Top News
9436 prikaza

Austrijanci Hrvatima: Evo, ovako se progoni ustašluk!

Bleiburg
LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
Izjednačili ih s ISIL-om, al Kaidom i Trećim Reichom; u EU niti desnica nema razumijevanja za Pavelićevu sljedbu

Već neko vrijeme iz Austrije stižu sve snažnija od snažnije vijesti da je u toj zemlji postalo jako opasno tvrditi da je nešto "stari hrvatski pozdrav", "povijesni hrvatski barjak", "oslobodilačka hrvatska vojska iz 2. svjetskog rata" i slično.

Još između polufinalne i finalne utakmice Hrvatske na SP u nogometu u Rusiji, okolnosti po "mjeritelje kukuruza" i obožavatelje "slova 'U' s krilcima" naglo su se promijenile u Austriji. Dan nakon utakmice protiv Engleske i tri dana uoči finala protiv Francuske, na Zemaljskom sudu u Salzburgu postala je pravomoćnom optužnica protiv 14 navodnih Dinamovih navijača, optuženih da su se u ljeto 2015. otvoreno, pa i javno, razbacivali slavljenjem ustaškog pokreta.

Grafit Za dom spremni Kazne Top News Naši sudovi: Bolje biti ustaša nego mrziti Mamića

A nakon što im je policija banula u domove, pronašli su im još i određenu količinu ustaške, pa čak i čisto nacističke ikonografije. Optužnica austrijskog državnog odvjetnika Marcusa Nehera tipovima u dobi između 22 i 37 godina sada prijeti jako promijeniti život. Progoni ih se po zakonu koji zabranjuje promicanje nacionalsocijalističke ideologije i koji to što se njima stavlja na dušu, kažnjava s najmanje jednom godinom zatvora. Bezuvjetno.

Maksimalno sve do 10 godina. To je bio prvi put da austrijsko pravosuđe izjednačava slavljenje nacističkog i ustaškog režima. Bilo je to uoči još jednog obilježavanja Bleiburga, bilo je jasno da je riječ o akciji koja se pripremala još od jeseni 2017., o akciji u koju su bili uključene političke stranke, državno odvjetništvo, čak i Crkva u Austriji. Da bi najnovija vijest iz te zemlje donosila da će se "ustašovanje" ubuduće progoniti i po još jednom zakonu.

Austrijska vlada odlučila je sve ustaške i proustaške simbole strpati u isti koš sa simbolima ISIL-a, al Kaide i drugim terorističkim ili "usporedivim" organizacijama. Austrijski mediji, posebno Der Standard i Kleine Zeitung, navode da će ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl u proceduru poslati izrazito proširenje liste simbola koji su u Austriji zabranjeni i čije se isticanje progoni po službenoj dužnosti.

Loibacher Feld, Bleiburg, 12.05.2018. | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

2014. godine lista je izrazito smanjena, praktično je svedena na ISIL i al Kaidu, da bi, pomalo ironično, Austrija morala čekati na ministra iz redova desničarske Slobodarske stranke kako bi lista bila proširena do te mjere da obuhvaća i slavljenje ustaškog režima.

Ubuduće će kažnjivi biti, osim nacističkih i dva teroristička islamistička pokreta, još i Hamas, vojno krilo Hezbolaha, Muslimansko bratstvo, Kurdska radnička partija (PKK), čemu bi se primjerice jedan Recep Tayyip Erdogan jako veselio, da u istom potezu ubuduće nije zabranjena i turska ekstremno desničarska nacionalistička organizacija Sivi vukovi. Zapriječene kazne za upotrebu ovih simbola su 4000 eura (novčana) ili do jedne godine zatvora.

Ako se analiziraju vijesti iz različitih medija po Austriji po ovom pitanju, lako se primijeti da su svi mediji redom najveću pažnju pridavali novoj razini pravosudne nepoželjnosti i kažnjivosti ustaških simbola. Tako se dolazi do paradoksa. Kada je ove godine na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci zbog podizanja na pozdrav "ustaške desnice" na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu osuđen 51-godišnji Anđelko Bosančić iz Dugopolja, bila je to već treća presuda zbog takvog ponašanja na Bleiburgu.

Ante Pavelić i Benito Mussolini Bombardiranje Life Kako je Pavelić prodao, pa izdao Zadar

Nitko od osuđenih nije mogao tvrditi da nije znao što im prijeti. Mjesecima unaprijed i mediji i austrijsko tužiteljstvo, na kraju i sve političke stranke centra redom, pa i Crkva poručivali su da Austrija "to" više neće trpjeti. Pa ako se u obzir uzme još i kazneni progon 14-orice Hrvata čija je optužnica zbog slavljenja NDH po Halleinu i Salzburgu iz ljeta 2015. ovog ljeta postala pravomoćnom, dolazi se do matematičko pravosudne činjenice da je Austrija ove godine odlučila procesuirati bitno više ustaško simpatizerskih ispada nego što je to Hrvatska učinila tijekom čak šest godina, od 2010. do 2015.

