Top News
2117 prikaza

Berina klopka Zokiju: Dođi na predizbore SDP-a

Davor Bernardić
Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Želi li biti kandidat SDP-a, Zoran Milanović će morati na opasne kvalifikacije u SDP, pa on za konačnu odluku čeka ankete u Istri

Davor Bernardić je smislio paklenu zamku za Zorana Milanovića. Bivšeg šefa poziva, kako doznajemo, da bude kandidat SDP-a na predsjedničkim izborima, što na prvi pogled zvuči atraktivno - Milanović stranci nosi svoj politički kapital, a ona njemu daje infrastrukturu - dakle teren, podružnice, volontere, motivatore, ljude koji će lijepiti plakate, pozivati na izbore itd. No da bi Milanović postao kandidat SDP-a, najprije mora proći predizbore u stranci. A tamo bi moglo biti gusto i bit će otpora.

U SDP-u se pomalja više potencijalnih predsjedničkih kandidata i ta bi utrka mogla biti neizvjesna. Na Iblerovu trgu dugo nisu imali nikoga, a sad SDP ima cijelu vojsku "kandidata za kandidate".

Sanja i Zoran Milanović Trenutak odluke Top News Sva nemoć Bere i SDP-a u samo jednoj izjavi

Uz povratnika Josipovića i briselskog Piculu, tu je odnedavno i Zlatko Komadina. O tome da bi i Komadina htio na Pantovčak, Novi list je zaključio iz činjenice da je Davor Bernardić ovih dana bio u posjetu domu Zlatka Komadine, pa je potom na Instagramu objavio fotografiju s Komadininim psom Biggyjem.

"Zlatkov Biggy uvijek me razveseli", napisao je Bernardić, sklon aforističnim mrežnim dosjetkama.

Ova je ravna onoj o tome kako je "Zagreb lijep po kiši", tvitnutoj u trenucima dok je Plenković donosio "lex Agrokor". Takve je izjave u filmu "Dobro došli Mr. Chance" davao priprosti vrtlar Peter Sellers. Svi su ga zbog njih proglašavali genijem pa je dospio sve do Washingtona. Može li se iz te Bernardićeve euforije nad Biggyjem izvesti zaključak o kandidaturi?

Iz Komadininih izjava, naime, želja za preseljenjem na Pantovčak nije uočljiva, i jedino o čemu je govorio tako da ne treba tumača ili prevoditelja jest to da na Pantovčaku, kao predstavnika SDP-a, ni u ludilu ne vidi Zorana Milanovića. U prosincu prošle godine Tonino Picula također je očijukao s kandidaturom.

"Ne bježim od mogućnosti, ako stranka tako odluči, da se kandidiram za neke druge funkcije koje proizlaze iz moje pozicije kao člana SDP-a", rekao je krajem prošle godine Picula.

Sanja i Zoran Milanović | Author: Marko Prpic/Pixsell Marko Prpic/Pixsell

Milanović iza sebe ima tešku seriju poraza, Komadina je "zbog zdravstvenih razloga" odstupio s ministarske pozicije pa nije jasno što bi tražio na Pantovčaku, no čini se da povratak u Ured predsjednika nije skroz otpisao ni povratnik u SDP Ivo Josipović.

S nekima od njih, ili svima, Milanović bi se dakle trebao natjecati za kandidaturu. Postoji i opcija da on bude jedini kandidat, dakle da se predizbori prekriže, ali to nije osobito vjerojatna mogućnost. Važni SDP-ovi doajeni na to ne bi pristali. Komadina i Rajko Ostojić - dva stupa klimavog trijumvirata na kojemu počiva SDP - ga ne podnose. Treći dio, Bernardić, prema Milanoviću ima ambivalentan odnos.

Dugo ga je tretirao u rukavicama, da bi nedavno Milanovića optužio za nasljeđe koje je stvorilo današnji kaos u stranci, a sad ga vidi kao kandidata za predsjednika. No Bernardić nema snažno pamćenje - on je bio i za umirovljenje sa 67, ali sad sa sindikatima iskazuje gromoglasno protivljenje toj ideji. Tu se, zapravo, vidi koliko je SDP devastirana stranka. Kissinger je, ako nas pamćenje ne vara, svojedobno pitao koji broj telefona treba nazvati da razgovara s Europom.

Kad bi htio Rusiju, nazvao bi Brežnjeva, kad je htio Kinu, zvao je Denga, ali Europa ima Berlin, Pariz, London, Bruxelles... Nema jedinstvenog broja ni jednog centra moći. Tako je i sa SDP-om - čiji broj trebaju okrenuti predstavnici npr. Amsterdamske koalicije da se dogovore s Iblerovim trgom?

SDP potpisuje peticiju protiv rada do 67. godine života Mislim, ne mislim Top News SDP je kao pjetlić na vjetru - sad su protiv svog zakona

Dogovore li nešto s Bernardićem, moguća je Komadinina opstrukcija, pozovu li Piculu, bojkotirat će Bernardić, i tako u krug, poput poslovičnih rogova u vreći. Bernardića, zapravo, nitko ne sluša, iako prilično jako galami. Konzekvenca ove "pomutnje jezika" jest posvemašnji gubitak kredibiliteta ove nekoć moćne stranke.

Zoran Milanović zasad šuti. Nije ni s čim obavezan ni na što - ako do jeseni odluči ne sudjelovati u utrci za Pantovčak, nitko mu to neće moći zamjeriti, jer nije ni rekao da će ići. Prema našim informacijama, on čeka rezultate istraživanja u Istri, čije će mu biračko tijelo poslati signal - tako barem on vjeruje - ima li ili nema šansi na predsjedničkim izborima.

Budu li te informacije potvrdne, morat će riješiti još jednu dilemu. Ići s SDP-om ili kao neovisni kandidat, a ako bude išao s SDP-om, morat će savladati ne tako male prepreke da bi bio kandidiran bez predizbora ili da u tim predizborima pobijedi...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:15 15.Svibanj 2019.

    brnardić mora bit socijalista