Top News
7423 prikaza

Bandić naredio: "Skinite mi Markićku s kur**!"

Milan Bandić i Željka Markić
PIXSELL
U tajnom snimljenom razgovoru gradonačelnik Milan Bandić dobrano je opleo po Željki Markić s kojom je na sudu zbog afere štandovi

Slušanjem tajno snimljenih razgovora Milana Bandića i Ivice Lovrića, čitanjem dokumentacije te svjedočenjem Željke Markić danas je, više od tri i pol godine nakon podizanja optužnice, započelo suđenje u predmetu Štandovi. 

Nešto prije 9 sati, svi optuženi stigli su na sud. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje i sport Grada Zagreba te šefica Tržnica Zdenka Palac optuženi su oštetili grad za 308.000 kuna jer su udruzi U ime obitelji koju vodi Željka Markić omogućili besplatno korištenje štandova za prikupljanje referendumskih potpisa.

- Istina je spora, ali dostižna. Strpljen, spašen - rekao je Bandić prilikom dolaska na sud.

Nakon što je, pak, započelo ročište, svo troje je kazalo da nisu krivi.

- U cijelosti poričem sve što mi se stavlja na teret - kazao je Bandić.

Za bolnicu u Blatu pjevala je i Lepa Brena Pokrali milijarde Life Ni Brenin 'Mile voli disko' nije pomogao bolnici u Blatu

No, Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a kazao je u uvodnom govoru kako će dokazati da su okrivljenici iskoristili svoj položaj i ovlasti i osigurali drugom imovinsku korist.

- To ćemo dokazati preslušavanjem međusobnih razgovora okrivljenika i njihovim razgovorima s drugim ljudima, a iz njihovih razgovora nakon što je USKOK pokrenuo istragu vidljivo je da su poduzimali mjere i radnje kako bi to prikrili - kazao je.

Bandićeva odvjetnica Ksenija Vržina uvodnim riječima ustvrdila je da će dokazati kako je on postupao u skaldu sa svojim ovlastima i u javnom interesu.

- Konačno, navodni oštećenik nije postavio imovinsko pravni zahtjev - istaknula je Vržina. I ostali odvjetnici reklai su kako će dokazati da njihovi klijenti nisu krivi.

Okrivljenici će obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka.

Zatim su na red došli tajno snimljeni razgovori. Preslušavali su se razgovori lovrića sa Željkom Markić oko tiskanja plakata za referendum. Ona je bila nezadovoljna Bandićevim rješenjem izgled plakata i pokušala je doći do Bandića. 

Lovrića zovu razni ljudi i on se s njim dogovara oko plakata i postera. Jedan sugovornik mu kaže da mu može rješiti plakate B1 ali ne i B2. Lovrića zanima gdje će ići jumbo plakati te pita sugovornika: 'Vi možete samo ono pod tri od 700.000?'. Sugovornik mu odgovara potvrdno. Drugom sugovorniku kaže da na plakatima treba pisati Grad Zagreb te spominje da će to odnijeti gradonačelniku da pogleda. Lovrić zove nekoga te ga traži uslugu. Kaže da mu treba 70 plakata jer se uključuju u kampanju za bolji izborni sustav. Potom zove Željku Markić i kaže joj da će plakati biti tiskani do sutra na što ona kaže: 'Super' Lovrić zove i suradnicu te joj kaže da gradonačelnik hoće da na plakatima većim slovima bude istaknut Grad Zagreb.

Suradnica potom zove Lovrića i kaže da Markić histerizira jer su slova prevelika i ona ih ne želi.

- Ako hoće nešto mijenjati neka zove gradonačelnika jer mi nemamo ovlasti za to. Recite joj da se mi ne sramimo što stojimo iza toga. Što ćemo se skrivati ako stojimo - kaže Lovrić suradnici.

Markić potom zove Lovrića i kaže da su izmijenjeni plakati nakaradni. Žali mu se da izgleda da referendum organizira Grad Zagreb, a ne njezina udruga. Traži da dođe do Bandića, a Lovrić je savjetuje da zove njegovog vozača.  

