Top News
45012 prikaza

Balkanski Escobar: Na svadbi mu je pucalo sto kalašnjikova

Safet Kalic
Screenshot
Brojne države svijeta ga traže zbog brojnih zlodjela, ali mu i dalje nitko ne može ništa

Čedo Kalić (28) uhićen je u Beogradu zbog sumnje da je prodavao drogu. Uz njega je uhićen i Ognjen N. (27), a policija je zaplijenila oko 800 grama heroina i kilogram marihuane. Da je riječ o nekom drugom, to bi bila posve obična vijest iz crne kronike. Međutim, srpska policija povezuje uhićeni dvojac sa Safetom Kalićem iz Crne Gore. Njega redovito nazivaju i balkanskim Escobarom te ga povezuju s drugim zvučnim imenima balkanske narko-scene.

"Povezivan je i s kokainskim bossom Darkom Šarićem, Naserom Keljmendijem, ali i zemunskim klanom i drugim krupnim imenima", ispričao je izvor blizak istrazi za srpski Alo.

Postoji sumnja da je uhićeni Kalić u Beogradu odrađivao poslove za rođaka Safeta Saju Kalića kojeg je policija označila kao jednog od najvećih narko-dilera. Pojedinci su ga spominjali i kao opskrbljivača zemunskog klana, što nije dokazano, usprkos brojnim procesima vođenima protiv njega. Državni organi Crne Gore su 2011. godine raspisali Interpolovu potjernicu za Safetom zbog pranja novca, da bi tri godine kasnije bio uhićen u Austriji s kosovskim dokumentima i lažnim identitetom. Mediji su popratili njegov povratak u rodne Rožaje, ali isto tako odjekmnula je vijest da je Viši sud u Bijelom polju oslobodio Kalića, njegovu suprugu Aminu i brata Mersudina optužbi za pranje 7,7 milijuna eura od preprodaje droge. Optužnica je Kaliće teretila da su od 2005. do 2011. godine "udružili kako bi pomoću bankarskog i financijskog poslovanja prikrili način pribavljanja novca za koji su znali da potječe od prodaje droge".

Školski brod Jadran CRNA GORA Life Titovim jedrenjakom krijumčarili brda kokaina

Međutim, ono po čemu je postao poznat široj javnosti je snimka s njegove svadbe. Za zabavljanje gostiju bila je zadužena ni manje ni više nego Severina. Na snimci se vide gosti kako ispaljuju stotine metaka iz kalašnjikova, a među uzvanicima bili su visoki dužnosnici iz svih bivših republika. Mladenka je nosila vjenčanicu optočenu zlatom i dijamantima navodno vrijednu desetke milijuna eura, a među uzvanicima bili su Darko Šarić, Ljubiša Buha Čume i druga notorna imena balkanske krim scene.

Šarićevo carstvo je zadnjih godina u priličnom padu nakon što je Šarić uhićen 2014. godine. Nedavno je drugostupanjskom presudom dobio nešto blažu kaznu, ali u svakom slučaju neće još dugo na slobodu. No, Šarić je od policije sakrio ogroman novac i još uvijek se ne zna gdje je. Prvobitnu odluku kojom je Šarić kažnjen na 20 godina zatvora Žalbeni sud ukinuo je u lipnju 2016. godine i  naredio ponavljanje suđenja. U ponovljenom postupku dobio je 15 godina zatvora. 

Čume je postao prvi svjedok pokajnik nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, a njegovi bivši kolege mu to nikad nisu zaboravile pa su na njega pokušavali nekoliko atentata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.