U našoj zemlji sudovi su isticanje "krilatog U", izvikivanje onoga što nitko ne čuje kako se ori na Thompsonovim koncertima i utakmicama reprezentacije, primjerice Kolinda, kaznili samo 13 puta. Tijekom čak šest godina. I nikada drugačije nego novčano, najviše 700 kuna. OK, bila je i ona kazna Joeu Šimuniću zbog onog skandala na Maksimiru, kad je izvikivao svoju dijagnozu u mikrofon, pa je na kraju kažnjen sa 25.000 kuna.

Sve do tog Šimunićevog ispada Hrvatska je slovila za zemlju u kojoj je bilo neusporedivo opasnije kritizirati Zdravka Mamića, ne dao Bog i vrijeđati ga, nego slaviti kvislinški režim koji je poklao desetke tisuća ljudi i koji je zahvaljujući savezničkoj koaliciji ostao usidren na totalno pogrešnoj strani povijesti.

Paradoks je u tome što ispada da povijesno i politički zbunjenih obožavatelja marionetskog režima s naših prostora, teško poraženog u Drugom svjetskom ratu od savezničke koalicije, u našoj zemlji jedva da uopće ima, a da po Austriji, valjda kad ih tamošnje pravosuđe pronalazi toliko za kažnjavati, takvi stupaju ulicama u kolonama.

Ilustracija za austrijsku policiju, službenice Mirnesa i Mirneta Bečirović | Author: Manfred Werner / Tsui/ CC BY-SA 3.0 Manfred Werner / Tsui/ CC BY-SA 3.0

Ili je možda moguće da Austrija iz dana u dan očitava lekciji Hrvatskoj o tome što znači pravi obračun s ekstremističkim, zločinačkim ideologijama i terorističkim pokretima, što znači funkcionalno pravosuđe, uopće, pravna država. Pa čak i onda kad se u vladajućoj koaliciji nalazi čisto desna stranka, po mnogima čak i ekstremna, i to još kada njihov ministar unutarnjih poslova preuzima vodstvo u progonu svih pojava koje imaju veze s nacizmom, Adolfom Hitlerom i Trećim Reichom.

Logika da je slavljenje Pavelića suštinski isto sranje kao i slavljenje Hitlera, u Austriji je prisutna odavno, a materijalizirana je prije oko jedne godine. Počelo je s najavom da će se ubuduće svako slavljenje NDH tretirati identično kao i svako slavljenje Trećeg Reicha. Nastavilo se oglednim kaznenim progonom 14-orice iz Salzburga.

Potom i zajedničkim priopćenjem, proljetos, trojice europarlamentaraca – po jednog socijaldemokrata, narodnjaka i liberala – da se poziva cijelo društvo da se stane na kraj ekstremizmima na Bleiburgu. Čak je uoči Bleiburga nadležna biskupija iz Austrije poručila da će smatrati prvenstveno Kaptol odgovornim ako se i ove godine pod okriljem ili opravdanjem bogoslužja za žrtve budu isticale ekstremne nacionalističke poruke.

Bleiburg Novi smjer Top News Austrijanci: "Kaptol odgovara za ustaše na Bleiburgu"

Konačno, austrijski pravosudni sustav na Bleiburg je ove godine poslao jake snage svojih specijalnih policijskih postrojbi, Cobri, usto su zabranili i svako točenje alkohola, dopremili sve neophodno za prekršajno procesuiranje na licu mjesta. Sve to u mandatu vlade koju čine desni centar i čista desnica, i to tvrda, za razliku od Hrvatske u kojoj se na ovaj način nije postavila niti jedna vlada lijevog centra, kamoli ijedna od svih onih HDZ-ovih, posebno ne u mandatu onog Most-Karamarkovog HDZ-ovog baštarda.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • toranaga 21:12 14.Ožujak 2019.

    naj-super mis policajke ostalo---U Ž A S !

  • Luna777 21:13 01.Listopad 2018.

    Naša Vlada prešutno odobrava isticanje ustaških simbola, ili premješta ploče sa tim simbolima u druga mjesta. Eto Vlado, ugledajte se na Austriju. Ali što će onda Thompson ako se to zabrani, neće uopće biti zanimljivi njegovi koncerti.