Top News
14961 prikaza

Arkanov zatvor dogovorilii su Tuđman i Milošević?

Arkan
Screenshot Youtube
Tijekom suđenja za ratne zločine zlogasnim srpskim zapovjednicima na vidjeli izlazi sve više nepoznatih detalja

Teško je pronaći zloglasniji dvojac od bivših čelnika Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija. Optuženi su za brojne zločine u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, u prvom redu je riječ o progonu i ubojstvima hrvatskog i muslimanskog stanovništva, a 2013. su bili oslobođeni optužbi. Međutim, žalbeno vijeće ukinulo je tu presudu i naredilo novo suđenje koje se upravo održava u Haagu. Prije nekoliko dana svjedočio je Borivoje Savić, jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Slavoniji, koji je govorio o vezama između zloglasnog Željka Ražnatovića Arkana i ranije spomenutog dvojca. Prenio je Arkanove izjave iz svibnja 1991. godine kada je Arkan potvrdio da mu je Stanišić nadređeni.

Međutim, u svjedočenju je puno zanimljivije da je Arkan govorio kako je u Zagrebu bio u zatvoru po dogovoru između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. Dogodilo se to u beogradskom kafiću Trozubac, netom nakon Arkanovog povratka iz Hrvatske. Arkana je, podsjetimo, uhitio šef policije Dvora na Uni, Milan Šerbula

"Krenuo sam za njim i pratio ga na pristojnoj udaljenosti. Radiovezom sam pozvao još dvije patrole da prate mene. Ja sam mu svojim vozilom prišao tako da sam mu zatvorio put. Vrata terenca su se otvorila. Izašao je muškarac u maskirnoj odori, za koga ću poslije saznati da je Arkan", ispričao je Šerbula u razgovoru za Express

Dok su vrata bila otvorena, kabinsko svjetlo je gorjelo, a kako je jakna bila raskopčana, Šerbula je uočio da muškarac ispod svakog pazuha ima po jedan pištolj. Čuo je da je netko viknuo: “Pali!”

Pokolj u Bijeljini 1992., Arkanovci Ron Haviv Life "Gledao sam pad Vukovara, a Arkan mi se htio krvi napiti"

Poslije je doznao da je to doviknuo muškarac kojeg su zvali “Crkvenjak”. Vjerojatno je mislio da Arkan puca na Milana. S mjesta gdje je Arkan stajao mogao je vidjeti da ga je zapriječio policijski automobil i da je Milan Šerbula, iako je bio u civilu, policajac

Mogao je vidjeti da su se iza njega zaustavila još dva policijska auta. Procijenio je da nema šansi pa nije ni pokušavao dotaknuti svoj pištolj, nego je mirno spojio ruke i pružio ih prema Šerbuli, u položaj kad se kriminalac predaje policajcu. 

Milan Šerbula mu nije mogao staviti svoje lisice na ruke jer je držao pištolj, ali lisice na ruke mu je stavio kriminalistički tehničar Zec. Policajac je odahnuo kad je čuo da su lisice škljocnule.

Tada je znao da je gotovo. Koliko se sjeća, u terencu je bilo mnogo oružja, automatskih pušaka, bombi, čak i jedan ruski mitraljez. U njemu su bila četiri mladića. Jedan od njih je rekao da je stopirao i da su ga povezli.

Priveli su ih u postaju Dvor. Proradili su telefoni.

Stanje u Kninu nakon Oluje Oluja Top News Pad Krajine: "Ustaše ušle u Knin bez borbe..."

"Tek u mojoj postaji doznao sam koga smo uhitili i bilo mi je drago da nam je baš on pao u ruke. Do tada sam malo znao o Arkanu kao kriminalcu i šverceru, ali sam poslije doznao da je on puno veća zvijer nego što sam ja tada mislio. Skupilo se tu mnogo šefova i specijalaca iz Lučkog. Nešto su se došaptavali, dogovarali, kao da ga se boje. Meni je to bilo smiješno. Što ga se imate bojati, pomislio sam."

Poslije je doznao da je taj “Crkvenjak” trebao obaviti sastanak s njegovim policajcima, Srbima, kako bi ih nagovorio da pređu na njihovu stranu, da otkažu poslušnost Hrvatskoj. Arkan i društvo našli su se u Zagrebu. Uslijedilo je suđenje, pa zatvor.

Nije prošlo puno, a on se pojavio u Beogradu i započeo krvavi pohod.

Savić je pred sudom u Haagu, kako prenosi N1, ispričao detalje krvavog Arkanovog pohoda po Slavoniji. "Čim su došli na teren, sve Hrvate i Mađare su likvidirali i pobacali u bunare... Arkanova garda bila je i zakon i sud", rekao je Savić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 11:11 12.Listopad 2017.

    Ma ne uplićite S. Miloševića u puštanju iz zatvora, koje je dobro platio. A za ratne zločine ništa više od onih sa hrvatske a naročito bošnjačke strane! Ispovijest jednog Srbina iz Bosne: "Da nije on stigao, bili bi nas Muslimani ... prikaži još! (i jihadisti) iskasapili"

  • robertdavid20 16:51 19.Rujan 2017.

    trebate zajam s niskom kamatnom stopom, a zatim nas kontaktirajte putem: robertdavidfinancialcompany@gmail.com