Top News
2737 prikaza

Angela je pomogla svim šefovima HDZ-a, osim jednom

Angela Merkel i šefovi HDZ-a
1/7
DPA/PIXSELL
Merkel je do sada sudjelovala u nekoliko HDZ-ovih kampanja, bila je bliska s Jadrankom Kosor i jako hvalila Ivu Sanadera

Angela Merkel dolazi u subotu u Zagreb kako bi se sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem i sudjelovala velikom predizbornom skupu HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) uoči europskih izbora.

Iako će s Plenkovićem odraditi i službeni razgovor u Banskim dvorima o odnosu Hrvatske i Njemačke, Angela Merkel prvenstveno dolazi kako bi Plenkoviću i HDZ-u dala podršku za EU izbore, koji se održavaju idući vikend. Ovo je inače i prvi put da Angela Merkel dolazi na skup stranaka iz obitelji Europskih pučana izvan Njemačke, javlja RTL, ali nije prvi put da sudjeluje u HDZ-ovoj kampanji i do sada su njenu potporu dobivali skoro svi predsjednici HDZ-a.

Andrej Plenković i Angela Merkel | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Prvi put je to bilo 2007. godine kada je predsjednik stranke bio Ivo Sanader, a Angela Merkel se pojavila u HDZ-ovom predizbornom spotu.

"Hrvatska je na pragu ulaska u EU, a za sve je zaslužan doktor Ivo Sanader", rekla je tada Merkel, a njena podrška nije stala samo na lijepim riječima u spotu, već je došla u Zagreb i sastala se s premijerom Sanaderom.

"Hrvatska se posljednjih godina počela brzo razvijati. Reforme u gospodarstvu, u javnoj upravi i pravosuđu zemlju su pretvorile u pokretač jugoistočne Europe. Hrvatska je na dobrom putu da postane članica Europske unije. Sve je to učinjeno pod vodstvom HDZ-a i Ive Sanadera", govorila je Merkel, a što danas misli o njemu teško da ćemo doznati, kao što nismo čuli nikakav komentar od nje kad je Sanader naprasno podnio ostavku na mjestu premijera, osim "da nema odgovora pitanje zašto je Sanader otišao".

Inače, Sanadera je tada podržao još jedan dobar Plenkovićev prijatelj, Jean Claude Juncker, koji je u istom spotu u kojem se pojavila Merkel rekao: "Hrvatska u osobi Ive Sanadera ima istaknutog državnika. Omiljen je diljem Europe i ima velik utjecaj. Hrvatska treba jak glas u Europi, a Ivo Sanader je lice Hrvatske u Europi."

Angela Merkel i Ivo Sanader | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
Merkel je nakon Sanadera podržala i Jadranku Kosor, koja ju je posjetila u Berlinu. Među ostalima je u društvu Jadranke Kosor prilikom tog posjeta bio Davor Ivo Stier, bivši bliski suradnik Andreja Plenkovića. Merkel joj je uzvratila i posjetila Hrvatsku. Koliko su bile bliske govori i tekst iz njemačkog Financial Timesa u kojem su Kosor opisali kao hrvatsku Angelu Merkel.

Merkel je podržala Kosoricu i na stranačkim izborima kada je poslala pismo u kojem je pisalo:

"Draga Jadranka, vi ste svojim predanim radom u borbi protiv korupcije i nepotizma stekli izvan Hrvatske velike simpatije i poštovanje. U rješavanju zadataka koji se sada nalaze pred Vama, nosit ćete i ubuduće veliku odgovornost. Želim Vam za to hrabrosti, izdržljivosti i uspjeha. Vi ste značajno pridonijeli tome da Hrvatska napreduje na putu ka Europskoj Uniji. Potpisivanje pristupnog ugovora predstavlja zasluženu nagradu za dosljednu provedbu reformi Vaše zemlje tijekom posljednjih godina", napisala je Merkel i istaknula kako tadašnja predsjednica HDZ-a ima njezinu punu podršku u rješavanju svih predstojećih zadataka aludirajući time neizravno na unutarstranačku borbu u HDZ-u .

Međutim, Merkeličino pismo joj nije pomoglo i na unutarstranačkim izborima pobijedio je Tomislav Karamarko. No, Karamarko nikad nije 'sjeo' njemačkoj kancelarki, a njihovo kratko poznanstvo ostalo je upamćeno po neugodnoj situaciji iz 2015. godine kada je Karamarko posjetio Angelu Merkel, nekih dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Angela Merkel i Jadranka Kosor | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)
Na snimci koju je objavio HRT prikazan je susret Merkel i Karamarka, koji je u to vrijeme bio najizgledniji kandidat za hrvatskog premijera. Prvo su se poslikali, a onda je Merkel, dok su sjedali za stol upitala na kojem će jeziku razgovarati, na njemačkom ili engleskom. Na to je Karamarko samo glasno uzdahnuo 'uffff', a Merkel je dobacila: 'Engleski je loš'. 

U zadnji tren Karamarka je spasio međunarodni tajnik HDZ-a i bivši velepolsanik u Berlinu Miro Kovač i kazao kako je najbolje da se razgovor vodi na njemačkom i hrvatskom uz prijevod.

Karamarko se nakon sastanka pohvalio na svom profilu na Facebooku kako je imao zadovoljstvo sastati se s Merkel i zahvalio joj na potpori. No, iz njene stranke je stigao hladan tuš u vidu priopćenja u kojem su šturo napisali par rečenica o sastanku, ne spominjući pri tom nikakvu podršku Karamarku. Kojim putem je nakon toga krenula politička karijera Tomislava Karamarka znamo svi jako dobro.

Nakon Karamarka stranku je preuzeo Andrej Plenković, koji od prvog dana ima Merkeličinu podršku, pa će je tako dobiti i za europske izbore.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • klun 09:36 19.Svibanj 2019.

    Naravno da podržava kradeze, pa oni joj besplatno isporučuju kvalitetni mladu radnu snagu već skoro 30 godina.

  • Avatar Sentalina
    Sentalina 01:47 19.Svibanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com