Top News
24274 prikaza

"Arkanovo ubojstvo plaćeno je novcem od šverca droge"

Željko Ražnatović Arkan
Screenshot Youtube
Desetljećima nakon ubojstva zloglasnog zločinca, i dalje se raspredaju brojni mitovi i legende

Dobrosava Gavrića, osuđenog za ubojstvo Željka Ražnatovića Arkana, u Južnoafričkoj Republici čuvaju jake snage, po naređenju stranih obavještajnih službi, koje su "prljavim novcem" i financirale ubojstvo zapovjednika zloglasne Srpske dobrovoljačke garde, tvrdi za Alo Božidar Spasić, bivši dužnosnik Državne bezbednosti.

"Arkan je ubijen 'prljavim novcem' od droge, a u pitanju je i bio i obračun stranih službi, koje su i naručilo ubojstvo za nekoliko milijuna dolara zato što im je smetao u poslu kojim se bavio", ispričao je Spasić.

On dalje tvrdi da Gavrića u vojnom zatvoru čuvaju čak tri prstena osiguranja i to po naredbi neke strane obavještajne službe:

"Gavrić, kao najčuvanija osoba, ima poseban tretman. Ima čak tri prstena osiguranja, a njegov dolazak je spreman još 2005. godine".

Milorad Ulemek Šokiran 'Olujom' Life Legija: Mi Srbi smo pič**ce, Hrvati su nas pomeli!

Navodi i da je Južnoafrička Republika postala sigurna meka za srpske i svjetske kriminalce.

"Poslije ubojstva Željka Ražnatovića Arkana srpski kriminalci obračunavali su se u domovini, a zatim i u Zapadnoj Europi. Kad im je tu postalo tijesno, sigurna kuća postala im je Južnoafrička Republika. Kad su izgubili pozicije u Europi, dio podzemlja preselio se u Južnu Ameriku, gdje još caruje engleska ruska i druge mafije. To im je omogućila korumpirana policija i lako dobavljive putovnice. Korumpirana policija, trgovina narkoticima i dijamantima samo su dio posla kojim se bave... Sve je to mogućnost za laku zaradu. U tu zemlju su se slile razne bande, a tamo se našao dio i škaljarskog i kavačkog klana. Sve to pokazuje da je srpska mafija jaka i da je dio međunarodne mafije", napominje Spasić.

Navodi Spasić i da "odredi smrti" stranih obavještajnih službi poput engleske MI6 i njemačke BND kontroliraju rat bandi u toj zemlji gdje Srbi nisu poželjni. 

"Oni su sastavljeni od bivših policajaca, bojnika, legionara, kriminalaca i ubijaju nepoželjne. Netko želi ukloniti dosta snažno srpsko podzemlje. Ti odredi smrti rade u Brazilu, Kolumbiji, a posljednjih godina u Južnoafričkoj Republici", tvrdi Spasić.

Damir Džeba Damir Džeba Life Razbjesnio Tuđmana: Na kokainu 'orao' maćuhice ispred HNK

Arkan se, prema Spasićevim riječima, oteo kontroli tajnih službi. "Odvojio se od službe, a njegovo djelovanje pratile su strane obavještajne službe koje vršljaju po Balkanu", ističe sugovornik Aloa.

Srpske kriminalce u Južnoj Africi kontroliraju strane, ali i srpske obavještajne službe. "Dolaskom Arkanovih Tigrova, srpska mafija dobila je legitimitet i to krilo je u Africi postalo snažno. Najbolje se snašao Dobrosav Gavrić, koji očito ima puno novca", naglašava bivši operativac srpske obavještajne službe.

Osuđeni za ubojstvo Željka Ražnatovića Arkana nalazi se u jednoj od lijepo uređenih, tipskih, kuća u zatvoru Helderstrom nekih 120 kilometara od Cape Towna. Osim ćelije od 11 kvadrata, piše srpski Kurir, Gavrić može koristiti restoran, bar, knjižnicu, a na raspolaganju su mu i igraonica i teretana.

Budući da se zatvorski kompleks nalazi na jednom brdu, u većinski poljoprivrednom kraju, pa može uživati u blagoj mediteranskoj klimi i maslenicima. Podsjetimo kako je Gavriću, koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog Arkanovog ubojstva, odbijen zahtjev za dobivanje azila u Južnoafričkoj Republici. Ustavni sud u Cape Townu odlučio je da Gavrić ne može dobiti status izbjeglice jer je u Srbiji osuđen za teško ubojstvo, koje nije politički motivirano.

Željko Ražnatović Arkan | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Gavrić je naime u strahu da će ga po povratku u Srbiju ubiti Arkanovi ljudi i ima još mogućnosti za ostanak u JAR-u, gdje je prije par mjeseci ubijen njegov odvjetnik. Gavrić je najavio da će tražiti reviziju odluke Ustavnog suda, što će mu kupiti još malo vremena u Južnoafričkoj republici. Prvi put je status izbjeglice zatražio 2012. godine.

