Top News
2958 prikaza

"Bandić nam prijeti ovrhom, a vodimo postupke protiv njega"

Nataša Novaković
Marko Lukunić/PIXSELL
Predsjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa neće pristati da ju se svede na puku provjeru imovinskih kartica

O ovrsi koja prijeti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, novom zakonu koji priprema Ministarstvo uprave, ali i svojoj budućnosti na čelu tog tijela, ako će se ići na smanjivanje prava povjerenstva, govori njegova predsjednica Nataša Novaković.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića vodi dva postupka, a istodobno Grad Zagreb, koji predstavlja Bandić, Povjerenstvu prijeti ovrhom i tuži ih jer Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu duguje 386.061,73 kune. Je li ovo vid pritiska od strane zagrebačkoga gradonačelnika?

Povjerenstvo protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića vodi četiri postupka temeljem četiri različite prijave. Spor oko prostora u kojem se nalaze uredi Povjerenstva zapravo je posljedica neriješenih imovinsko-pravnih odnosa (spor) između Republike Hrvatske i Grada Zagreba, koji već četiri godine nije donio rješenje kojim bi se riješila situacija u kojoj se, stjecajem okolnosti, našlo Povjerenstvo. Problematika vezana za poslovni prostor Povjerenstva ni na koji način nije povezana s predmetima koje Povjerenstvo vodi u odnosu na Milana Bandića niti će utjecati na njihovo rješavanje. A što se tiče pritisaka, koje su namjere gradonačelnika, morat ćete pitati njega.

Možete li Povjerenstvo platiti dug za koji vas tereti Grad Zagreb, jer on iznosi oko 10 posto vašeg proračuna? Kako planirate riješiti problem?

Nataša Novaković | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Proračunom Povjerenstva nisu predviđena sredstva za plaćanje zakupnine Gradu Zagrebu. Međutim, Povjerenstvo je državno tijelo i država nam je dužna osigurati uvjet za rad, bilo kroz povećanje proračuna u iznosu godišnje zakupnine, bilo pronalaženjem drugog odgovarajućeg prostora u vlasništvu države. Mi smo sve relevantne institucije obavijestili o ovom problemu, a zaprimljenu opomenu pred ovrhu, kao i sve račune ispostavljene od Grada Zagreba, Povjerenstvo je osporilo raspoloživim pravnim sredstvima. Naime, Povjerenstvo je ovaj prostor dobilo na korištenje kao prostor u državnom vlasništvu od tadašnje Agencije za upravljanje državnom imovinom, i to bez naknade. Povjerenstvo je s Agencijom sklopilo Ugovor o korištenju prostora još 2012. Navedeni ugovor nikad nije raskinut i predstavlja pravnu osnovu na temelju koje Povjerenstvo koristi predmetni prostor. Međutim, zbog netočno utvrđene površine podrumskih i prizemnih prostora koje Povjerenstvo uopće ne koristi, poništeno je rješenje Grada Zagreba kojim je bilo utvrđeno da je navedeni prostor u vlasništvu Republike Hrvatske. Pritom nije sporna pravna osnova po kojoj bi ovaj prostor trebao biti u državnom vlasništvu nego samo površina. Grad Zagreb, nažalost, ne donosi novo rješenje u kojem bi bila izvršena potrebna korekcija ranije utvrđene površine.

Povjerenstvo je otvorilo i slučaj bivše potpredsjednice Martine Dalić koja je s Borg grupom radila na "lexu Agrokor". Hoćete li nakon svih informacija koje su izašle naknadno u javnost proširiti slučaj i kad možemo očekivati odluku povjerenstva u ovom slučaju?

S obzirom na to da je riječ o postupku koji je u tijeku, ne mogu iznositi nikakve detalje. Potrebno je pojasniti da Povjerenstvo odluku ne može donijeti na temelju medijskih napisa nego na temelju utvrđenog činjeničnog stanja te se odluka Povjerenstva može očekivati u onom trenu kad prikupimo svu relevantnu dokumentaciju. Ovisno o dokumentima koje dobijemo vidjet ćemo i u kojem će smjeru ići predmet.

Pred Povjerenstvom je i slučaj premijera Andreja Plenkovića u aferi Hotmail, ali i zapošljavanja njegove rodbine. U kojoj ste fazi s tim predmetima i u kojem roku planirate donijeti svoj sud?

Nataša Novaković | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

U odnosu na premijera imamo pet otvorenih predmeta. Oni su neovisni jedan od drugog i u svakom od njih potrebno je utvrditi različite okolnosti prikupljanjem dokumentacije od različitih tijela te stoga ni predmeti nisu u istim fazama rješavanja. U nekima od njih je veći dio dokumentacije prikupljen te bi se bi se ubrzo mogli naći na sjednici Povjerenstva.

Imate li u slučaju Martine Dalić i Andreja Plenkovića problema s dostavom dokumentacije, kao što je to ranije često bio slučaj, pa i kod zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i njegovih putovanja u Rim?

Iako su sva tijela javne vlasti dužna dostaviti Povjerenstvu tražene podatke i dokumentaciju, i to bez odgode, neka tijela to ne čine. Međutim, za sada u predmetima koji se vode u odnosu na premijera Andreja Plenkovića i bivšu potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić nismo imali problema s dostavom tražene dokumentacije.

S obzirom na predmete kojima se bavite, je li do sada bilo političkih pritisaka na rad povjerenstva?

Pritisaka, barem direktnih, nije bilo.

Strahujete li da će vas netko od visokih dužnosnika, zbog odluke kojom neće biti zadovoljan, optužiti da vodite osobni rat protiv njega?

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.