Top News
3489 prikaza

Berini gafovi odvest će SDP u propast

Davor Bernardić
Patrik Macek (PIXSELL)
Ukoliko nastavi ovako, Davor Bernardić neće ostati zapamćen kao sposoban lider, a usput nanosi stranci veliku štetu

Republika je, kažu Francuzi, bila lijepa pod Carstvom, no čim su je realno doživjeli, slika je postala manje idilična. Davor Bernardić je izgledao bolje dok je bio samo tiha opozicija Zoranu Milanoviću. Potreba svakodnevnog očitovanja o političkim problemima, nužnost jasnih stavova i nuđenja rješenja pokazala je da je novi šef SDP-a nedorastao ulozi. I to nije neka mistična, nevidljiva mana, nego nedostatak koji uočava i cijela nacija. SDP svakog mjeseca tone u anketama popularnosti, iako je ta stranka puna kvalitetnih, obrazovanih i sposobnih ljudi.

Kad je Bernardić pošteno pobijedio na unutarstranačkim izborima osvojivši dvije trećine glasova, stranka se sigurno nadala da će šef najveće organizacije uspjeti povesti SDP u nove političke pobjede. Nakon katastrofalnog neuspjeha na dvama parlamentarnim izborima, SDP-u je trebalo novo lice nakon Milanovića.

Davor Bernardić i Ranko Ostojić | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

U pobjedničkom govoru, Bernadić je rekao: "Hvala svima od srca! Danas je pobijedio SDP. Hvala Zoranu Milanoviću na svemu dobrome što je napravio. SDP je pokazao da se može mijenjati. Od sutra krećemo graditi dobro društvo, društvo jednakih mogućnosti". Međutim, nedugo nakon toga počela se redati niska njegovih gafova. Od političkih igrica s HNS-om i koalicijom s Ankom Mrak Taritaš, pa do onog famoznog pisma Andreju Plenkoviću, pokazivalo se iz dana u dan da Bernadić nije ta politička snaga koja će dovesti SDP na pravi put.

Bernadić bi tako mogao neslavno ući u stranačku povijest kao šef koji je otjerao do tad najvjernijeg koalicijskog partnera. Nedavno je predstavljena lista za županijske izbore u Primorsko-goranskoj županiji, a tamo se nisu našla tri ključna slova, HNS. Zlatko Komadina je potvrdio da su očekivali službeni potpis na ranije dogovorenu suradnju, ali do toga nikad nije došlo. Čak i savršeno očita suradnja s Mrak Taritaš otezala se do krajnjih granica, a trebala je biti dogovorena od samog početka kampanje. Trebala je biti dogovorena odmah nakon izbora u SDP-u.

Početkom ove godine, Express je došao u posjed cjelovitog dokumenta koji je  predsjednik SDP-a, uputio Plenkoviću uoči božićnih i novogodišnjih blagdana! U pismu Bernardić iznosi deset glavnih zatjeva ili, bolje reći, savjeta o potezima koje bi trebala vući Plenkovićeva vlada, ali ga i poziva da početkom ove godine pronađe termin za zajednički sastanak! Na tom sastanku, napisao je Bernardić Plenkoviću, dvojica lidera najvećih stranka razmijenili bi mišljenja o ključnim temama za Hrvatsku. Sam Bernardić je u pismu, vrlo jednostavnom i jasno artikuliranom, otvorio desetak tema o kojima, smatra on, treba konstruktivno razgovarati, te poručio da ne trebaju više biti samo “politički suparnici”.

Zagreb: Susret Andreja Plenkovića i Davora Bernardića na Mirogoju | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Predložio je u jednom trenutku i da predsjednica imenuje tri ministra u vladi. Kad su promatrači podigli svoje vilice s poda, uslijedila je prava nevjerica. Kako je to napisao kolega Boris Rašeta: "Dati Kolindi Grabar Kitarović ovlast da imenuje tri ministra bila bi havarija svemirskih razmjera. Predsjednica se u politici snalazi otprilike jednako toliko koliko i on. Nije ispunila ni jedno izborno obećanje, iz svake rutinske zgode u stanju je napraviti skandal, u dvije godine nije povukla ni jedan zapažen potez, postala je predestinirani glavni lik satiričkih portala - a Bernardić bi joj širio ovlasti?"

Kad je Plenković, tik pred lokalne izbore, donio politički volej oporbi u obliku Zdravka Marića i lex Agrokor, Bernardić doista nemušto se fotografirao s Kraševim čokoladama. Da ste ikome prije dvije godine govorili da će HNS-ov Ivan Vrdoljak biti vođa opozicije, a Gordan Maras najagresivniji i jedan od najlucidnijih SDP-ovaca, spremno bi vam kupili kartu za Vrapče ili Popovaču.

Sada svjedočimo upravo tome.

Na Iblerovu trgu su u sve većoj mjeri svjesni da s Bernadićem nemaju svijetlu budućnost. Lokalni izbori jasno će pokazati da je SDP u gubitničkoj fazi - za što, iskreno govoreći, Bernadić nije ključni krivac, jer su pretpostavke rasula stvorene već prije. No u Zagrebu, gdje je mogao rano dogovoriti koaliciju velike sinergijske snage, s Ankom Mrak Taritaš, posve je zakazao. Možda ga ta pogreška košta karijere.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ferrarif355 08:52 08.Svibanj 2017.

    SVI KOJI TRAZE POSAO U INOZEMSTVU nazovite na broj 0923651854 g. Ivana Mlakara iz agencije za zaposlavanje ili pisite na e mail adresu od agencije za zaposlavanje ; info@employmentabroadltd.co.uk , www.employmentabroadltd.co.uk