Top News
3826 prikaza

Bandićeve skele: Drži ih dvije godine, ništa nije sanirano

Britanski trg
Twitter
Na zagrebačkom Britancu dvije su zgrade, obećano je, trebale zasjati u novom ruhu, a umjesto toga samo su stajale okovane skelama

Građani Zagreba, naročito oni koji žive na ili blizu Britanskog trga nemalo su se iznenadili kada su ovih dana vidjeli da se konačno, nakon dvije godine miču skele sa zgrade na Britancu na križanju s Nazorovom ulicom. Skele su naime preko noći postavljene prije dvije godine, uoči lokalnih izbora, što su mnogi protumačili kao pokušaj da gradonačelnik Milan Bandić pokaže da se tamo nešto ozbiljno radi.

Međutim, nakon što su skele 'pale' stanare je iznenadila još jedna stvar, a to je da fasada u ove dvije godine uopće nije obnovljena i izgleda kao da se na njoj ništa nije radilo. To je primijetio i zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak, koji je upravo zato i uputio vijećničko pitanje o fantomskim radovima na Britancu...

"Zapravo su mi dojavili građani, a ja sam odmah došao vidjeti o čemu je riječ. Kada je prije dvije godine otvarao jednu od svojih fontana, gradonačelnik Bandić rekao je kako će ove dvije fasade zasjati. Sada su skinute, a apsolutno ništa nije napravljeno", kaže Stojak koji je uredu gradonačelnika uputio pitanja o tome zašto je tome tako.

"Pitao sam zašto su stavljane, zašto ništa nije napravljeno, zašto su skinute i koliko je to sve koštalo. Po gradu se po fasadama nešto radi, ali to valjda građani plaćaju iz svojih pričuva, pitanje je koji su kriteriji za nešto ovako, ali ovo je pokazatelj kako nešto ne raditi", kaže zastupnik koji nije htio, kaže, prejudicirati o čemu je točno riječ.

A riječ je o dvije zgrade čije su fasade u sramotnom, dapače opasnom stanju. Komadi fasade i oluka otpadaju, zgrade se doslovno "rule". Nema niti "s" od sjaja kojeg je Bandić prije dvije godine obećavao.

No, s druge strane jasno je kao dan da je to još jedno prazno predizborno obećanje na kojem se, uzgred rečeno, može jako dobro zaraditi. Najlakše je, naime, ovakvo Potemkinovo selo prodati kao oglasni prostor za reklame, ovisno o ugovoru onda mogu zaraditi i grad, i izvođač radova (neki kum možda) i sami građani.

To je još jedno dobro objašnjenje kako se i kome isplati dvije godine držati skele na zgradi, a da se ne pomakne niti prstom te ih onda, odjedanput, skinuti. 

Stojak kaže da ne zna za još ovakvih slučajeva, kao i da apsolutno očekuje cjelovit odgovor iz gradonačelnikovog ureda.

Fasade su, u gradu koji pokušava postati turistička meka, u očajnom stanju. Neki turisti čak misle kako je Zagreb žestoko raketiran tijekom rata pa su zato fasade tako nevjerojatno derutne. Koliko smisla ima graditi fontane dok se centar doslovno i metaforički raspada, pitanje je, a ako tome nadodamo scenografiju skela i fantomske poslove obnove pročelja, misterij je još i veći.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.