- On bi htio da se vidi da smo zajedno - kaže joj Lovrić.  

- Ne da će se vidjeti već ćemo to objaviti na svojim stranicama a dati ćemo mu i zahvalnicu. Grad Zagreb nam je najviše pomogao a gradonačelnik nam je dao i novac za portal - kaže Markić. 

U sljedećim pozivima Markić se žali Lovriću da ne može dobiti Bandića a ne sviđaju joj se napravljeni plakati i želi ih mijenjati. U jednom trenutku dok ga zove u pozadini se čuje prisega jer je on na vojnom učilistu i kaže joj da ne može pričati. Lovrić zove Bandićevog vozača, preko kojeg inače ide sva komunikacija s Bandićem, i pita ga je li se Bandić čuo s njom. Ovaj odgovara da nije na što Lovrić kaže: 'Javit će joj se ako hoće, a valjda hoće'.

Lovrić je konačno dobio Bandića.

- Reci što ova sad komplicira. Nek radi sama i nek puši k... Jesam ti rekao kako to može ići? Skini mi je s k.... - poručio je Bandić Lovriću kad mu je prenio zahtjeve Markić oko natpisa na plakatima.

Markićka je prvo pristala na Bandićevo grafičko rješenje, ali je onda opet imala neke zamjerke. 

Lovrić potom zove Markić i kaže joj da Bandić ne odustaje od izgleda plakata a ona sada nema primjedbi i pristaje na sve. Lovrić opet zove Bandića i sve mu to kaže, a on opet ne baš pristojno kaže da Lovrića imaš za to kada nekome treba j.... majku.

- Ona bi preko mojih leđa kokošarila a ja sam ono što ona zna o politici odavno zaboravio. Dobit će k...... Boljeg partnera od Bandića neće imati - kaže Bandić.

Plakati s logom grada Zagreba trebali bi ići po cijeloj Hrvatskoj a to se Markić baš ne sviđa. Kaže Lovriću da se plakati mogu tiskati kada njihov pravnik provjeri je li to 'ok'.

Tijekom suđenja planira se ispitati 40-ak svjedoka pa bi do nepravomoćne presude, ako ne bude iznenadnih neplaniranih događaja i okolnosti kao što je bilo dok se optužnica nije potvrdila, a potom i tijekom optužnih vijeća, moglo doći već u proljeće sljedeće godine. 

Bandićeva komunikacija s Ivicom Lovrićem vezane uz štandove, koju su objavili mediji, uobičajeno je pitoreskna.

'Ona bi politiku provodila preko njihovih leđa i dobit će karu'

“To što ona (Željka Markić) zna o politici, ja sam zaboravio. Ona bi kokošarila, a sa mnom nema kokošarenja, hoće li biti partner ili neće biti partner. Ona bi politiku provodila preko njihovih leđa i dobit će karu”, pisao je Bandić SMS-om Lovriću. “Ona nikad nije imala partnera kao Bandića niti će imati takvog partnera, te joj poruči da Bandić želi biti  gradonačelnik Hrvatske, ne miš. Ništa Bandiću ne treba, ona mene treba, ako hoće da budemo partneri i neka je pozdravi”, pisao je čovjek dijamantne volje, dajući usput i naputke kako da se financijsko pokroviteljstvo prikrije.

“Dobro, neka to bude, ako bude priče, onda je to sponzorstvo, tiskara, inače ne, onda smo mi iza toga”, napisao je Bandić opet u rujnu 2014. godine Lovriću. Mjesec dana kasnije Bandić je bio uhićen, a u veljači sljedeće godine Uskok je podigao optužnicu u ovom predmetu. Optužno je vijeće u srpnju 2015. godine odbacilo zaključivši da u postupanju zagrebačkoga gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No Vrhovni sud je u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju” te je vratio optužnicu na ponovno odlučivanje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.