Top News
4579 prikaza

Anka Mrak Taritaš izašla iz HNS-a

Anka Mrak Taritaš
Marko Lukunić (PIXSELL)
Nakon što je HNS odlučio podržati Andreja Plenkovića u stranci je počelo rasulo

Anka Mrak Taritaš obratila se javnosti i najavila kako izlazi iz HNS-a i kazala kako ostaje dosljedna. 

"Jučer sam zatvorila vrata HNS-u. Moj put u HNS-u je završen! Glasat ću protiv ministara i time moje članstvo prestaje", kaže Anka Mrak Taritaš.

Postoji, kaže, u životu nešto što joj je jako važno. "Ime i prezime i obraz, da mogu doći svuda popiti kavu i ne osjećati se nelagodno i loše. Ja sam dosljedna sa svime u svojim izjavama, dosljedna prema onom što sam do sada radila i takva ću biti i u buduće", naglasila je.

Podsjetila je kako je odavno rekla da u slučaju da HNS ode s HDZ-om, za nju tamo nema mjesta i to nije više njezin HNS. "Možda je odluka što se tiče HNS-a najbolja odluka, zašto treba biti dobro ono što ja mislim? Dvije trećine ljudi je jučer na Središnjem odboru HNS-a diglo ruku da bude junior-partner HDZ-u. Možda je to dobra odluka, želim im svu sreću, ali sebe tu ne vidim", istaknula je Anka Mak Taritaš.

Davor Bernardić Kratka povijest Top News Berini gafovi odvest će SDP u propast

Ostaje, kaže, saborska zastupnica jer je dobila gotovo 20 tisuća preferencijalnih glasova. "Moj saborski mandat je tu i ostat ću saborska zastupnica dok Sabora bude u ovom sazivu i djelovat ću politički kao saborska zastupnica", poručila je.

Podsjetimo, Središnji odbor HNS-a u srijedu navečer, nakon višesatne sjednice, donio je odluku suprotnu svome Predsjedništva, te je većina članova odbora podržala mogućnost koaliranja s HDZ-om, a HNS će tražiti tri ministarstva - pravosuđa, znanosti i obrazovanja, te graditeljstva, potvrdio je novinarima obnašatelj dužnosti predsjednika HNS-a Predrag Štromar. 

Od 107 prisutnih članova HNS-ovog Središnjeg odbora za tu odluku glasovalo je 78, dok je 20 članova bilo protiv, a devet je bilo suzdržano. 

"Otvoren je put za razgovore s HDZ-om, no to ne znači da će ishod biti pozitivan i to još ne znači koaliciju. Trebamo se dogovoriti", izjavio je Štromar  novinarima nakon sjednice.

HNS će tražiti tri ministarstva, a za ministricu znanosti i obrazovanja predložit će Blaženku Divjak, za ministra pravosuđa Ranka Marijana, a za ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, a uvjet im je i provedba kurikularne reforme.

Koaliciji s HDZ-om protivi se četvero HNS-ovih zastupnika - Anka Mrak Tritaš, Nada Turina Đurić, Vesna Pusić i Goran Beus Richembergh. 

Nikola Grmoja Metković uzvraća Top News Grmoja se na Fejsu sprda s Vrdoljakom

No, Štromar je rekao kako je siguran da će imati dovoljno HNS-ovih saborskih zastupnika da se oformi novu vladu ako se s HDZ-om postigne dogovor na temelju HNS-ove platforme.

Odbacio je novinarske opaske i tvrdnje o izdaji HNS-ovih birača.

"Ni ja ni središnji odbor nismo izdali naše birače. Želimo dobro Hrvatskoj, želimo ići naprijed i imati otvoreno, kvalitetno društvo u Hrvatskoj", naglasio je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ena00 13:25 08.Lipanj 2017.

    drugarica dosljedna i vjerna partiji

  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 12:59 08.Lipanj 2017.

    Jedino nas UDBA može spasiti.