Top News
833 prikaza

Bannonov rat: Čak i Talijani mu okreću leđa

Prosvjedi protiv Stevea Bannona
James Glossop/News Syndication/PIXSELL
Bannon će 800 godina star samostan u Italiji pretvoriti u akademiju za novu generaciju populističkih političara

Nakon što je svojim strategijskim mogućnostima pomogao velikom uspjehu Donalda Trumpa, Steve Bannon pronašao je novi izazov u desničarskim pokretima u Europi. Njegov trud i taj pristup želi spriječiti grupa aktivista u malom selu u blizini Rima. 200-ak prosvjednika marširalo je ulicama Colleparda kako bi spriječili njegove Bannonove planove da izgradi školu za treniranje nacionalista u Trisulti, bivšem kartuzijanskom samostanu. 

Prošle godine Bannon je objavio svoj plan kako će ovaj 800 godina star samostan pretvoriti u akademiju za novu generaciju populističkih političara. 

"Zaustavite Bannona, oslobodite Europu", bilo su samo neki od transparenata koji su se mogli vidjeti na prosvjedu čiji je cilj upozoriti kako je riječ o samostanu osnovanom 1204. godine u kojem su ukorijenjene "ideje koje ne isključuju cijeli svijet". Nadaju se kako će temelje za pravnu bitku imati u koncesiji koja je temelj za najam samostana, s posebnim naglaskom kako ciljevi te akademije ne ispunjavaju svrhu same građevine, piše Politico.

Steve Bannon NISMO SAD Top News EU zaustavila Trumpovog križara - hoće li i Hrvatska?

Protivnici projekta kažu kako će on ovaj prostor namijenjen miru i spokoju transformirati u utvrdu međunarodnog populizma i anti europskog nacionalizma. 

"To će biti prava suprotnost ovom samostanu koji je godinama bio ruta mira hodočasnicima", rekla je 58-godišnja prosvjednica i odvjetnica Chiarina Ianni.

Samostan Trisulti u Italiji | Author: Wikipedia Wikipedia
Ona savjetuje mrežu lokalnih aktivista kako oduzeti koncesiju akademiji, što je potaknuo i političar Gianluca Vacca koji je pred parlamentom rekao kako akademija ne zadovoljava uvjete koncesije. No Bannonov bliski suradnik Benjamin Harnwell kaže kako ga prosvjedi uopće ne brinu. U jednom je intervju rekao kako mu je motiv za izgradnju akademije želja da se obrazuju "nove generacije nacionalista i populističkih vođa" što je i dio želje samog Bannona o stvaranju "škole gladijatora za kulturne ratnike".

Harnwell je voditelj katoličkog Dignitatis Humanae Institute (DHI), organizacije koja se smatra "kulturnom rukom" Bannonovog populističkog pokreta u Italiji i u Europi i organizacija koja je dobila najam te zgrade. I dok Bannon radi na otvaraju "ratnih soba" diljem kontinenta kako bi pomogao pokretu uoči europskih parlamentarnih izbora, Harnwell kaže kako rade "na različitim poljima istog bojišta". 

Steve Bannon i Marine Le Pen ALT-DESNA REVOLUCIJA Top News Bannon sve bliži hrvatskim desničarima i populistima

DHI, fondacija bliska konzervativnom američkom kardinalu Raymondu Leu Burkeu, kreirat će program kolegija u samostanu koji će transformirati "sveučilište znanja u laboratorij ideja", kako naglašava Harnwell. Dodaje kako su vođe tog prosvjeda protiv akademije ljevičarske talijanske stranke a sam naglašava kako ima "dobar odnos" sa lokalnom zajednicom. 

"Postoje lokalci koji podržavaju akademiju i to je ono što nazivamo tihom većinom", objašnjava. 

Ianni, kao i niz drugih prosvjednika, naglasila je kako Bannon i njegovi suradnici nemaju pravo "okupirati" Trisulti i dodaje kako je to "javno dobro i mora ostati tako". 

Samostan u šumi na planini slavan je po proizvodnji tradicionalnog likera kojeg su radili redovnici od dviju sorti sjemena anisa: zelenog i zvjezdastog anisa - Sambuca. Harnwell je trenutačno jedan od tri stanovnika ove građevine, a društvo mu pravi 83-godišnji redovnik i jedan dugogodišnji kuhar i vrtlar samostana. 

Kaže kako će se na toj lokaciji budući političar obrazovati na polju filozofije, teologije, ekonomije i povijesti "braneći i štiteći kršćanske temelje zapadne civilizacije, kroz osvješćivanje kako je čovjek napravljen na božju sliku i priliku". 

Trg maršala Tita NOVA KNJIGA Top News Desni populisti lakše šire svoje ideje od ljevice

Akademija Trisulti postat će glavna kulturna inicijativa povezana sa Bannonovom organizacijom The Movement (Pokret) kojoj je cilj podržavati stranke desnog krila diljem Europe, naglašava. Nicola Fratoianni, vođa lijeve Sinistra Italiana stranke, koji je sudjelovao u prosvjedu, smatra kako bi ustupanje ovog samostana Bannonu i suradnicima bila izdaja kulturnih i europskih korijena tog samostana. 

"Samostan je osnovan u Srednjem vijeku, no želimo da te srednjovjekovne ideje ostanu unutar njegovih zidina. Umjesto toga trebamo se boriti protiv ovog crnog vala ultra konzervativnih pokreta diljem Europe i pomoći podržavati europske vrijednosti", naglašava Fratoianni.

Ugovor je potpisan prije godine dana a od tada se u samostan može ući samo unutar organiziranih turističkih obilazaka. 

"To je još jedan razlog zbog kojeg je lokalno stanovništvo ogorčeno. Samostan je javno dobro i ne može biti simbol nikakvog konzervativnog zatvaranja", naglašava Daniela Bianchi iz Demokratske stranke. 

No Massimo Ruspandini, senator iz političke stranke Braća Italije, kaže kako nije zabrinut zbog mogućnosti da akademija prijeti lokalnoj tradiciji. 

"Ne vidim nikakvu kontradikciju između povijesti Trisultija i Bannonove inicijative. Trisulti je arhitrav kršćanstva i tradicije i nije u nikakvom kontrastu sa Bannonovim idejama o suverenitetu i nacionalizmu", poručuje Ruspandini.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:42 18.Ožujak 2019.

    tko je on