Top News
1758 prikaza

Bakir 'lud' za Erdoganom: "Tog čovjeka je sam Bog poslao"

Recep Tayyip Erdogan i Bakir Izetbegović
1/6
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
Dvojica lidera spremni su reći bilo što samo kako bi nastavili svoju političku karijeru

Bakir Izetbegović i Recep Tayyip Erdogan su ovih dana najveći prijatelji što ih je svijet ikad vidio. "Toliko dušmana, u svojim redovima i na granicama, toliko izbjeglica koje je primila. Turska ne samo da uspijeva, već napreduje zato što imate čovjeka kojeg vam je Bog poslao i ime mu je Recep Tayyip Erdogan", govorio je Izetbegović razdraganom mnoštvu u sarajevskoj dvorani Zetra.

Zanima vas zašto je baš preko vikenda turski moćnik boravio u susjedstvu? E pa sve ovisi koliko cinizma i realpolitike želite ubaciti u svoje razmišljanje. 

Tayyip Erdogan Posjet BiH Top News Erdogan u Sarajevu, Dodik poručio: "Samo vi orgijajte"

Erdogan je, službeno, bio u diplomatskom posjetu Bosni i Hercegovini koji se, eto slučajno, poklopio s održavanjem godišnje skupštine Unije europskih demokrata Turske baš u Sarajevu. Nije to slučajno odabrana lokacija jer su neke zapadne države (Njemačka, Austrija i Nizozemska) zabranile političke skupove Erdoganovim pristašama. Kako se približavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj, tako Erdogan želi privući nekoliko milijuna glasova Turaka koji žive po Europskoj uniji. Pa je Sarajevo odabrano kao idealna lokacija i s time se složilo nekoliko desataka tisuća Turaka koji su slijevali prema srcu Bosne.

Turski predsjednik kritizirao je europske zapadne države jer su zabranile okupljanja njegovih pristaša. BiH je za razliku od njih istinska demokratska država, poručio je Erdogan i istaknuo povijesne veze dviju država. 

"Narod BiH je ovime pokazao da naše višestoljetno prijateljstvo i zajedništvo traje i da će i dalje trajati", kazao je Erdogan poručivši kako je došlo vrijeme da se cijeloj Europi pokaže snagu Turske, prenosi Hina

"Glas koji se čuje iz Sarajeva nagovještaj je predstojećeg uspjeha", dodao je Erdogan.

Sebija Izetbegović BOLJA POLOVICA Top News Dinastija Izetbegović: Bakir i ženu gura na izbore

Tijekom govora dvojice predsjednika mogle su se čuti i druge prilike kada su Turci i Bošnjaci stajali rame uz rame. Pa je tako Bakir Izetbegović podsjetio na bitku za Galipolje iz Prvog svjetskog rata. "Dugo smo mi zajedno i dobro smo živjeli zajedno i dobro smo se borili zajedno. Zadnji put na Čanakaleu (Galipolju) Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu, a ako nas je povijest razdvojila sudbina nam je opet bila slična", kazao je Izetbegović.

Sebe je Erdogan predstavio kao graditelja moderne Turske, ali je svejedno iskoristio i fotografije Mustafe Kemala Ataturka, oca moderne Turske kako bi podsjetio na korijene države kojoj i dalje želi biti na čelu.

Bilo je tu još performansa pa je Erdogan ispričao kako ga je Alija Izetbegović zavjetovao da pazi na Bosnu, fotografirali su Erdogana s nečijom bebom, a pomalo u pozadini je protekla najave gradnje autoceste Beograd-Sarajevo.

Da, dobro ste pročitali. Erdogan otvoreno potiče i promovira prijateljstvo i ekonomsku suradnju dviju država.

Sjetimo se samo kako su Aleksandar Vučić i Erdogan blagoglagoljivo se obraćali jedan drugom tijekom nedavnog Erdoganova posjeta Beogradu i Sandžaku. Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić priredio je tom prilikom šok terapiju turskom predsjedniku i njegovoj sviti, među kojom je bila i supruga Emina kada je tijekom svečane večere u Beogradu, koja je bila organizirana Erdoganu u čast u Domu garde uzeo mikrofon i na turskom zapjevao društvu za stolom.  

Recep Tayyip Erdogan Do smrti ako treba Top News 15 godina Erdogana: Oborio je Atatürkov rekord u vladanju

Cijela dvorana je klicala Dačiću, koji je inače poznat po tome da pjeva na raznim diplomatskih okupljanjima, Erdogan mu je zapljeskao, a predsjednik Vučić se valjao od smijeha.  Nešto kasnije je, piše Kurir, Dačić zapjevao i Miljacku od Halida Bešlića, za koju je od beogradskog muftije Mustafe Jusufspahića dobio i napojnicu. Ta pjesma je često na njegovom "repertoaru" u situacijama kada svoje pjevačke sposobnosti želi pokazati kolegama političarima.

Nije ni Bakiru svejedno. Približavaju se izbori za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine gdje će, prema svemu sudeći, zeleno-bijelu boju SDA braniti Bakirova supruga Sebija koja je uživala u čitavom spektaklu oko Erdoganova posjeta. Posjet Erdogana i svite je Sebija iskoristila da bi, kao šefica Sveučilišnog kliničkog centra u Sarajevu, otvorila obnovljenu kliniku za hematologiju. Obnovu s nekih desetak milijuna kuna je financirala Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA), a svečanom otvorenju su prisustvovali Emine Erdogan te šef TIKA-e za BiH Omer Faruk Alimci.

I tako su u jednom danu dvojica lidera, na dijametralno suprotne načine, pokušavali osigurati nastavak svoje političke karijere. Hoće li im to uspjeti, vrijeme će pokazati. Da su spremni na sve, vrijeme je već pokazalo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • millas 09:05 22.Svibanj 2018.

    Nije mi jasna ta zaluđenost Turcima u BiH. Nisu li Turci/Osmanlije 500 godina haračili Bosnom? Nije li stanovništvo prelazilo na Islam ne bi li lakše živjelo? I kako su sad oni veliki obožavatelji nekadašnjih ugnjetača i veliki poklonici Alaha. Ma kako?!