Prema pisanju južnoafričkih medija, Gavrić je od 2007. godine živio u luksuznom stanu na obali mora u Cape Townu. Navodno je sa suprugom i njihovim dvjema kćerima živio kod pristaništa za jahte u sklopu projekta V&A Waterfront.

Arkan Prijeteće poruke Life Najavili likvidaciju: "Arkane, ponesi sako, gore je hladno"

Sve do rujna ove godine je Gavrić tražio azil zbog, prema njegovim riječima, činjenice da je osuđen u politički motiviranom procesu. Sutkinja ustavnog suda JAR-a Leona Theron odbila je njegov zahtjev za azilom i čini se da je samo pitanje vremena kad će ga napokon poslati na odsluženje 35-godišnje zatvorske kazne u Srbiji.

Južnoafrički Sunday Times objavio je i kako je Gavrić, koristeći lažni identitet, koristeći bosansku putovnicu ušao u Ekvador 2006. godine. Otamo je ušao u JAR preko turističke vize, pa je njegova supruga dobila poslovnu vizu i otvorili su restoran u Johannesburgu. Iste godine je pokrenuo tvrtku za uvoz i izvoz, a i sklopio je prijateljstvo s ranije spomenutim Beekom.

Ceca se obratila Gavriću tijekom suđenja

Gavriću je dodatni problem stvorila i činjenica da je svojevremeno radio za srpsku obavještajnu službu.

"Bojim se za svoj život jer je Arkan bio zapovjednik bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i ima jaku vojsku sljedbenika, koji nisu tolerantni", izjavio je Gavrić jednom prilikom.

Prije nego što je pobjegao iz Srbije, Gavrić je negirao svoju upletenost u Arkanovo ubojstvo. 

Arkanova udovica, Svetlana Ražnatović Ceca, obratila se Gavriću tijekom jednog svjedočenja: 

"Sjedio si pognute glave, okrenut licem ka izlazu, lijepo sam te vidjela preko Željkovog ramena. Ponovit ću to sto puta! Apsolutno sam sigurna. Izdajniče, znaš li koga si ti izdano, koga si ubio? Smradu, đubre!", vikala je pjevačica i pljunula na Gavrića.

Grob Zlatka Bagarića FELJTON Life Cajkama gurao pištolj u usta: Pjevaj mamicu ti je***!

Srpsko pravosuđe zaključilo je da su naručitelji odabrali Gavrića za ubojstvo Arkana jer je bio izuzetno spretan, vješt u baratanju oružjem, a bio je i u dobroj fizičkoj kondiciji. Prvobitni plan ubojica bio je da Arkanu ponude da kupi Audi A8 i to ispod tržišne cijene. Nakon toga su ga trebali namamiti da isproba automobil, a potom ga u tom istom automobilu ubiti. 

Posao je bio gotovo pred sklapanjem, Arkan je došao do vrata hotela gdje se trebao dogovoriti s 'prodavateljima', ali mu je nešto bilo sumnjivo pa je odustao od Audija. Onda se prešlo na "plan B". Gavrić je 15. siječnja 2000. godine nešto iza 17 sati za svega desetak sekundi uspio Arkanu ispaliti tri metka u potiljak iz pištolja "CZ 99", a onda sa četiri metka u glavu i grudi likvidirati Mandića i Garića sa dva metka u leđa.  

On je nakon trostrukog ubojstva potrčao prema izlazu hotela, ali ga je nadomak izlaza iz hotela, neočekivano, dočekao metak Zvonka Mateovića, koji je osiguravao Arkanovu ženu, pjevačicu Svetlanu Ražnatović Cecu.

Josip Manolić i Željko Ražnatović Arkan Pravi triler Top News Tajna akcija: Manolićevu kćer htjeli mijenjati za Arkana

Policajac iz Trbušnice je u općem metežu puzao na laktovima i uspio se izvući iz hotela, odakle je njega, Gagija i Mikija Golfom do bazena "11. april" u Novom Beogradu odvezao Zoran Nikolić Pegla. Gavrić je, pogođen u bok između dvije ploče pancirke koju je nosio, iste večeri zbrinut u privatnoj klinici u Loznici.

Proces za ubojstvo Ražnatovića ponovljen je nekoliko puta pred Višim sudom u Beogradu, a Gavrić, kasnije osuđen na 35 godina zatvora, pušten je iz pritvora 2006. godine i od tada je nedostupan srpskom pravosuđu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 10:57 24.Srpanj 2019.

    pa so mogli lepe reci da im fali para za njegovu likvidaciju. ja bi im odma doniral barem jednu placu :-)

  • Penzić 13:35 23.Srpanj 2019.

    Dali ste vi 100 % sigurni da je Arkan ubijen ! Kaj ste takvi naivci ?