Top News
15786 prikaza

Bandić sprema skuplju vodu, ali to nije sve...

Marin Tironi (PIXSELL)
Zagreb već ima pročistač otpadnih voda koji je uzrok što građani plaćaju kubik vode gotovo 16 kuna. Sad Grad ide na gradnju trećeg stupnja pročišćavanja, za što je potrebno 54 milijuna eura

Teško je vjerovati da bi se netko usudio ići u investciju tešku 54 milijuna eura, a da mu jedno od nadležnih državnih tijela kaže da će time kršiti zakon. Ali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je oduvijek bio specifičan. 

Zagreb već ima pročistač otpadnih voda koji je s ostalim nametima uzrok što građani plaćaju kubik vode gotovo 16 kuna. Sad Grad ide na gradnju trećeg stupnja pročišćavanja, onog biološkog, za što je potrebno 54 milijuna eura. 

Problem je što Zagreb planira tu investiciju prepustiti koncesionaru, Zagrebačkim otpadnim vodama (ZOV), a Vijeće za vodne usluge Republike Hrvatske je jasno poručilo da bi to bilo protuzakonito. 

Boris Malešević Spin doktor Top News Doveo je Zokija i Plenkija na vlast. Pitali smo ga je li mu žao

Na ovaj problem upozorio je Klub zastupnika SDP-a, na čiju incijativu je Vijeće i dalo mišljenje. Koncesionar ZOV je u vlasništvu dvije njemačke tvrtke i godišnje ostvari čistu dobit od 160 do 180 milijuna kuna. Hrvatski direktor ZOV-a pao je i u akciji Uskoka jer su tvrtke koje su dobivale poslove paralelno radile i na njegovim nekretninama. 

- Umjesto da smo projekt prijavili za EU fondove i iskoristili priliku sufinanciranja, Grad želi dati koncesionaru građenje iako zakon to zabranjuje. Tako ćemo imati i još skuplju uslugu, a Grad će plaćati i kazne za kršenje zakona, što će opet sve ići iz džepova građana - kaže čelnik kluba SDP-ovih zastupnika Zvane Brumnić i poziva da Zagreb odustane od takvog načina gradnje. 

Zakon inače propisuje i da koncesionar ne može u vodnim uslugama imati dobit veću od 15 posto, dok ZOV ostvaruje više od 40 posto.

- Ni to nije usklađeno. Uz sve što plaćamo na računima, Grad im još svake godine izdvaja od 200 do 250 milijuna kuna iz proračuna - kaže Brumnić. 

ZOV bi po novom spornom planu dignuo kredit za gradnju. Kako koncesija ističe 2028. godine, to bi mogao biti okidač da im se lukrativni posao s otpadnim vodama dodatno produlji. Službena verzija je da će Grad na sebe preuzeti otplatu kredita. Iako u Gradu smatraju da ne mogu za to povući novac iz EU, Brumnić ističe da je to još itekako moguće.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 15:56 08.Ožujak 2020.

    Helen, 29. bxes.xyz/d962097

  • 989783042d255fc3f7f65b6a836a3b838e00d442 17:52 07.Ožujak 2020.

    Роtpunо sаm gоlа. Želiš vidjеti fotоgrаfiju? ––– KISSIA.CLUB

  • Avatar maks20022
    maks20022 17:18 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site