o tome što ću raditi. Treba mi par dana vremena da dođem sebi od stresa. Nije mi palo na pamet da iz Ministarstva odmah odem na drugo radno mjesto", tako je Bernardica Juretić, bivša ministrica socijale objasnila zašto je zatražila da joj se još godinu dana isplaćuje ministarska plaća.

Bilo je to prije nekih dvije godine, a ovih dana se bivša ministrica pojavila u medijima jer si je pokušala naći posao. Kako piše Novi list, Primorsko-goranska županija raspisala je i poništila natječaj za novog upravitelja doma za starije na Krku, a jedna od kandidatkinja bila je upravo bivša ministrica.

"Radi se o natječaju koji se željelo politički namjestiti za kandidata PGS-a, a kad su vidjeli da se javila Bernardica, koja zadovoljava apsolutno sve kriterije da vodi jednu takvu ustanovu, onda je župan Zlatko Komadina odlučio poništiti natječaj, samo kako ona ne bi bila izabrana. Čekamo njegove odgovore na ovo", izjavio je Novom listu HDZ-ov vijećnik u Županijskoj skupštini Dinko Beaković.

Bernardica Juretić Sukob interesa? Top News Bernardica prije izbora dodijelila 4.500 kn po ovisniku

"Kad sam vidjela o kakvoj je respektabilnoj ustanovi riječ, sa 160 korisnika i 60 zaposlenih, javila sam se na natječaj, spremna da se i preselim na Krk, jer promjene su dobre. Baš me zanimalo mogu li se javiti na natječaj na području gdje možda nisam politički »podobna«, kako će to proći, i evo iako drugi kandidat nije zapravo zadovoljavao uvjete, jer nema iskustva u struci, natječaj je ipak poništen. Ne vidim druge razloge osim političkih u tome što nisam izabrana, mada mi je nejasno zašto, jer nikad nisam bila ni u kojoj stranci, pa ni u HDZ-u kad sam bila ministrica, a podsjećam i da me Račanova vlada bila izabrala za čelno mjesto ureda za drogu, tada. Očito, onom SDP-u sam bila podobna, ovom SDP-u nisam", rekla je Bernardica Juretić.

Pa možda je baš ovo pravi trenutak da vdimo što je sve Bernardica radila, osim što je bila ministrica u najgoroj vladi koju je Hrvatska ikad imala i koju će po lošem radu biti jako teško nadmašiti.

Privatni život pomno čuva od objektiva i kamera. Ponešto je bila prisiljena otkriti preko svoje imovinske kartice koja je pokazala da je itekako spremna na materijalni rizik. 

Nakon samo letimičnog pogleda na tu karticu, koju je kao državna dužnosnica morala objaviti, postavlja se neizbježno pitanje: “Kako uspijeva preživjeti s golemim kreditima?”.  

Na takva pitanja iz Ministarstva socijalne skrbi u njenom mandatu su rekli da se radi o privatnoj stvari i da zbog ministrice ne žele na njih odgovarati. A na pitanja vezana za tvrtku kažu da spadaju u domenu poslovne tajne.

Bernardica Juretić | Author: Ivica Galović (PIXSELL) Ivica Galović (PIXSELL)
 Međutim, to je samo djelomično istina. Ako ministrici netko pomaže, ako ima dodatni izvor prihoda koji nije prijavila, onda bi se mogla naći u nezgodnoj situaciji i sukobu interesa. Bernardica Juretić je imala plaću nešto višu od 15.000 kuna, a rate kredita su joj bile oko 13.000 kuna.  Ona se inače zadužila za 185.000 eura za kupnju stana od tek 64 četvorna metra u četvrti koja se ne odlikuje luksuznim stanovima. Zatim je podigla još 30.000 eura kredita. 

Novac je uložila i u uređenje stana na kojem je u to vrijeme bila prijavljena. Stan je kompletno uređen, a to se vidjelo i na fotografijama koje je objavila, ali iznos dva kredita i dalje je bio puno veći od njegove vrijednosti.  

