Top News
528 prikaza

Spektar Bandićevih prijatelja, od Hase do Arkanovog Palme

Pregled tjedna
express
Premijer je "objasnio" srodnost političkih stilova Brune Esih i Josepha Goebbelsa

I Pupovac u Vukovaru

Najavu njegovog ovogodišnjeg dolaska u Vukovar i odavanje počasti žrtvama ratnih zločina i napada JNA i paravojnih hordi na taj grad pozdravio je premijer, pa i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„Naglašavam, svi oni koji osjećaju potrebu doći i pokloniti se žrtvi Vukovara“, rekao je, pa je tako i bilo.

Već dan uoči 27. obljetnice pada Vukovara Milorad Pupovac je na Memorijalnom groblju položio vijenac kod spomenika žrtvama, iako, dio okupljenih mu je pritom okrenuo leđa. Makar dio njih to možda i ne bi učinio je znao što će Pupovac izreći nakon izricanja želje da se nadiđu podjele, da komemoracije budu zajedničke, bez podjela, strahova, optužbi i nastavka mržnje.

„Govorim to kao predstavnik naroda koji je u 20. stoljeću iza sebe ostavio mnoge žrtve, govorim to kao predstavnik naroda koji nije bez osjećaja solidarnosti i suosjećanja sa stradanjem drugoga. Danas čujemo glasova koji taj prostor za približavanje žele suziti i žele da ga nema“, kazao je.

Bura se ispriječila između Kolinde i Škabrnje

Predsjednica je najavila da će obljetnicu dana u kojem je kulminirala tragedija Vukovara i Škabrnje, obilježiti u Škabrnji. Tako bi i bilo da nije bilo – bure, pa je dan poslije otišla u Lovas, još jedno mjesto brojnih zločina. Nije to što se predsjednica uplašila da bi joj bilo hladno, nego je naumila u Škabrnju letjeti helikopterom. Kako je puhala bura, helikopter nije mogao letjeti. O alternativnim načinima putovanja nije bilo spomena.

Glavaš je optuženi, a ne osuđeni za ratni zločin

Saborski zastupnik Branimir Glavaš sudski traži od od Davora Bernardića 150 i Branimira Bunjca 100 tisuća kuna odštete jer su ga javno nazivali ratnim zločincem. Ostalo je nejasno zašto od Bere traži 50 posto više novca ako Bunjcu predbacuje i to što je rekao da je Glavaš pokušao potkupiti suce Vrhovnog suda, za što Glavaš nije pravomoćno osuđen. Za ratni zločin Glavaš jest odslužio nekoliko godina zatvora, ali je presuda 2016. ukinuta na Vrhovnom sudu, tako da Glavaš otada više nije osuđeni ratni zločinac, nego optužen za ratni zločin.

Arkan prijatelj s Palmom, Palma s Bandićem, Bandić s Hasom...

Milan Bandić u Zagrebu živi opasno. U ponedjeljak njegovom BM 365 i HDZ-u nije uspjelo okupiti većinu za izglasavanje proračuna. To što je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) ustvrdio da opozicija nema dovoljno ruku za raspuštanje tog tijela, ne znači zapravo ništa. Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš objasnio je da je cilj srušiti proračun kako bi se morali održati novi izbori za skupštinu.

A kako Bandiću ne cvjetaju ruže s popularnosti i zbog suđenja i zbog afera i zbog ugošćavanja gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palme, u svoje vrijeme bliskog suradnika Željka Ražnatovića Arkana, sva je prilika da će nova skupština biti još gora po Bandića. Sljedeći korak bio bi opet srušiti proračun. Ako bi se i to dogodilo, Bandić bi morao na nove gradonačelničke izbore. I to bi u tom slučaju mogao biti njegov gradonačelnički kraj.

Zanimljivo je da je Zlatko Hasanbegović predložio da opoziciji pomogne da sruše skupštinu, kao, zbog Bandićevog prijateljstva s Arkanovim prijateljem. No, to bi zapravo bilo spasonosno po Bandića, prekinuo bi se niz poteza koji bi doveli do gradonačelnikovog opoziva. Ostaje pitanje, zašto Hasanbegović predlaže spasonosni prijedlog po čovjeka koji se najnovije druži s Arkanovim prijateljem?

Bježe od Bere HNS-u i vladajućoj većini

Nije što bi bila vijest da Bernardić još jednom saborskom zastupniku koji se spašavao bijegom iz njegovog SDP-a nabija na nos „glad za foteljom i osobnim interesom“. Mario Habek je iz SDP-a prešao u HNS-ov klub zastupnika, za što je HNS-ov predsjednik Ivan Vrdoljak bio pun hvale.

Čak mu je ponudio „logistiku u Ivancu“ da može nastaviti svoj rad. Kvaka je u tome da, što kroz HNS, što kroz Bandićev klub zastupnika u Saboru, na ovaj način još jedan SDP-ov bjegunac pred Bernardićevim stranačkim kaosom postaje dijelom vladajuće većine. Mnogi su se posljednjih dana i tjedana prepoznali u toj konstrukciji i pobunili zbog nje. Milanka Opačić je, primjerice, rekla da ona nije niti u opoziciji niti u vladajućoj većini. Sve je presjekla jedna izjava predsjednika kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića:

„Činjenica da se oporbeni zastupnici priključuju strankama koje čine vladajuću većinu govori da cijene ono što radi Vlada Andreja Plenkovića.“

Plenki optužio Esih za "Goebbelsov stil"

Marakeški sporazum kao isfabricirani skandal djelo je predsjednice, ali je idealan materijal da na tome pokuša politički profitirati desnica. I to, primjerice, Bruna Esih u srijedu u Saboru, kada je premijera teško napala zbog inače sasvim neobvezujućeg sporazuma o mjerama za postupanje s migracijama. Bila je baš žestoka, premijer joj je objašnjavao, nije išlo... Pred novinarima je premijer komentirao ovako:

„Nije me iznenadila. To je već stil te male strančice u kojoj bi se ona u nekim drugim vremenima i drugim zemljama mogla kandidirati za ministricu narodnog prosvjetiteljstva i propagande. Čita pitanje i reakciju na pitanje, što djeluje patetično, a sadržaj je bio neargumentiran.“

Jedino „ministarstvo narodnog prosvjetiteljstva i propagande“ postojalo je u doba Trećeg Reicha kada je ministar bio Joseph Goebbels.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.