Top News
14146 prikaza

Amerikanci šalju jasnu poruku odlaskom u Jasenovac

Komemoracija u Jasenovcu
Edina Zuko (PIXSELL)
Američka veleposlanica Julieta Valls Noyes posjetila je Jasenovac u subotu, iako se službena komemoracija održava u nedjelju

Kolonom sjećanja prema spomeniku Kameni cvijet u Spomen-području Jasenovac u subotu oko podneva počela je komemoracija žrtvama tog koncentracijskog logora u Drugom svjetskom ratu koju su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpsko narodno vijeće.

U povodu 72. godišnjice proboja logoraša, okupljeni će odati počast žrtvama polaganjem cvijeća te komemorativnim programom.

Komemoraciji prisustvuje i izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Davorom Bernardićem te strani veleposlanici. U Spomen području Jasenovac održat će se još dvije komemoracije, u nedjelju, kad će biti službena komemoracija, kojoj će nazočiti državni vrh te u ponedjeljak, u organizaciji židovske zajednice.

Više ili manje izravni povod odvojenim komemoracijama je ploča poginulim pripadnicima HOS-a s natpisom "Za dom spremni". Oko te ploče su se mnoga koplja lomila, a čak i posebni američki izaslanik za pitanja holokausta Tom Yazdgerdi je tijekom posjeta Zagrebu u ožujku ove godine bio je pozvan komentirati tu ploču.

Spomen ploča poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu | Author: Nikola Cutuk (PIXSELL) Nikola Cutuk (PIXSELL)

"Mislim da su simboli važni, znamo da je ta ploča osobito uvredljiva za preživjele holokausta i članove njihovih obitelji … hrvatska vlada je osnovala povjerenstvo (Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima) … nadamo se da će se to povjerenstvo pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima, jer ponavljam, mi dijelimo demokratske vrijednosti s Hrvatskom. Teško je, pogotovo preživjelima holokausta, gledati te simbole", rekao je tom prilikom Yazdgerdi.

"Ako ne učimo našu djecu o tim mračnim razdobljima, kako će ona nešto znati o tome, kako će izbjeći takve stvari u budućnosti … i SAD je članica IHRA-e i izuzetno je važno da zemlje članice, osobito zemlje poput Hrvatske koje su prošle kroz tako traumatična iskustva kao u razdoblju od 1941. do 1945., ozbiljno shvate svoje obveze i dužnosti unutar IHRA-e … nadamo se da će to biti slučaj i s hrvatskom vladom", zaključio je Yazdgerdi.

Kad je riječ o ovogodišnjoj manifestaciji povodom godišnjice proboja logoraša, posebno je indikativno da je američka veleposlanica Julieta Valls Noyes odlučila posjetiti "neslužbenu" komemoraciju. Ona je do sad izražavala netipično konkretne stavove po brojnim pitanjima, a posebno je upalo u oči kad su iz američkog veleposlanstva službenim priopćenjem reagirali na okupljanje Autohtone-Hrvatske stranke prava gdje su iskazivali podršku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Julieta Valls Noyes | Author: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

"Veleposlanstvo Sjedinjenih Država najsnažnije odbacuje neonacistička i proustaška stajališta izražena za vrijeme demonstracija nekolicine ljudi u Zagrebu u nedjelju", pisalo je u američkom priopćenju. "Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom", ističe se. Veleposlanstvo je spomenulo da je takva sugestija uvreda sjećanju na 186,000 američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko milijuna nedužnih žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava - 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina. Najviše je u 1.337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

Od 1.073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Casper
    Casper 23:48 22.Travanj 2017.

    Kao da će naša nacistička gamad nešto izvuči iz toga!!!! Naši nepismeni kozojebi iz vukojebina i najgorih zabiti u Hrvatskoj razmišljaju onako kako im nalože iz središnjice i čobani ostave svoje ovce samo pred izbore da se spuste do asfalta ... prikaži još! gdje ih ćeka ADZ-ov bus da stoku odveze do birališta.

  • uskook 17:31 22.Travanj 2017.

    Zločin je zločin bez obzira tko ga je počinio i kao takvoga treba ga jasno imenovati ali pomalo cinično mi zvuči gesta gospođe Američke veleposlanice gdje ona osuđuje istaknutu ploču pripadnicima HOS-a svojim ranijim obilaskom spomen obilježja. Amerikanci su toliko ... prikaži još!o zla počinili u povijesti pa i skorijoj te ako netko ima pravo negodovati to bi Amerikanci trebali najmanje. Od vremena kada su bacili Atomsku bombu te pritom pobili stotine tisuća nedužnih sa djecom pa najskorije na bliskom istoku.