To znači da je Juretić morala založiti još nešto što nije prijavila u imovinskoj kartici ili imati tajnog jamca. No o svim tim pitanjima se ni ona nije htjela izjasniti. Juretić se nikako nije mogla naviknuti da je javna osoba na političkoj funkciji i da nesrazmjer njezinih prihoda, imovine i troškova više nije bila samo njezina privatna stvar. 

Njezini suradnici iz života prije politke o Juretić nemaju loših riječi, ali to se ne može reći i za njezine poslovne podvige. "Uvijek se upuštala u nekakve biznise koji bi joj uglavnom propadali. Nije joj išlo ni s ovim zadnjim savjetovalištem. Znam da je sama dala oglas u kojem se predstavlja kao psiholog koji se bavi seksualnim temama jer je vjerovala da bi joj to poboljšalo posao. No nije pomoglo", govori nam sugovornik koji je nekoć bio blizak s njome. 

Ujedno se osvrnuo i na njezine “slabe točke”. 

"Voli život na visokoj nozi, no nejasno je kako to uspijeva s obzirom na to da joj posao baš i nije cvjetao." 

Juretić nije htjela odgovarati na novinarska pitanja o svojim ranijim poslovnim pothvatima. Većina joj se suradnika i dalje obraćala s “časna Bernardica” iako je prošlo puno vremena otkako je napustila samostan. Juretić je bila pastirica, sanjala je da će postati krojačica, no postala je medicinska i časna sestra. Od Crkve je dogurala do Vlade, no dosad je uspjela privatan život držati u podalje od javnosti. 

Prosvjedi protiv uništavanja Ine tajni noćni prijevoz Top News MOL na kraju gasi i riječku rafineriju

Nekad je imala “izlete” gdje bi govorila o ljubavi, pa je tako jednom za Gloriju ispričala kako joj u životu “nije baš išlo s muškarcima”. Javno je jednom objavila da je u vezi s 47-godišnjem ekonomistom koji živi u inozemstvu, razveden je, a iz prvog braka ima dvoje djece, 12-godišnju kćer i tri godine mlađeg sina. 

"Otkad sam izišla iz samostana, bila sam samo u jednoj kraćoj vezi koja je propala. Shvatila sam da to nije ono što sam tražila i prekinula sam jer mi je bolje biti sama nego nesretna.  I dalje vjerujem u ljubav, ali nisam zaljubljive prirode. Nisam opterećena time da mi se mora dogod iti ljubav, ali joj ni ne zatvaram vrata. Ono što se treba dogoditi, dogodit će se", pričala je Juretić. 

Prije nego što se “zavjetovala na šutnju”, osvrnula se na svoje prihode i rashode

"I ja, kao i većina Hrvata, živim na kredit, a plaće su sve manje te se mora raditi nekoliko poslova kako bi se moglo pokriti troškove i živjeti. Kako je zakon dopustio osnivanje tvrtke za deset kuna, odlučila sam iskoristiti tu priliku, kapitalizirati svoja znanja te, osim aktivnosti u borbi protiv ovisnosti, raditi i u struci..." 

Nekoć časna sestra koja je simbolizirala milosrđe i borbu protiv ovisnosti, izašla je iz reda 2001. godine. Od 1992. godine sestra Bernardica je osnovala četiri komune za liječenje ovisnika i utemeljila Zajednicu Susret. U Sanaderovu mandatu bila je predstojnica Vladina Ureda za suzbijanje droga, a nakratko je radila i kod Jure Radića u IGH.  No kasniji izlet u privatan biznis nije joj uspio. Kad se zbroje poslovi koji joj - očito - nisu išli najbolje, postavlja se pitanje hoće li uspješnije voditi ministarstvo...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • angelgreen 07:23 15.Studeni 2018.

    Od onog debeleg narkomana koje te jebo..A koliko si ukrala, to je pravo pitanje..Sestra drkačica..Smrduljo trolična..!!!!!!!!..Koliko si obitelji prevarila..??!!..

  • centirion 17:38 14.Studeni 2018.

    Kome ona?

  • Karamudimir 17:27 14.Studeni 2018.

    Od opatice do štrace !