Top News
8664 prikaza

Amerikanci priznali: Nemamo obranu od ruskog oružja

Status-6 - Putinov dron za nuklearne bombe
Screenshot
Nova generacija projektila i letjelica potpuno će izmijeniti odnos snaga na bojištu

General američkog ratnog zrakoplovstva John E. Hyten, u utorak je priznao da američka vojska nema adekvatnu obranu od hipersoničnog oružja.

Kako piše Business Insider, hipersonična (brža od zvuka) oružja su još uvijek u konceptualnoj ili testnoj fazi, ali Kina i Rusija ostvaraju veliki napredak u razvoju takvog oružja. Kina je u studenom prošle godine testirala funkcionalnu hipersoničnu letjelicu koja može nekoliko puta izlaziti i ulaziti u Zemljinu atmosferu tijekom jednog leta. Rusi su pak testirali projektile samo nekoliko tjedana prije predsjedničkih izbora.

Republikanski senator Jim Inhofe pitao je generala Hytena ima li SAD kakve obrambene sposobnosti protiv takvog oružja, a Hyten je mora priznati da nema.

"Nemamo obrambene sposobnosti za sprječavanje korištenja takvog oružja protiv nas", kazao je Hyten.

Norilsk Polarni krug Life Ovaj zabranjeni ruski grad krije veliku tajnu

Jedina obrana je američka prijetnja žestokim odgovorom drugim oružjem. "Sposobnost odgovora nuklearnim oružjem je jedna od stvari koje sprječavaju upotrebu hipersoničnog oružja protiv nas", rekao je Hyten i pojasnio da su podmornice naoružane nuklearnim projektilima najbolja obrana.

General je tijekom ispitivanja pred senatorima upozorio da je potrebno raditi i na sustavima za rano otkrivanje hipersoničnih projektila. "Trenutačno imamo problema zato što naši sadašnji sustavi u orbiti zastarijevaju, a posjedujemo ograničeni broj radara oko svijeta", ispričao je Hyten.

Hipersonične letjelice i projektili oružje su jedne potpuno nove vrste zato što mogu letjeti i pet puta brže od zvuka, mogu izbjegavati proturaketne štitove kakve Amerika koristi i potrebno im je samo nekoliko minuta da pogode metu bilo gdje na svijetu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.