Top News
1085 prikaza

Bandić slavi - Bero popustio i platit će dugove

Milan Bandić i Davor Bernardić
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Šef najveće oporbene stranke pristao je otplatiti potraživanja od SDP-a

U središnjici SDP-a na Iblerovom trgu od 14 sati traje sastanak povodom presude po kojoj bi SDP morao podmiriti troškove Televiziji Sljeme zbog predizborne kampanje Milana Bandića iz 2009. u iznosu od 4,3 milijuna kuna. Iznos se u međuvremenu s kamatama i sudskim troškovima udvostručio i popeo do otprilike 10 milijuna kuna.

I nakon doista maratonske sjednice na najvišim razinama stranke postignut je dogovor. Dugovanje će najveća oporbena stranka otplaćivati putem rata, a u zamjenu će Bandić odustati od jednog drugog sudskog procesa koji se također vodi protiv SDP-a.

Šef stranke Davor Bernardić nije htio otkriti detalje otplate, ali je rekao da će trajati čak šest godina.

Većina članova SDP-a pri dolasku na sastanak nije bila raspoložena za izjave. Ipak, Romana Jerković komentirala je kako je stranka preživjela i gore stvari pa će preživjeti i ovo.

- O rješenju će odlučiti Predsjedništvo - poručio je uoči sastanka Ivo Jelušić. Sličan komentar dali su i Boris Lalovac, Bojan Glavašević, Predrag Matić...

Vedran Babić je prilikom dolaska na Predsjedništvo na pitanje što očekuje dobacio - predstečajnu nagodbu!

Davor Bernardić Potopio se Top News Svi Berini PR-ovci: Nisu mu pomogli ni zeljem ni satirom

Podsjetimo, riječ je o originalnom iznosu od 4,3 milijuna kuna koje su, navodno, potrošene za predizbornu kampanju Milana Bandića 2009. godine dok je on još bio član SDP-a. Kampanju je osmislila tvrtka Designsystem koja je naručivanje spotova povjerila tvrtki Advans, a plaćanje je na kraju došlo Televiziji Sljeme koja traži povrat novca za sav zakupljeni medijski prostor. 

Ugovorom o cesiji prvo je dug od Advansa preuzeo Designsystem, a onda na kraju Televizija Sljeme, dok je trošak kampanje pripisan SDP-u Zagreb, dakle ne središnjici na Iblerovom trgu.

Posrednici se slažu da je bilo dobre volje prije početka suđenja 2012. godine dug bi se riješio, no SDP nije pokazao volju da plati usluge. Pitanje je jesu li cifre prenapuhane, no dokumentacija o svakoj potrošenoj kuni navodno postoji u SDP-u, kao i na sudu.

Oni pak imaju pravo na žalbu, a slučaj su pokušali srušiti tako što tvrde da je ugovore o cesiji potpisivala tadašnja SDP-ovka, a sada zaposlenica gradonačelnikovog ureda Jelena Pavičić Vukičević, za što, kažu SDP-ovci, nije imala ovlasti. To je središnje pitanje slučaja - kako je sud odjedanput važećim proglazio potpis osobe koja za to nije imala ovlasti, i koja je jasno rekla da iza naredbi stoji Milan Bandić.

Milan Bandić i Slobodan Ljubičić PREBACIVANJE LOPTICE Top News Bandić i Kikaš 'smjestili' Beri i SDP-u milijunski dug

Izvori bliski SDP-u kažu nam da je 'spominjanje Milanovića' samo ovdje da zamuti vodu, jer kako bi, kažu, inače bilo moguće da se SDP od početka odriče fakture ako je bila potrošena za Milanovića, tadašnjeg predsjednika stranke.

- SDP od početka negira trošak, a sve vam je jasno iz toga da je papire potpisala osoba koja nije smjela, i da je na sudu rekla kako je naredba došla od Milana Bandića. Čemu uopće ta količina gotovine, a osim toga Bandić je dvije godine još i skupljao novce za kampanju, pa nikome ništa. Nevjerojatno je također da je prvostupanjski dosuđeno upravo ovako, a onda se odjedanput sve okrenulo naglavačke - zašto i kako? I kako se tu uklapa Z1 televizija, pa nisu oni agencija, a ako je suditi po glasinama riječ je o Bandićevom mediju, još kad se vidi sprega Bandića, njegove zamjenice Pavičić Vukićević i Slobodana Ljubičića, mislim da je jasno po čemu je riječ - kaže izvor i napominje da SDP, ako žalba ne prođe, stranka može tužiti osobe za koje smatra da su napravile i potpisale trošak, te time napravile štetu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.