Top News
16610 prikaza

Balkanska mreža poslova najopasnijih krimosa

Braća Nermin i Armin Ćulum
Screenshot/Facebook
Skupocjeni automobili, financiranje kafića i česti izleti u inozemstvo dio su slagalice opake braće iz Bosne i Hercegovine

Braći Nerminu i Arminu Ćulumu, vođi bikerske organizacije United Tribunes, banjalučka policija u petak je privremeno oduzela tri skupocjena automobila. Oni su privedeni zbog sumnje da su bili u kontaktu s ubojicama biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja, Žarka Pavlovića, ali su poslije 24 sata pušteni iz pritvora.

Kako Blic saznaje, braća su upletena i u poslove s jednim beogradskim reperom koji, navodno, upravo u njihovo ime rukovodi kafićem u centru Beograda. Kao i nakon ubojstva banjalučkog biznismena, braća su i u petak puštena ubrzo nakon privođenja. S tim da su im u petak privremeni oduzeti skupocjeni automobili i to dva Lamborghinija i jedan Ferrari dok se ne utvrdi porijeklo vozila kao i vjerodostojnost dokumenata.

"Reper s kojim su na vezi drži kafić na Vračaru, a navodno su braća iz Banjaluke dala novac za taj poslovni pothvat. Dečko koji rukovodi kafićem je inače poznatoj široj javnosti, bavi se glazbom. Od pjevanja, međutim, nije mogao zaraditi ni za kafić, ni za svoj način života, prvenstveno za putovanja na egzotične destinacije", tvrdi sugovornik Blica, blizak sigurnosnim službama.

U tom kafiću okuplja se ekipa opasnih mladića iz Bosne i Hercegovine.

"Malo da se druže, malo više da sklapaju neke poslove, i to ne baš legalne. Ti dečki, osim kafića u centru Beograda, okupljaju se i u jednom hotelu. Taj hotel je inače i omiljeno mjesto beogradskih starleta, a neke od njih, koje su se pokušale probiti u glazbenim vodama, tu su snimale i spotove", dodaje isti izvor.

Meksiko: Vojska zaplijenila 15 milijuna dolara koji pripada narkokartelu Sinaloa Ubojstva Top News Nove kokainske rute preko Balkana i Dunava

Jesu li braća financijski pomagala još neke prijatelje u glavom gradu Srbije, za sada nije poznato, iako se ne odbacuje mogućnost da imaju novčane udjele u još nekim i to legalnim poslovima. Ono što je zasad sigurno je da su braća na čelu organizacije United Tribunes.

Organizaciju "United Tribunes" u Njemačkoj je 2004. godine osnovao bosanskohercegovački boksač Armin Ćulum zvan Boki, koji ju je u izjavama u medijima nazivao zajednicom ili bratstvom bodybuildera, poznavatelja borilačkih vještina i tvrdio kako nemaju nikakve veze s kriminalom. 

Njemačka policija smatrala je da to baš i nije tako, i proglasila je organizaciju mafijaškom i trećom po opasnosti u Europi. Braća su u Njemačkoj živjela prije desetak godina pa su pobjegli jer je protiv njih otvorena istraga zbog prostitucije, utaje poreza i drugih kriminalnih djela. Za Arminom je Njemačka izdala i međunarodni nalog za uhićenje, koji nikada nije proveden. 

Dnevni avaz tako piše da su im iz policije Unsko sanskog kantona naglasili da su braća Ćulum gospodari svih kriminalnih radnji na području USK i da upravo iz grada na Sani dirigiraju najopasnijim kriminalnim akcijama po Europi. 

"Ne smiju napustiti BiH jer će biti uhićeni, no čini se kako su ovdje dobro zaštićeni. Iako je posljednjih nekoliko godina bilo niz policijskih akcija i pretresa njihovih kuća u Sanskom Mostu, nikada nisu pronađeni nikakvi dokazi o njihovim radnjama. Nikada nije ni objašnjeno zašto su proglašeni prijetnjom za nacionalnu sigurnost BiH i zašto se kao takvi mogu baviti raznim poslovima i živjeti na visokoj nozi", rekao je njihov izvor i napomenuo da su braća Ćulum "strah i trepet" u Sanskom Mostu. 

Prema njihovim riječima policijska uprava Sanski Most odbijala je zahtjev MUP-a RS za uhićenjem braće Ćulum, tj. tražili su podršku Specijalnih jedinica MUP-a USK, koju na kraju nisu dobili. 

Ubojstvo u Joburgu Brutalni obračun Top News Krvavi rat srpskih mafijaša: Smaknuća po cijelom svijetu

"Javna je tajna da neki policajci s braćom piju kavu u Sanskom Mostu, pa ne čudi što kada je došlo do poziva za uhićenje, to baš njima nije bilo lako", rekao je izvor. 

Njemački mediji godinama su pisali o Arminu Ćulumu, zvanom Boki i njegovom bratu Nerminu i stalno su ukazivali na opasnost koju predstavljaju, i činjenicu da ipak slobodno žive u BiH. Mediji pišu kako je za Arminom Ćulumom u Njemačkoj raspisan i međunarodni nalog za uhićenjem, a njemački mediji prenijeli su i informaciju da je iz BiH zatraženo 70.000 eura za uhićenje Armina Ćuluma. Čak su i neki njemački inspektori javno potvrdili da su i do njih došle takve informacije, a naglasili su da bosanskohercegovačka policija i pravosuđe nisu pokazali interes za suradnju u tom slučaju. 

Kuća Armina Ćuluma u Sanskom Mostu pregledana je i u okviru međunarodne policije akcije Ezel provedene na području BiH, Austrije i Njemačke krajem 2014. godine. Tada je naglašeno kako je to bio veliki udarac organiziranoj kriminalnoj organizaciji koja se bavila trgovinom ljudi i prostitucijom. No izvor za Avaz tvrdi da braća nisu ni malo oštećeni tom akcijom, jer SIPA koja je pretresala njihove objekte nije pronašla ništa sumnjivo. 

Izvještaji o braći u njemačkim medijima, o kojima svjedoče i policijski inspektori, ravni su nekim scenarijima filmova o kriminalcima. Novinari njemačkog Bilda prije nekoliko godina došli su u Sanski Most i razgovarali sa braćom. Objavili su i fotografiju za koju su tvrdili da je nastala u jednom noćnom klubu u BiH. Na njoj su, osim braće Ćulum, bili i članovi bande Hells Angels, njihova konkurencija. Navodno su se upravo na Sani i pomirili. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.