Top News
3836 prikaza

Bandićevo mito: Stanovima "kupuje" sportaše, udruge...

Milan Bandić
Goran Stanzl (PIXSELL)
Kvadrat stana u Gradu Zagrebu može vas jako malo koštati, ako ispunjavate prave uvjete

Prije četiri godine Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, kupio je u ime Grada Zagreba četvorosobni stan na Jarunu. Isti je potom iznajmljen atletičarki Sandri Perković za 1352 kune mjesečno, a sada se bivšoj Bandićevoj saborskoj i skupštinskoj zastupnici prodaje, piše tportal.

Bandićeva nekadašnja zamjenica u Saboru godinama je plaćala zaštićenu najamninu u iznosu od 1352 kune mjesečno za stan i to u ulici Borovci gdje se puno manji stanovi iznajmljuju za dvostruke veće iznose. Zašto je vrhunska sportašica dobila takvu povlasticu iako zarađuje stotine tisuća kuna od pobjeda na natjecanjima? Zašto je dobivala novčane nagrade od Grada Zagreba iako je imala povlašteni najam stana? Ovdje je potrebno napomenuti da Sandri Perković nitko ne spočitava uspjeh na sportskim borilištima jer ona je doista izvanserijska sportašica. Postavlja se pitanje njene bliskosti s gradskim institucijama, a posebno nakon što je dobila 50.000 kuna nagrade od Grada dok je obnašala dužnost saborske zastupnice.

Poplavljeni plato na Jarunu Prva kiša Top News Ulupano 5 milijuna kuna: Brodićem po Bandićevoj lokvi

Nije Sandra Perković jedina koja se dobro okoristila suradnjom s gradom. Spomenimo ovdje primjer nekad velikog košarkaškog kluba KK Zagreb iz Trnskog. Nekada je bilo potpuno uobičajeno da oni dio ugovora igračima isplaćuju u naturi, u vidu stana. Večernji list je u tiskanom izdanju iz kolovoza 2010. godine opisao kako je nekadašnji div iz Novog Zagreba dogovarao s igračima žele li stan ili novac, a sve uz odličnu vezu s Gradom Zagrebom.

"Stan žele većinom stariji igrači ili oni koji se žele skrasiti u Zagrebu. Tako je Prkačin rekao da mu ne treba novac, već stan. I Žorić je dobio stan. Suprotno onome što se govori i piše, Kasun ga nije dobio. S njim smo se dogovorili da će dobiti novac. Ako igrač traži stan, mi bolje prođemo jer ga nađemo tamo gdje su stanovi povoljniji", objasnio je tadašnji predsjednik kluba Davor Jelavić, inače gradski pročelnik za gradnju. "Pa to sigurno pomaže kada netko od igrača poželi krov nad glavom", pojasnio je Večernji list.

"Nekima je moja funkcija ideja za neku sumnju, no ja imam 43 godine staža, od proizvodnje do sedam godina pročelničkog staža, i logično je da u ova teška vremena oni koji su u prvim gospodarstvenim redovima lakše dođu do sponzora", kazao je Jelavić Večernjem listu. 

Mile Mrvalj Život na ulici Life Ispovijest ZG beskućnika: "Samo želim peć da se grijem"

Kasnije će se Jelavić naći u središtu brojnih graditeljskih afera u Zagrebu. Spomenimo samo gradnju "zlatnih wc-a" na okretištima tramvaja Dubrava i Dubec. Tvornici željezničkih vagona Gredelj Grad Zagreb platio je milijun i pol kuna gradnju wc-a veličine devet kvadratnih metara, a na čelu NO Gredelja sjedio je upravo Jelavić.

Nisu samo sportaši dobivali razne povlaštene stanove ili prostore. Spomenimo samo pisanje Jutarnjeg lista iz 2013. godine kada je otkriveno da je Hrvatska udruga mladih dobila prostor od 180 kvadrata u ulici Frane Petrića 4, stotinjak metara od Trga bana Jelačića. Cijena najma? Isprva 1260 kuna, pa je kasnije porasla na 3600 kuna mjesečno. Iza udruge je tada stajao Tomislav Madžar, aktualni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji je nedavno dospio u medije zato što je bio član upravnog vijeća Poliklinike Zagreb dok je istovremeno bio ravnatelj privatne ustanove Vaš pregled. 

"Kolegu Peteka osobno ne poznajem, no koliko sam vidio, napravio je veliku aferu oko odvoza smeća pa se ispostavilo da je krivo procijenio. Tako je bilo i u ovom mojem slučaju gdje me prozvao za sukob interesa. Dakle, nikakvog sukoba interesa nema niti ga je bilo i ne postoje nikakvi basnoslovni ugovori s Gradom koje je spominjao. Hrvatska ima praktični problem s pregledima sportaša. Samo u Zagrebu ih je oko 60.000. Oni dva puta godišnje moraju raditi zdravstvene preglede. Poliklinika Zagreb ih obavi oko 40.000 na godinu, a ostalo sportaši odlaze u druge klinike. S obzirom na to da ti pregledi koštaju između 100 i 200 kuna, klinika Vaš pregled im omogućuje da takav pregled obave za 32 kune plus PDV. Vidite da se nakon što sam mu odgovorio Petek više nije javljao jer je shvatio da je krivo procijenio", pojasnio je Madžar u kolovozu za Express. Dan nakon našeg razgovora Petek je na Facebooku objavio kako je Madžar smijenjen.

Milan Bandić i Milanka Opačić Prelazak Top News Zašto borac za prava žena ide najvećem ženomrscu?

Iako se može pričiniti da je ovo nešto novo, Grad Zagreb dugi niz godina daje stanove zaslužnim sportašima po povlaštenim cijenama, a isti ti sportaši su redovito uzvraćali političkom podrškom. Nekadašnja bacačica kladiva Ivana Brkljačić koristila je stan u Strojarskoj cesti, a ovih dana je ona zadužena za organizaciju Hanžekovićevog memorijala, uz veliku podršku Grada Zagreba. "Zahvaljujući Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću, Memorijal Borisa Hanžekovića je pozicioniran u samom vrhu liste svjetskih mitinga. Radujem se da je i na ovaj način miting dobio priznanje za svoju kvalitetu i nadam se da će Hanžekovićev memorijal i dalje rasti", rekla je ona nakon što je izabrana u izvršni odbor organizacije koja zastupa desetke atletskih natjecanja Euromeetings.

I dok vrhunska sportašica, saborska zastupnica i dobrostojeća građanka Zagreba Sandra Perković uživa u neopisivo niskoj najamnini luksuznog stana, spomenimo ovdje slučaj Ivane Štabi. Teško oboljela učenica i vrsna studentica dobila je 2013. godine na korištenje stan u Vojnovićevoj ulici. Devastirani stan u kojem je jedini namještaj bio spaljeni kauč, kako je to opisao Novi list.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:04 22.Studeni 2018.

    sve se može u rvackoj